Αδ. Γεωργιάδης: Περισσότερη πράσινη ενέργεια, πιο ανταγωνιστική βιομηχανία
Eurokinissi /Σωτήρης Δημητρόπουλος
Eurokinissi /Σωτήρης Δημητρόπουλος

Αδ. Γεωργιάδης: Περισσότερη πράσινη ενέργεια, πιο ανταγωνιστική βιομηχανία

Η αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο ετήσιο Φόρουμ του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα «Επανασχεδιασμός του Χάρτη των Ελληνικών Εξαγωγών, οι Χώρες-Στόχοι των Ελλήνων Εξαγωγέων».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το 2009-2010 ο συνολικός όγκος εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ ήταν κάτω από 10% ενώ σήμερα βρίσκεται πάνω από 23%, γεγονός που καταδεικνύει τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εξαγωγές χωρίς αύξηση των εισαγωγών, λόγω των πρώτων υλών αλλά, όπως πρόσθεσε, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο μέλλον με την αυξητική συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και κατ' επέκταση, στη μείωση του κόστους ενέργειας που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Οι εξαγωγές μας, όπως είπε, έχουν μεγάλο περιθώριο να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσο ανεβαίνει στο ενεργειακό μείγμα η πράσινη και φτηνότερη ενέργεια, και μέσα στην επόμενη πενταετία η βιομηχανία θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λαμβάνοντας φτηνότερο ρεύμα, όπως σημείωσε ο υπουργός.

Επίσης επανέλαβε ότι σύντομα ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα 700 εκατ. ευρώ για πράσινη ενέργεια στις ΜμΕ.

Ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας

Από την πλευρά της, στην έναρξη του συνεδρίου, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημείωσε: «Όλα δείχνουν πως οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας» αν και πρόσθεσε ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις».

Η πρόεδρος υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα και εκτίμησε ότι οι εξαγωγές μας φέτος μπορούν να φτάσουν στα 70 δισ. ευρώ. Υπενθύμισε ότι πέρυσι οι εξαγωγές μας, για άλλη μια χρονιά, σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ. Ανήλθαν σε 54,68 δισ. ευρώ από 40 δισ. ευρώ το 2021, με αύξηση 36,7% σε σχέση με το 2021, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες και παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον.

Η κ. Σακελλαρίδη έδωσε έμφαση στην ανάγκη αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την μείωση του εμπορικού ελλείμματος, για την αναβάθμιση των παραγωγικών υποδομών, για την επέκταση σε νέες αγορές και για την διερεύνηση των ευκαιριών στις υφιστάμενες αγορές που δραστηριοποιούνται οι εξαγωγείς.

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2023

Στο «διττό στοίχημα» που «η χώρα μας κέρδισε το 2022» καταγράφοντας «θετική πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη» αλλά και στην συνέχεια της εξωστρεφούς τροχιάς ανάπτυξης το 2023, αναφέρθηκε στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στην έναρξη του συνεδρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Παραθέτοντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Φραγκογιάννης εξήγησε ότι «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα βρισκόμαστε πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ούτε και είναι υπερβολή να πούμε ότι, με εξαγωγές που φτάνουν τα 74 δισ. ευρώ και άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, η ανάπτυξη και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην εξωστρέφεια και τις επενδύσεις, τους στρατηγικούς δηλαδή στόχους της Οικονομικής Διπλωματίας» και πρόσθεσε ότι το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2023.