Τα αυτογκόλ Τσίπρα και ο υπόγειος πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα αυτογκόλ Τσίπρα και ο υπόγειος πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ

Ενωτική Κίνηση, ΡΕΝΕ, «Γέφυρα», «προεδρική φρουρά», και Ομπρέλα (όπου κυριαρχούν οι 53+) βρίσκονται σε μια κατάσταση… ακήρυχτου πολέμου με την κριτική στα αυτογκόλ του Αλέξη Τσίπρα να αυξάνεται και τους παλαιοκομματικούς να θέτουν υπό αμφισβήτηση το αρχηγικό μοντέλο που θέλει να στήσει στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας τα αυτογκόλ που αφήνουν εκτεθειμένη την Κουμουνδούρου σε μια αέναη κινητικότητα γύρω από fake news και ένα αφήγημα σκληρού ροκ και πόλωσης

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει την ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» με τον Αλέξη Τσίπρα να κλίνει προς τις παραινέσεις συνεργατών του για την αναζήτηση της Ιφιγένειας που θα δώσει ούριο άνεμο στην εκστρατεία μετατροπής του κόμματος σε αρχηγικό και τις διάφορες τάσεις να παίρνουν θέσεις για τον πόλεμο που εξελίσσεται.

Είναι σχεδόν δεδομένο ότι με την ολοκλήρωση του σχεδίου της κυβέρνησης για το χτίσιμο του τείχους της ανοσίας και τη διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό με την έναρξη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και εφαρμογής του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει διαστάσεις και ο υπόγειος ακήρυχτος πόλεμος θα βγει στο φως.

Όσο οι εκλογές απομακρύνονται από το προσκήνιο τόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να λάβει μέτρα για να σταματήσει η πολυφωνία στο κόμμα κυρίως όμως να σταματήσει η κριτική που αφορά το πρόσωπό του και τα συνεχή αυτογκόλ σε μια σειρά θεμάτων που οδηγούν την αξιωματική αντιπολίτευση σε αποκλειστικό θιασώτη fake news και προπαγανδιστικών πυροτεχνημάτων που δεν διαρκούν ούτε τις τρεις ημέρες των θαυμάτων

Στο πλαίσιο αυτό οι της Ενωτικής Κίνησης που λειτουργεί υπό τη διαχείριση του Νίκου Παππά ζητούν να υπάρξει ένας παραδειγματισμός για να σταματήσουν οι αντιδράσεις και κυρίως να ακολουθηθούν οι επιλογές του αρχηγού μεταξύ των οποίων και η βασική που αφορά στην πλήρη και άνευ όρων στήριξή του κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της προανακριτικής επιτροπής για το λεγόμενο kalogritsasgate.

Μια διαγραφή ή μια πειθαρχική αυστηρή ποινή θα έδινε, όπως υποστηρίζουν πόντους στο αρχηγικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα κάτι στο οποίο δείχνει να συμφωνεί και η λεγόμενη προεδρικοί φρουρά που εκπροσωπείται από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Εν τούτοις το ζήτημα είναι όπως αναφέρουν οι της ΡΕΝΕ που επίσης εντάσσονται στους προεδρικούς κρατώντας όμως σαφείς αποστάσεις από τον Νίκο Παππά ότι η πάγια θέση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι «στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν οι διαγραφές στελεχών»

Την ίδια στιγμή οι της Ομπρέλας φέρονται να αδιαφορούν με σειρά αποφάσεων και κυρίως με τη γραμμή της υποχρεωτικής στήριξης του Νίκου Παππά. Εκφράζουν διαφωνίας πως αυτή του Νίκου Φίλη για το Ελληνικό και επισημαίνουν παράλληλα ότι το σκληρό ροκ και οι ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποιούνται δεν εκφράζουν την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Μάλιστα δείχνοντας την πλευρά του Παύλου Πολάκη αντιπαρέρχονται τα περί ποινών σχετικά με τη γραμμή του κόμματος και τονίζουν πως ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα έφτασε στο σημείο να τον αμφισβητήσει με ανάρτησή του στο διαδίκτυο αναφορικά με τα όσα είπε για τον Κολοκοτρώνη αλλά και τα περί «δωσίλογων» χωρίς να συμβεί το παραμικρό.

Αυτό όμως στο οποίο επικεντρώνονται οι εσωκομματικοί επικριτές αφορά τα πολλά αυτογκόλ αλλά και το γεγονός πως πλέον ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί με δημόσιες τοποθετήσεις όσα τα τρολς του διαδικτύου αναρτούν και όσα τα φίλα προσκείμενα μέσα δημοσιοποιούν και στη συνέχεια αποκρύπτεται πως αποτελούν ένα είδος προπαγάνδας με «κοντά ποδάρια»

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτυπωθεί από την φράση του Π. Κουρουμπλή ο οποίος σε πρόσφατο πολιτικό συμβούλιο είχε υποστηρίξει πως «κάποιοι δεν θέλουν να ξεκολλήσει από το 20%». Η άποψη αυτή δείχνει να κυριαρχεί στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα που αναζητούν ενόχους προκειμένου να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη για το γεγονός πως ακόμη και στις χειρότερες επικοινωνιακά καταστάσεις για την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κέρδη.

Μέσω αυτής αφήνεται να εννοηθεί πως στελέχη της παλαιάς φρουράς αλλά και των 53+ επαναπαύονται στο ρόλο της αντιπολίτευσης που επιτρέπει την κριτική χωρίς να απαιτείται η λήψη μέτρων και η υλοποίηση έργου.

Από την άλλη βέβαια δεν λείπουν οι φωνές που κάνουν λόγο για απουσία γραμμής. Και που υποστηρίζουν πως ακόμη και τα προγράμματα που καταρτίζονται όπως το Νέο ΕΣΥ αλλά και αυτό που σήμερα θα παρουσιαστεί και αφορά στο ιδιωτικό χρέος δεν δύναται να υποστηριχθούν με λογικοφανή επιχειρήματα και δεν γίνονται πιστευτά από τους πολίτες που δεν ξεχνούν το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, τη σεισάχθεια, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και το σκίσιμο των μνημονίων που όχι μόνο δεν εφαρμόσθηκαν αλλά οδήγησαν σε μια αφαίμαξη όλων των τάξεων και κυρίως της μεσαίας.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο πως οι αντιδράσεις θα συνεχισθούν και θα κορυφώνοντας όσο οι εκλογές δεν έρχονται. Διότι το καρότο που λέγεται πρόωρες και δύναται να προκαλέσει μια συσπείρωση τείνει να φαγωθεί πριν καν η σημερινή κυβέρνηση φτάσει στο μέσο της θητείας της. Ήδη τονίζεται πως ο χειμώνας κόλαση που ο Αλέξης Τσίπρας ανέμενε αλλά πέρασε αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα, δεν αποκλείεται να βρίσκεται μπροστά και να αφορά τελικά την… Κουμουνδούρου.