Το αδιέξοδο Τσίπρα και ο κίνδυνος επανάπαυσης στο Μέγαρο Μαξίμου

Το αδιέξοδο Τσίπρα και ο κίνδυνος επανάπαυσης στο Μέγαρο Μαξίμου

Πολλές φορές  στην πολιτική κάποιος θα πρέπει να δει πίσω από τις λέξεις προκειμένου να αντιληφθεί την πραγματική διάσταση των πραγμάτων και κυρίως τις εξελίξεις που προδιαγράφονται. Οποιος λοιπόν παρατήρησε τον τρόπο που αντέδρασε το Μέγαρο Μαξίμου στην οικονομική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Το απόγευμα του Σαββάτου στην Θεσσαλονίκη  κατάλαβε ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε στην ουσία στα όσα πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τυχαίο; Ολες οι πληροφορίες συντείνουν στο “όχι”. 

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση δε θέλησε καν να μπει στη λογική της αποδόμησης των προτάσεων Τσίπρα. Αντιθέτως διάλεξε μια πιο πολιτική προσέγγιση: «...Μετά το “Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” και το “Παράλληλο Πρόγραμμα” ο κ. Τσίπρας επέστρεψε σήμερα στη Θεσσαλονίκη “έτσι, χωρίς Πρόγραμμα”. Μόνο για να πει “είμαστε ακόμη ζωντανοί” στο εσωκομματικό του ακροατήριο και να αραδιάσει, πάλι, αμέτρητα ψέματα. Ψέματα στην κυβέρνηση; Περισσότερα ψέματα στην αντιπολίτευση…», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας μεταξύ άλλων στη δήλωσή του. Καμία αναφορά στη δέσμη μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ, καμία αναφορά στην κριτική που άσκησε ο τέως πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Η επιλογή αυτή λοιπόν δεν ήρθε ξαφνικά. Οπως μεταφέρει πηγή που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα εντός του πρωθυπουργικού γραφείου, η κίνηση αυτή είναι απολύτως ενδεικτική της πεποίθησης που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι “τον κ. Τσίπρα δεν τον ακούει κανείς”, όπως λένε χαρακτηριστικά. Και όταν λένε κανείς , εννοούν την πλειοψηφία της κοινωνίας. 

Το πολιτικό αυτό συμπέρασμα, όπως επιμένουν οι ίδιες πηγές, εδράζεται σε μία σειρά ποιοτικών μετρήσεων οι οποίες δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο να ακουστεί σε ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών. Με βάση αυτές τις μετρήσεις το πολιτικό κεφάλαιο του πρώην πρωθυπουργού έχει κατά πολύ ξοδεφτεί, κάτι που τον δυσκολεύει στο να προσεγγίσει το πολιτικό ακροατήριο. Η προσπαθειά του αυτή μάλιστα γίνεται ακόμα πιο σκληρή , εξαιτίας των πεπραγμένων την περίοδο της κυβερνητικής του θητείας. 

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάγνωση που κάνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο αυτή αδυνατεί και να περάσει τα μηνύματά του στην κοινωνία και κυρίως να αναπτύξει ένα καινούργιο αφήγημα που θα τον επαναφέρει σε τροχιά ουσιαστικής άσκησης αντιπολίτευσης. Αντιθέτως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδόν καθημερινά αντιμετωπίζει ζητήματα “εσωτερικής φύσεως”, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον Στέλιο Κούλογλου. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο του καταγγέλλει σκόπιμο αποκλεισμό της ενημερωτικής ιστοσελίδας που έχει από τη διαδικασία ερωτήσεων στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι η νέα επικοινωνιακή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενοχλημένη από δύο κριτικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο tvxs.gr με αφορμή τον πρόσφατο εσωτερικό ανασχηματισμό στο κόμμα.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κάνει “σωστή” αντιπολίτευση, κάτι που κάνει κακό στο ίδιο το κόμμα και σε τελική ανάλυση και στην κυβέρνηση . Η παραπάνω εικόνα προφανώς και δεν ενοχλεί την κυβέρνηση. Ομως καλό θα είναι να γνωρίζουν όλοι ότι η πολιτική δεν είναι κάτι το σταθερό, το αντίθετο μάλιστα και κάθε σκέψη επανάπαυσης παγιδεύει εκείνον που τις κάνει.