Της Αγγελικής Κώττη
Ο πολιτισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, έλεγε η Μελίνα Μερκούρη. Αν και καλλιτέχνις, δεν εννοούσε την τέχνη, ούτε καν την πολιτιστική μας κληρονομιά, την οποία διαχειρίστηκε με επιτυχία κατά την υπουργική της θητεία. Εννοούσε όλο εκείνο το πλέγμα που συνιστά την λέξη «κουλτούρα», εν τέλει την αυτοσυνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Γεγονότα, τάσεις, στάσεις, φιλοσοφίες, καθημερινότητα και κορυφαίες στιγμές, όλα εντάσσονται στον πολιτισμό μας σε κάθε καιρό: ανόδου, καθόδου, νίκης και καταστροφής, σε κάθε πτυχή της ζωής μας.
Η πολιτιστική είδηση της χθεσινής ημέρας πραγματικά εντυπωσιάζει. Στην εφημερίδα «Το Βήμα» δημοσιεύθηκε μια δημοσκόπηση της Metron Analysis, σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο πολίτες θεωρεί πως το κυβερνητικό έργο για τον πολιτισμό είναι θετικό. Το εντυπωσιακό ποσοστό είναι 53% δεύτερο στη σειρά μετά τα οικονομικά, για τα οποία το 56% πιστεύει πως είναι θετικό το έργο της κυβέρνησης. Γίνεται ακόμη εντυπωσιακότερο αν προσέξει κανείς τις αρνητικές γνώμες, που ανέρχονται στο 24%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο για έκφραση διαφωνίας.
Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται, φυσικά, γεγονότα. Κρύβεται η επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία οραμάτων, πολιτικών, πράξεων. Και επίσης, κρύβεται κάτι που δεν φαίνεται, αλλά αποδίδει: η σκληρή δουλειά της υπουργού Λίνας Μενδώνη και των συνεργατών της. Τα ξενύχτια, οι συσκέψεις, η διαρκής «κίνηση» για λύση προβλημάτων, τα διλήμματα, οι προβληματισμοί, οι αποφάσεις. Κρύβεται πολιτική βούληση να πάμε μπροστά.
Η κυβέρνηση διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη και Λίνας Μενδώνη, είχε δεσμευτεί στις προγραμματικές της δηλώσεις για σημαντικά ζητήματα: για την επέκταση των υπογείω του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και για τη σύνδεσή του με το παρακείμενο ΕΜΠ. Για την αξιοποίηση του Τατοϊου και τη λειτουργία του πρώην βασιλικού κτήματος ως υπερτοπικού πόλου αναψυχής. Για τη συνέχιση της επένδυσης στο Ελληνικό. Για την έναρξη εργασιών προστασίας του ταφικού μνημείου στον Καστά Αμφίπολης. Για την επανεκκίνηση (στην ουσία εκκίνηση) των διαδικασιών στην Ελευσίνα- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
Κινήσεις σημαντικές, αλλά απλές. Το αυτονόητο και το καθημερινό, πλάι στο διαφορετικό. Η κυβέρνηση δεν τα σκέφτηκε μονάχα. Τα υλοποιεί και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς. Καθάρισε το τοπίο στο Ελληνικό, μπήκε σε μια ρότα το Τατόι, η Αμφίπολη η επέκταση του ΕΑΜ και ταυτοχρόνως καθορίζονται μακροπρόθεσμες πολιτικές, χωρίς να ξεχνάει το «τώρα». Θα υπενθυμίσουμε πως μερικών ημερών υπουργός, η Λίνα Μενδώνη είχε λύσει το πρόβλημα με την απουσία γιατρών και τις λιποθυμίες στην Ακρόπολη και είχε βάλει στόχο, που τον πέτυχε, να λύσει και το πρόβλημα του ανελκυστήρα για εμποδιζόμενα άτομα. Σε συνεργασία με μεγάλα ιδρύματα, κατόρθωσε να αποκτήσει το υπουργείο πόρους από χορηγίες. Τρέχοντας σε κάθε περιφέρεια της χώρας, κατάφερε να εντάξει πολλά έργα του ΥΠΠΟΑ στο ΕΣΠΑ, σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Και είμαστε μόνο στην αρχή.
«Ο Πολιτισμός είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Όμως η χώρα δεν έχει κεφαλαιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχει η πολιτιστική της κληρονομιά και η δυναμική της σύγχρονης δημιουργίας, ώστε να εισπράξει υπεραξία στο διεθνές επίπεδο» είχε πει μιλώντας στην παρθενική ομιλία της στη Βουλή. Όπως φάνηκε, το εννοεί.
Οσο για την πρώην κυβέρνηση που υποτίθεται πως έπρεπε να αριστεύσει στον τομέα του πολιτισμού αλλά πάτωσε; Προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση χωρίς να της βγαίνει. Θα συνεχίσει έτσι, γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ λείπει κάτι σημαντικό: το όραμα. Οποιο όραμα. Αλλά χωρίς αυτό, δεν γίνεται τίποτα. Το ήξερε πολύ καλά μια σπουδαία υπουργός Πολιτισμού, η Μελίνα Μερκούρη, τα 100 χρόνια από τη γέννηση της οποίας τιμούμε φέτος. Αλλά η Μελίνα ήξερε και τι σημαίνει η λέξη αυτή. Σε αντίθεση με κάποιους άλλους.