Ξεκινούν οι διαδικασίες για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου 

Ξεκινούν οι διαδικασίες για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου 

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Από την στιγμή που ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν υπέγραψε το Διάταγμα για την επιλογή του νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Βουλή ξεκινά νέες διαδικασίες για την πλήρωση των θέσεων που κενώθηκαν.

Ειδικότερα, η Διάσκεψη των Προέδρων θα συνεδριάσει την Πέμπτη στις 22 του μήνα, όπου θα αποφασίσει τα τρία πρόσωπα τα οποία θα προταθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να ληφθεί η τελική απόφαση. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο η Διάσκεψη θα ακροαστεί τους Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου κυρία Αγγελική Αλειφεροπούλου, κ. Γεώργιο Λέκκα, κυρία Πηνελόπη Ζωντανού, κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, κυρία Ειρήνη Καλού και κυρία Δήμητρα Κοκοτίνη, κατόπιν της προεπιλογής τους από το Υπουργικό Συμβούλιο, «ώστε να εκφράσει τη γνώμη της για την πλήρωση της θέσης του Προέδρου του Αρείου Πάγου».

Μια μέρα αργότερα και συγκεκριμένα την Παρασκευή στις 23 Αυγούστου ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων θα βρεθούν οι προτεινόμενοι για την θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το Υπουργικό Συμβούλιο προτείνει για την παραπάνω θέση τους Δημήτρη Δασούλα, Βασίλη Πλιώτα, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, Βασιλική Θεοδώρου, Ευσταθία Σπυροπούλου και Παναγιώτη Καραγιάννη.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της Διάσκεψης είναι γνωμοδοτική και την τελική κρίση για το ποια από τις τρεις κύριες θα καταλάβει την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο.