1.000 projects
Shutterstock
Shutterstock

1.000 projects

Τα τελευταία 3.5 χρόνια στη χώρα μας έγιναν πολλά. Με γρήγορους υπολογισμούς οι συνολικές υλοποιημένες δράσεις ξεπέρασαν τις 1.000. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας αποτέλεσε η συστηματική προετοιμασία της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν έχασε ούτε μια μέρα. Θυμάμαι ακόμα τον φάκελο που έλαβε ο κάθε υπουργός μόλις ανέλαβε το υπουργείο του. Με μετρήσιμους στόχους, δράσεις αλλά και προτεραιότητες.

Άλλες τόσες δράσεις και περισσότερες πρόκειται να υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια, αν φυσικά συνεχίσει η χώρα να έχει στιβαρή, μεθοδική, με όραμα και προγραμματισμό ηγεσία. Πολλά από αυτά που έγιναν δεν (πρόλαβαν) να επικοινωνηθούν. Συνήθως μια κυβέρνηση κάνει 10 και επικοινωνεί πολύ παραπάνω. Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο. Πάνω από 1.000 δράσεις πραγματοποιήθηκαν και είναι ζήτημα αν επικοινωνήθηκαν οι μισές.

Ο πολιτικός χρόνος τα τελευταία 3,5 χρόνια υπήρξε πολύ πυκνός. Προσωπικά έζησα 2 χρόνια στην πολιτική και στο υπουργείο Οικονομικών κατά το διάστημα 2010-12 όπου θεώρησα ότι ήταν η πιο δύσκολη περίοδος. Διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, διοίκηση 180 ΔΕΚΟ, αποκρατικοποιήσεις ήταν ο τομέας ευθύνης μου. Και αισθάνθηκα ότι δεν μπορούσε να υπάρξει πιο δύσκολη περίοδος.

Έκανα λάθος.Τα τελευταία 3,5 χρόνια περάσαμε μια Παγκόσμια Υγειονομική Κρίση, μια ιδιαίτερα οξυμένη σχέση με τους γείτονες, το μεταναστευτικό, και τελευταία ένα πόλεμο με όλες τις συνέπειες σε επίπεδα πληθωρισμού, κόστους ενέργειας.
Και όμως. Τα γεγονότα αυτά αντιμετωπίστηκαν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πλάνο μέσα στην Κρίση. Η Ελλάδα μας αναβαθμίστηκε διεθνώς. Αντί να ακολουθεί, ηγήθηκε. Αν και «μικρή» βγήκε μπροστά.

Ταυτόχρονα με τα έκτακτα, σημαντικές τομές/μεταρρυθμίσεις έλαβαν χώρα. Η κρίση επιτάχυνε κάποια προγράμματα. Ενδεικτικά σημειώνω σημαντικές δράσεις στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, στην Παιδεία, στις επενδύσεις, στον Τουρισμό, στο φορολογικό, στο συνταξιοδοτικό, στην προσέγγιση των Ελλήνων της Διασποράς, στην αμυντική ενδυνάμωση της χώρας. Σήμερα υπάρχει αυτό που οι ξένοι τεχνοκράτες -αλλά και οι αγορές- χαρακτηρίζουν με τη λέξη «momentum». Το timing είναι ιδανικό.

Διάβασα με ενδιαφέρον το 10ετες αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ντουμπάι. Με τον τίτλο Destination Dubai οι στόχοι είναι:

α) Διπλασιασμός του ΑΕΠ

β) 100 μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα 2 τρισ. ευρώ

γ) Ξένες επενδύσεις 160 δισ. ευρώ.

Πολύ θα ήθελα και στην Ελλάδα μας να τεθούν τέτοιοι στόχοι - πάντα σύμφωνα με τα μεγέθη μας. Φυσικά σκέφτομαι ότι στο Ντουμπάι το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο που έχει 155 ορόφους και 855 μέτρα ύψος, κτίσθηκε σε 4 χρόνια! Και αυτόματα κάνω τις συγκρίσεις.

Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι μπροστά μας έχουμε μια λαμπρή 10ετία. Μια δεκαετία ανάπτυξης, ευημερίας και δημιουργίας για όλους. Ας την εκμεταλλευτούμε.

 

* Ο Γιώργος Κυριακού είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και πρώην Γραμματέας ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων