Μητσοτάκης - Ερντογάν: Συμφώνησαν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις παρά τις διαφορές
Τουρκική Προεδρία

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Συμφώνησαν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις παρά τις διαφορές

Σε καλό κλίμα, όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, έγινε η συνάντηση, διάρκειας δύο σχεδόν ωρών, μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Στο επίκεντρο της συζήτησης ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και με όλα τα «καυτά» θέματα στο τραπέζι.

Σύμφωνα με την τουρκική Προεδρία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις παρά τις διαφορές, ενώ επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας και της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Ωφέλιμη για την περιοχή η βελτίωση της συνεργασίας» των δύο χωρών, σημειώνει η τουρκική πλευρά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο πρόεδρος Ερντογάν, κατά την υποδοχή του Μητσοτάκη, δήλωσε ότι διατηρεί την πίστη του στην πρόοδο στα προβλήματα του Αιγαίου, τη μειονότητα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη λαθρομετανάστευση και τη βελτίωση των σχέσεων.

«Έχουμε πολλά να πούμε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης, «θα τα συζητήσουμε όλα αυτά», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος. Μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στο Πέραν, προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε σε καλό κλίμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι δύο άνδρες είχαν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες.

«Έχουμε πολλά να πούμε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο στον σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες. «Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Ερντογάν δεν φορούν γραβάτες, κάτι που σχολιάστηκε στην σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες. «Η χαλαρή ενδυμασία προσφέρεται για πιο ουσιαστικές συζητήσεις», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον Τούρκο πρόεδρο να σχολιάζει ότι «κι εγώ προτιμώ τη χαλαρή ενδυμασία τα Σαββατοκύριακα».

Ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη θέα προς το Βόσπορο από το δωμάτιο στο οποίο θα γευματίσουν.  

Ο πρωθυπουργός προηγουμένως περέστη στη Θεία Λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ στις 16:15 θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Φανάρι όπου παραβρέθηκε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σε μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα του πολέμου. 

«Η βία και ο πόλεμος όχι μόνο δεν επιλύουν διάφορες, αλλά προκαλούν πόνο και θάνατο και δημιουργούν πολυπλοκότερα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να τερματιστεί αμέσως η εισβολή και ο πόλεμος, να δοθεί νέα ευκαιρία στον διάλογο, που αποτελεί το κατεξοχήν όχημα της ειρήνης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσεκλήθη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για να συνεορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι και επ' ευκαιρία αυτής της μετάβασης έλαβε την πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν σε γεύμα, πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε. 

Αναφερόμενος στη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βερσαλλίες και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, χαρακτήρισε λογικό να γίνονται συνομιλίες ώστε να μην προστίθενται και άλλες εστίες έντασης.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν για τέταρτη φορά από τότε που ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε πρωθυπουργός.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού: 

Στις 11:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.

Στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας στην προεδρική κατοικία.

Στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Διαβάστε ακόμα:

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η διαφορά από το τελευταίο τετ α τετ στις Βρυξέλλες

Νέο περιβάλλον στα ελληνοτουρκικά από τον πολεμο και τις «ευκαιρίες» που προσφέρει στην Τουρκία