8ος χρόνος, ημέρα 2434η
Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022

Οικονόμου - Σύνοδος Κορυφής: Το κείμενο των συμπερασμάτων για την Τουρκία καλύπτει τις ελληνικές θέσεις

Οικονόμου - Σύνοδος Κορυφής: Το κείμενο των συμπερασμάτων για την Τουρκία καλύπτει τις ελληνικές θέσεις
Eurokinissi

Το κείμενο των συμπερασμάτων έτσι όπως διαμορφώνεται καλύπτει τις ελληνικές θέσεις, και ο πρωθυπουργός αν χρειαστεί θα αναδείξει όλα τα ζητήματα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, για τις προσδοκίες που έχει η κυβέρνηση από την παρούσα Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με τη στάση των ευρωπαίων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Στα μεγάλα ζητήματα χρειάζονται τεκμηριωμένες θέσεις και διεθνείς συνεργασίες τόνισε.

Όπως ανέφερε, ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει τις ξεκάθαρες θέσεις της Ελλάδας και θα ενημερώσει τους εταίρους για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. «Η Ελλάδα φροντίζει με προσεγμένη, ενεργητική και στοχευμένη διπλωματία να χτίζει συμμαχίες για τη διασφάλιση των εθνικών μας δικαίων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας όσο διαρκεί η κρίση, τονίζοντας πως το σημαντικό είναι να υπάρχουν νέες δυνατότητες στην οικονομία ώστε να υπάρχει το απαιτούμενο δημοσιονομικό περιθώριο. Παράλληλα αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στη νέα δέσμη μέτρων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη συνέχιση της επιδότησης πετρελαίου diesel, την επέκταση της κάρτας καυσίμων και τη στήριξη των αγροτών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα του πολιτικού ανθρωπισμού, που στέκεται δίπλα στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και τις αγωνίες των ανθρώπων.

Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την αποδοκιμασία της κυβέρνησης για τις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με πρόωρες εκλογές και τοποθέτηση υπηρεσιαού υπουργού Εσωτερικών, μίλησε για προσπάθεια να πλήξει τους θεσμούς και τη δημοκρατία, έχοντας ένα, όπως είπε, σχέδιο «τραμπισμού αλά γκρέκα», με την εισαγωγή διχαστικών πρακτικών του τραμπισμού. Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για εκχυδαϊσμό, για ανήκουστο αίτημα που προσβάλλει βαθύτατα τη λαϊκή βούληση και επικίνδυνη πρακτική την οποία η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι η αμφισβήτηση της ομαλότητας, τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να προχωρήσει από την τοξικότητα στον εκχυδαϊσμό, αλλά η κυβέρνηση δεν θα τον ακολουθήσει, συνεχίζοντας με ενσυναίσθηση, παρεμβάσεις ανακούφισης και με συνέπεια και σχεδιο συνεχίζει αταλάντευτα το έργο της.

Κατέληξε λέγοντας ότι το στοίχημα «του κ. Τσίπρα είναι να ξανασυγκροτήσει το προοδευτικό δήθεν μέτωπο με τον κ Βαρουφάκη. Και αυτό από μόνο του τα λέει όλα».

Για πρόωρες εκλογές

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις βουλευτών περί ενδεχόμενων εκλογών, τόνισε πως "ότι ήταν να ειπωθεί για εκλογές ειπώθηκε με σαφήνεια από τον Πρωθυπουργό. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει να προσθέσει τίποτα στο δημόσιο διάλογο και τις ανάγκες της χώρας. Η κυβέρνηση προχωράει αταλάντευτα στο έργο της, τα μέτρα πολιτικής στήριξης υλοποιούνται, το κοινοβουλευτικό έργο συνεχίζεται απρόσκοπτα, και προχωρούμε".

Αναφερόμενος στα σενάρια διπλών και τριπλών εκλογών, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι "υπάρχουν εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική που όπως φαίνεται δεν θα διαμορφώσουν συνθήκες διακυβέρνησης, και υπάρχουν και οι δεύτερες στις οποίες η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών, για βνα συγκροτήσει μια κυβέρνηση όπως έκανε το 2019".