Παρέμβαση Κυρ. Μητσοτάκη για Αγία Σοφία: Προσβολή η μετατροπή της σε τζαμί

Παρέμβαση Κυρ. Μητσοτάκη για Αγία Σοφία: Προσβολή η μετατροπή της σε τζαμί

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, τόνισε σε δήλωσή του ο Κυρ. Μητσοτάκης απαντώντας στην υπογραφή από τον Τ. Ερντογάν του διατάγματος που μετατρέπει το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO σε τέμενος.

«Η απόφαση αυτή», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου, προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. 

Όπως τόνισε, αυτή η απόφαση «επηρεάζει βεβαίως όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

«Είναι θλιβερό». κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, «ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός, ξεκινά γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο ξεκινά -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού ήρθε μετά το διάγγελμα του Τ. Ερντογάν στον τουρκικό λαό, κατά το οποίο ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει επίσημα τις πύλες της στους πιστούς για θρησκευτική λατρεία στις 24 Ιουλίου.

Έως τότε ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μην συγκεντρώνονται στο σημείο ή να διοργανώνουν διαδηλώσεις προκειμένου να μην εμποδίσουν τις προετοιμασίες για την λειτουργία της ως τέμενος.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι απλώς άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο «παραβιάζει την ανεξαρτησία μας».

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία. «Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», ανέφερε ο Ερντογάν σε ανακοίνωση.

Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανάρτησε το διάταγμα στο Twitter σχολιάζοντας «με τις καλύτερες ευχές».

Νωρίτερα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε άκυρο το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ με το οποίο αποκτούσε η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης το καθεστώς μουσείου το 1934, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την μετατροπή του ιστορικού πολιτισμικού μνημείου σε τζαμί, παρά το πλήθος των διεθνών ανησυχιών που είχαν εκφραστεί.

Διαβάστε ακόμα:

- Ν. Δένδιας: Πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η μετατροπή σε τζαμί

- Λ. Μενδώνη: Το δικαστήριο ικανοποίησε την βούληση του Ερντογάν