Το κουβάρι των off shore απειλεί να τυλίξει την κυβέρνηση

Το κουβάρι των off shore απειλεί να τυλίξει την κυβέρνηση

Του Τάσου Ευαγγελίου

Ένα απίστευτο κουβάρι off shore εταιρειών, με έδρα κυρίως την Κύπρο, απειλεί να τυλίξει την κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη, στενού φίλου και συνεργάτη του Νίκου Παππά, και την εμπλοκή του ίδιου αλλά και του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου και του γραφείου του στην υπόθεση ΔΕΠΑ - ELFE.

Το σύνολο των off shore που μέχρι τώρα είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν στο επίκεντρο το γραφείο του Κύπριου δικηγόρου, συνεργάτες του οποίου εμφανίζονται ως εκπρόσωποι εταιρειών, ορισμένες εκ των οποίων συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, ενώ σύμφωνα με το newsbomb.gr εκπρόσωπος εμφανίζεται και ο Μ. Πετσίτης.

Κύριο αντικείμενο της πλειοψηφίας των off shore αποτελούν οι εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος παραμένει ενεργός στα... οικονομικά δρώμενα παρά το γεγονός ότι είναι υπόδικος και βρίσκεται εκτός φυλακών υπό περιοριστικούς όρους.

Η εμπλοκή του στενού συνεργάτη του Νίκου Παππά στην υπόθεση και η ανάπτυξη σχέσεων τόσο με τον Λ. Λαυρεντιάδη όσο και με τον Αρτέμη Αρτεμίου, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται από σχετικά δημοσιεύματα, ξεπερνά τα όρια των σχέσεων «μεταξύ ιδιωτών», που επικαλούνται τώρα όσα στελέχη το ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πως γνώριζαν τον Μ. Πετσίτη αλλά και αυτά που δηλώνουν άγνοια για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ορισμένες από τις εταιρείες off shore που συστάθηκαν και σχετίστηκαν με την υπόθεση των ELFE και τα λιπάσματα.

Σύμφωνα με το Protagon.gr το καλοκαίρι του 2015 ο Αρτέμης Αρτεμίου ανέλαβε τις κυπριακές εταιρείες που ανήκαν στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και είχαν λάβει δάνεια για την εξαγορά της ELFE. Οι εταιρείες αυτές ήταν οι: Fineglino, Nikastero Holdings Limited, Fonderilo Limited, Olatandeno Enterprises Limited, Gelaunt Investments Limited.

Την ίδια περίοδο ο κύπριος δικηγόρος αποκτά την εταιρεία Pizzazz Limited, με έδρα τις Παρθένους νήσους που είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών και συμβουλές προς εταιρείες λιπασμάτων.

Μια ακόμη εταιρεία που έχει εμπλακεί στην υπόθεση των ELFE είναι και η Chemstorage Limited. Μάλιστα ο Μ. Πετσίτης εμφανίσθηκε ως εκπρόσωπος της στη ΔΕΠΑ και όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα το έχει δηλώσει και είναι καταγεγραμμένο κατά την είσοδο του.

Και αυτή όπως και όλες οι υπόλοιπες βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της APLAW Services Limited, της εταιρείας που διατηρεί ο Αρτέμης Αρτεμίου με συνεργάτη των Λάμπρο Πιερή.

Σε αυτή εμφανίζονται και άλλα πρόσωπα τα οποία εκπροσωπούσαν κάποιες από τις εταιρείες. «Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, ο Μανώλης Πετσίτης εκπροσωπεί στην Ελλάδα τους Κύπριους δικηγόρους Λάμπρο Πιέρη, Σωτηράκη Παναγιώτου, Ιωάννη Κασουλίδη και Ερωτόκριτο Παπουτσίδη» αναφέρει χαρακτηριστικά το newsbomb.gr. Που αποκαλύπτει πως ένας εκ των δικηγόρων διαθέτει δύο ΑΦΜ στην Ελλάδα.

Με το ένα μάλιστα συμμετείχε ως μέλος στην εταιρεία Maze Μονοπρόσωπη ΕΠΕ,και με το άλλο φέρεται να εκπροσωπεί την Chemstorage Limited.

Ο Αρτέμης Αρτεμίου

Ο κύπριος δικηγόρος έγινε γνωστός στην Ελλάδα μετά την εμφάνισή του το 2016 στο Μαξίμου. Δημοσιογράφοι διαπίστωσαν την παρουσία του κατά την έξοδό του και έσπευσαν να ρωτήσουν τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε στο πρωθυπουργικό Μέγαρο με αυτόν να απαντά ότι μετέφερε επενδυτικές προτάσεις.

Η παρουσία του και στο ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα το 2013 καθώς και στο ιδιωτικό αεροσκάφος του λιβανο-βενεζουελάνου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ έχει προκαλέσει ερωτήματα που κανείς δεν έχει απαντήσει.

Ερωτήματα που πληθαίνουν δεδομένων των δημοσιευμάτων που τον φέρουν να συνεργάζεται και με τον Μανώλη Πετσίτη, το πρόσωπο που έχει προκαλέσει έντονη αναταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την αποκάλυψη πως από σερβιτόρος με ετήσιες απολαβές 5000 ευρώ έφτασε στη διετία 2016-2018 να δηλώνει έσοδα της τάξεως των 380.000 ευρώ με κύρια πηγή εσόδων την ELFE συφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ο Νίκος Παππάς μέσω διαρροών αναφέρει πως μετά το 2015 διέκοψε επαφές μαζί του, αλλά ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκος, δηλώνει επισήμως ότι τον έβλεπε στα υπόγεια του Μαξίμου όταν βρισκόταν εκεί. Κυρίως όμως έχει αποκαλύψει με δήλωσή του στο liberal.gr πως τον επισκεπτόταν στα γραφεία της Επιχείρησης ως «εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου».

Οι σχέσεις Πετσίτη, Αρτεμίου, Λαυρεντιάδη, ΔΕΠΑ και Μαξίμου χρίζουν διευκρινίσεων που προς το παρόν η κυβέρνηση αρνείται να δώσει. Όμως το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται.