«Οι πράξεις βιαιότητας στρέφονται κατά της δημοκρατίας»
Γ. Γεραπετρίτης

«Οι πράξεις βιαιότητας στρέφονται κατά της δημοκρατίας»

Ηχηρή απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε κουβέντα συμπαράστασης προς τους ανθρώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι υπέστησαν βίαιη συμπεριφορά από τους κατοίκους των νησιών. «Δεν άκουσα μια λέξη καταδίκης για τις ακρότητες και βιαιότητες που είδαμε τις τελευταίες ημέρες και βεβαίως να πούμε ότι δεν άκουσα μια λέξη για το ποια είναι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την διαχείριση προσφυγικού μεταναστευτικού», τόνισε με νόημα, την ώρα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσαν έντονα από τα έδρανα της Βουλής. 

Ο ίδιος επανέλαβε τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.  Μεταξύ άλλων, όπως είπε, θα ενταθεί η ανάσχεση στους θαλάσσιους διαύλους και παράνομες εισόδους, θα προχωρήσει η κατασκευή των κλειστών δομών και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες επιτάχυνσης του ασύλου. «Ακούσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αποσυμφόρηση και να μας μέμφεται ότι θυσιάσαμε τα νησιά προς χάρη ενδοχώρας. Αυτή η στάση ενέχει το στοιχείο πολιτικής υποκρισίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε με τρόπο τυπικό ότι όποιος αποχωρεί από το νησί υποδοχής κι μεταφέρεται στην ενδοχώρα στην συνέχεια δεν μπορεί να μεταφερθεί στην χώρα καταγωγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνομολόγησε ότι όποιος αποχωρήσει από νησί τυπικά δεν επιστρέφεται», τόνισε και αναφέρθηκε στα φαινόμενα βίας στα νησιά. Αρχικά υπογράμμισε ότι οι αστυνομική αυθαιρεσία, αν αυτή υπήρξε, θα ελεγχθεί και συνέχισε: «Χθες είχαμε φαινόμενα σκληρής βίας που έφτασαν στο σημείο βεβήλωσης ανθρώπων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Πρόκειται για μια σειρά από πράξεις που πέρα από φυσική βιαιότητα στρέφονται ευθέως κατά δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτά ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης τα χαρακτήρισε διαμαρτυρία. Ήταν διαμαρτυρία οι σφαίρες μολότωφ; Ήταν διαμαρτυρία ότι εμποδίστηκε ασθενοφόρο που μετέφερε τραυματίες; Είναι πράξεις θεμιτής αντίστασης; Δεν άκουσα μια καταδίκη». 

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε σε όλα τα στερητικά «άλφα» που είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και του πρότεινε και άλλα δύο: «ανακυβίστηση και αμετροέπεια». Σε ότι αφορά την απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από τα νησιά, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι απομακρύνθηκαν διότι ολοκληρώθηκε η αποστολή τους, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να γελούν, μη αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα της κατάστασης. 

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε σε όσα αποκάλυψε ο επιχειρηματίας Σαμπύ Μιωνή χθες στην προανακρκτική. «Σήμερα είναι και μια καλή μέρα για περισπασμό μετά τα όσα ακούσαμε στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για να έχουμε λίγο διαφορετικό φως εκεί που δεν πρέπει, αντί στο γεγονός ότι στο αρχηγείο της κυβέρνησης η κυβέρνηση λειτουργούσε ως μεσάζων ιδιωτικής μεσιτείας. Και πως λειτουργούσε η κυβέρνηση; Εκείνη την στιγμή παρόντων δύο υπουργών, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας ήταν μπροστά όταν υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο προέβλεπε τι θα κάνει η δικαιοσύνη στα επόμενα βήματα προεξοφλώντας τι θα κάνει η ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό είναι πρωτοφανές», είπε.