Σ. Σούκρι: Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου είναι θεμέλιο για διασφάλιση σταθερότητας

Σ. Σούκρι: Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου είναι θεμέλιο για διασφάλιση σταθερότητας

Υπεγράφη σήμερα στο Κάιρο η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδος και Αιγύπτου, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια, και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Η συμφωνία υπογράφηκε σε μια συμβολική ημέρα για την Αίγυπτο, καθώς σήμερα συμπληρώνονται πέντε ακριβώς χρόνια από τη διάνοιξη της δεύτερου καναλιού του Σουέζ, που αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα έργα πνοής για τη Χώρα του Νείλου από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι τόνισε ότι «αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει με ειλικρίνεια τις σχέσεις και τις προσπάθειες των δύο χωρών για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου. Και εντάσσεται στο πλαίσιο μεγάλων δραστηριοτήτων που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών, στον πολιτικό τομέα, καθώς και στον στρατιωτικό και πολιτιστικό και για τον συντονισμό θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο».

Και ο κ. Σούκρι συνέχισε: «Η συμφωνία θα βοηθήσει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο προς όφελος των δύο λαών μας για περαιτέρω συνεργασία στον περιφερειακό τομέα της ενέργειας και στην ενίσχυση του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο», καταλήγοντας ότι «οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου είναι θεμέλιο για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για την αντιμετώπιση ενώπιον κινδύνων που προέρχονται από παιδιάστικες προσπάθειες για τη διατάραξη αυτής της σταθερότητας και ασφάλειας».

Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο αιγυπτιακός τύπος αναφερόταν ιδιαίτερα στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών στο Κάιρο και στο θέμα της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνία.