Στις πυρκαγιές, εμπρηστής είναι και το πολιτικό σύστημα της χώρας

Στις πυρκαγιές, εμπρηστής είναι και το πολιτικό σύστημα της χώρας

Σε αυτή τη χώρα είμαστε όλοι «αριστεροί». Και δεν αναφερόμαστε σε κόμματα, στον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ ας πούμε, αλλά σε εκείνο το είδος της «λαϊκής Αριστεράς» με κινητήριο πνεύμα τον λαϊκισμό, που παρεπιδημεί οριζοντίως σε όλα τα κόμματα, ενώ ανιχνεύεται και δεξιότερα της ΝΔ. Μέχρι και hashtag στο twitter έγινε επειδή οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με καταγγελίες «επώνυμων» κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν (επωνύμων με την έννοια της τηλεοπτικής ή καλλιτεχνικής αναγνωρισιμότητας), κατήγγειλαν ότι πυροσβεστικά προστάτευσαν τη «Βιανέξ», και «άφησαν τα σπίτια του κόσμου να καούν».

Σαφώς η Βιανέξ θα έχει τη δική της αυτοπροστασία έναντι πυρκαγιάς. Όμως όταν τα πάντα γίνονται παρανάλωμα του πυρός η αντιπυρική αυτοπροστασία μιας εταιρίας δεν φτάνει. Και χρήζει προσοχής για τον απλούστατο λόγο ότι αποτελεί χώρο ζωτικού δημοσίου συμφέροντος. Δεν είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται και θα βρεθούν επί ξύλου κρεμάμενοι. Είναι κυρίως η δημόσια υγεία. Η αποθήκη μιας τέτοιας εταιρίας στεγάζει χημικά υλικά που γίνονται επικίνδυνα αν λαμπαδιάσουν και αναπνεύσουν τις αναθυμιάσεις τους οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου. Τη δημόσια υγεία προστάτεψαν, όχι τον κακό καπιταλιστή.

Επίσης, δεν επικρίνουμε τους κατοίκους, που έζησαν νύχτα τρόμου, ενώ μερικοί είδαν τον όλεθρο, καθώς το σπίτι τους μεταβλήθηκε σε μαυρισμένα κουφάρια. Όμως δικαιούται ο απλός πολίτης που δεν ζει σε ευνοημένες περιοχές, να διερωτηθεί κατά πόσο οι ευτυχείς προνομιούχοι των πευκόφυτων περιοχών, είχαν οι ίδιοι κατ’ ελάχιστον μεριμνήσει για πυρασφάλεια των σπιτιών τους. Τόσο σε υποδομή κτίσματος, όσο και σε ασφάλεια πυρός. Θαρρούμε πως αν κάποια κυβέρνηση το νομοθετήσει υποχρεωτικά, θα καταγγελθεί από την αντιπολίτευση ότι δρα υπέρ των συμφερόντων των ασφαλιστικών εταιριών.

Δεν τα βάζουμε με τους κατοίκους γιατί δεν φταίνε αυτοί. Τους χάιδεψε το πολιτικό σύστημα διαχρονικά, και εις αντάλλαγμα ψήφου τους επέτρεψε να αυθαιρετήσουν. Ναι, σαφώς όλα είναι νόμιμα, τώρα. Αλλά είναι νόμιμα εκ των υστέρων και κατά παραχώρηση της νομιμότητας έναντι ψήφου. Ανατρέχοντας στο ιντερνέτ είδαμε τυχαία την είδηση εν έτει 2002: «Η Ανθούσα εντός σχεδίου». Αφού είχαν προϋπάρξει τα αυθαίρετα, σε οικόπεδα νομίμως αγορασμένα, η οικιστική αυθαιρεσία νομιμοποιήθηκε εντός σχεδίου. Γιατί να μην συνεχίσουν;

Φυσικά, δεν οφείλονται όλες οι πυρκαγιές σε καταπατητές, εμπρηστές και άλλα ευφάνταστα στοιχεία της δημοσιογραφικής γλώσσας. Μεγάλο μέρος έχει π.χ. η ΔΕΗ και ακόμη μεγαλύτερο η ανθρώπινη αμεριμνησία και απρονοησία που φτάνει τα όρια της απανθρωπιάς. Σαν εκείνον τον ηλικιωμένο που έβαλε φωτιά να κάψει ξερόκλαδα και έκαψε εκατό ανθρώπους στο Μάτι, ή σαν την ηλικιωμένη που λαμπάδιασε την Ηλεία το 2007, και πήρε στο λαιμό της εβδομήντα ανθρώπους, επειδή είχε την ιδέα να βράσει κόλλυβα στην αυλή της σε μέρα που λυσσομανούσε ο αέρας.

Βεβαίως, υπάρχουν και οι εμπρηστές. Όχι γιατί θέλουν να βάλουν ανεμογεννήτριες, όπως ερμηνεύει ως νέο φρούτο η «αριστερή» καχυποψία (ανεμογεννήτριες αφενός δεν μπαίνουν εκ του νόμου σε καμένα, αφετέρου μπαίνουν ακόμη και σε περιοχές NATURA. Οπότε ουδείς λόγος για φωτιά). Απλώς σε μια εποχή που η ζωή έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να μην υφίστανται ξύλευση και αποψίλωση, όπου οι ημιορεινές εκτάσεις έχουν εγκαταλειφθεί αφού έχει αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, η εύφλεκτη βιομάζα που συσσωρεύεται αποτελεί προσάναμμα. Από την άλλη στις τουριστικές περιοχές δημιουργούνται οικόπεδα προς νομιμοποίηση και εκμετάλλευση.

Μόνο οι οικείοι δήμοι μπορούν να προφυλάξουν εκ τω προτέρων τα δάση, αλλά από καταγγελίες πολιτών δεν βλέπουμε ανάλογη «πυρίμαχη» διάθεση. Άλλωστε τα έργα στο δάσος είναι ολίγον αθέατα, δεν είναι έργα βιτρίνας που εντυπωσιάζουν και φέρνουν ψήφους.

Φυσικά, υπάρχει και η τυχαιότητα της εποχής. Οι ολέθριες μεγα - πυρκαγιές «έκτης γενιάς» σε Ισπανία και Πορτογαλία οδήγησαν σε σκηνές αποκάλυψης και άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς, σε συνδυασμό και με τον καύσωνα. Οι φωτιές γονάτισαν προχθές τη Βρετανία, ενώ οι πυρκαγιές στη Γαλλία οδήγησαν 24.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να οδηγηθούν σε καταφύγια. Βέβαια, επειδή εκεί είναι πιο ώριμες οι δημοκρατίες, σε καμιά χώρα δεν ακούσθηκαν εσχατολογικές καταγγελίες και δεν έγιναν κεντρικό θέμα αντιπολίτευσης.

Οι μέγα πυρκαγιές είναι σκηνές του εγγύς μέλλοντος. Θα τα ξαναζήσουμε. Αλλά το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αποφασίσει ότι κάποια μπορούμε να τα αποφύγουμε αρκεί να γίνει δυσάρεστο.

Ενώ π.χ. μετά την πυρκαγιά στο Μάτι αποφασίστηκαν κατεδαφίσεις αυθαίρετων και η ΝΔ (κακώς φυσικά) αντιδρούσε, η ίδια έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα, με τις υπογραφές των Νίκου Βούτση και Παναγιώτη Κουρουμπλή ως υπουργών Εσωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ, δύο φορές 17/2/2015 και 29/10/2015, που ζητούσαν αναβολή κατεδαφίσεων ενώ υπήρχαν αμετάκλητες αποφάσεις. Αμφότεροι αγωνίζονταν για μη κατεδαφίσεις! Και φυσικά το ΠΑΣΟΚ έχει τη δική του διαχρονική ευθύνη στο πρόβλημα.

Δυστυχώς, στο θέμα πυρκαγιές, ως πολυπαραγοντικό θέμα, όλοι «βλάπτουν τη Συρία το ίδιον».