Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Υπουργικού Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος μια σειρά θεμάτων 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης το νομοσχέδιο για την τηλεργασία.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα κάνει εισήγηση σχετικά με την επιλογή του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, η ατζέντα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων

-Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

-Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία

-Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με την επιλογή υποδιοικητή Τράπεζας της Ελλάδος.

e-Διαζύγιο: Εξπρές ηλεκτρονικές διαδικασίες για την έκδοσή του

Διαδικασίες εξπρές για την άμεση έκδοση διαζυγίου, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων και χωρίς να απαιτείται το γνήσιο της υπογραφής, προβλέπει το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που παρουσιάζεται σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Η λύση του γάμου θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας με τη βασική προϋπόθεση ότι η απόφαση θα είναι συναινετική, ενώ σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» που επικαλείται τις νέες διατάξεις του οικογενειακού δικαίου στο νομοσχέδιο, δεν θα απαιτείται οι συνομολογούμενοι να επιβεβαιώνουν το γνήσιο της υπογραφής.

Αναλυτικότερα, με ρύθμιση καθορίζει ότι  «οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους. Η συμφωνία λύσης του γάμου γίνεται και ηλεκτρονικά με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, μη απαιτούμενης της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής των συζύγων. Η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου έχει κατατεθεί η σύσταση του γάμου».

Διατάξεις για τη συνεπιμέλεια

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο εισάγεται για πρώτη φορά η υποχρέωση των γονιών να προσφεύγουν αρχικά σε διαμεσολαβητή σε περίπτωση που διαφωνούν για ζητήματα του ανήλικου παιδιού τους. Αν δεν καταφέρουν με τον τρόπο αυτό να βρουν λύση, τότε θα επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι πριν από κάθε απόφαση που θα αφορά τη γονική μέριμνα, το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει την γνώμη του παιδιού ενώ οι υποθέσεις οικογενειακού δικαίου θα εκδικάζονται πλέον μόνο από δικαστές οι οποίοι θα έχουν περάσει από ειδικά σεμινάρια και προγράμματα επιμόρφωσης από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Από τα βασικά καινοτόμα σημεία του νομοσχεδίου είναι τα άρθρα 6 και 15 που αναφέρονται στην διαμεσολάβηση και ορίζουν ότι σε περίπτωση διαφωνίας κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας «οι γονείς υποχρεούνται να καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, σε διαμεσολάβηση». Αν όμως διαφωνούν και «το συμφέρον του τέκνου επιβάλλει να ληφθεί απόφαση, αποφασίζει το δικαστήριο», ενώ ο ορισμός του διαμεσολαβητή από το δικαστήριο θα γίνεται από ειδικό «μητρώο οικογενειακών διαμεσολαβητών».

Στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου καθορίζονται θέματα τέκνων εκτός γάμου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η «γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του ανήκει στην μητέρα του». Σε περίπτωση που το παιδί αναγνωρίστηκε από τον πατέρα αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας. Όμως, σε περίπτωση δικαστικής αναγνώρισης, στην οποία αντιδίκησε ο πατέρας, «αυτός δεν ασκεί γονική μέριμνα ούτε αναπληρώνει την μητέρα στην άσκησή της, εκτός αν υπάρχει συμφωνία των γονέων».

Το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο

Την εποχή που οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν την εξ αποστάσεως εργασία, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την καθιέρωση της τηλεργασίας στο Δημόσιο για την μετά covid εποχή.

Η εφαρμογή του μέτρου θα αφορά πρωτίστως τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που δεν σχετίζονται άμεσα με την εξυπηρέτηση πολιτών, δηλαδή των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και των διευθύνσεων πληροφοριακού τομέα. Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επηρεαστούν μισθοί και ωράρια εργασίας. Πριν την πλήρη εισαγωγή του στο σύνολο του Δημοσίου, εξετάζεται η πιλοτική εφαρμογή του σε ορισμένους φορείς.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γνωστοποιηθούν μετά το υπουργικό συμβούλιο και όταν το νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, που θα προηγηθεί της κατάθεσης, προς ψήφιση στη Βουλή περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.