Οι κακές δημοσκοπήσεις έφεραν τον Τσίπρα στον ΣΚΑΪ

Οι κακές δημοσκοπήσεις έφεραν τον Τσίπρα στον ΣΚΑΪ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Πολιτική αυτοκτονία ή απόδειξη πολιτικής «μαγκιάς»; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα κίνητρα που έσπρωξαν τον Αλέξη Τσίπρα να σπάει το εμπάργκο που ο ίδιος είχε επιβάλλει και να παραχωρήσει τελικά συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Πολλά θα γραφτούν και ακόμα περισσότερα θα ειπωθούν για τις επιδόσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο τηλεοπτικό στούντιο του ΣΚΑΪ. Κάποιοι θα πουν ότι η εμφάνισή του επιβεβαίωσε την αυλαία της κυβερνητικής θητείας του, η οποία θα πέσει την Κυριακή. Κάποιοι άλλοι θα επιμείνουν ότι ο πρωθυπουργός έδειξε μεγάλο πολιτικό θάρρος, επιμένοντας στην ορθότητα των πεπραγμένων του.

Οι πολίτες θα κρίνουν και μάλιστα η απόφασή τους δεν απέχει παρά μόνο μερικά 24ωρα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κίνηση του κ. Τσίπρα να δώσει την συγκεκριμένη συνέντευξη ενέχει μεγάλη δόση ρίσκου, ειδικά με τις κάλπες να βρίσκονται πλέον τόσο κοντά.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι τα ευρήματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε αυτή την επιλογή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν από όλες τις μετρήσεις:

- Στην πρώτη θέση και μάλιστα με «καθαρή» διαφορά έρχεται η ΝΔ, την οποία φαίνεται να προτιμούν και ψηφοφόροι που στήριξαν στην ευρωκάλπη άλλα κόμματα, όπως το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, όσο και την ΧΑ και το κόμμα Βελόπουλου.

- Στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να διατηρήσει το ποσοστό των ευρωεκλογών και δείχνει σημάδια αύξησης της συσπείρωσης του, κάτι που του επιτρέπει να θεωρεί ότι μπορεί να ενισχύσει το εκλογικό του ποσοστό. Μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει στον κ. Τσίπρα την ευκαιρία να «σώσει την παρτίδα» και να διεκδικήσει το ρόλο του ενός εκ των δύο ισχυρών πόλων του πολιτικού συστήματος.

- Ως προς την επίτευξη ή μη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αυτή θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κομμάτων που θα καταφέρουν να κατακτήσει το 3% και να μπουν τελικά στη Βουλή. Αυτή την στιγμή ΧΑ, Ελληνική Λύση και Μέρα 25 βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Για την ΝΔ, τέσσερις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Μεγάλος κίνδυνος για το γαλάζιο στρατόπεδο είναι η εμπέδωση στην συνείδηση των ψηφοφόρων ότι η ΝΔ έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη προτεραιότητα είναι η αύξηση της συσπείρωσης του ώστε να μπορέσει να παίξει ρόλο την επόμενη μέρα των εκλογών. Αυτή ακριβώς την σκοπιμότητα μοιάζει να υπηρετεί και η επιλογή του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί στον ΣΚΑΪ, υπερασπιζόμενος τη θητεία του, όπως τουλάχιστον εκείνος την αντιλαμβάνεται.

Σε κάθε περίπτωση τελικός κριτής δεν είναι άλλος από τον λαό, ο οποίος θα μιλήσει σε 96 ώρες...