Οι δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις Μητσοτάκη

Οι δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις Μητσοτάκη

Στην πολιτική οι δύσκολες αποφάσεις είναι εκείνες που καθορίζουν την ποιότητα αλλά και τη διάρκεια της κάθε διακυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενάμιση χρόνο μετά από την εκλογική νίκη, δείχνει να έχει πάρει τις αποφάσεις του. Αποφάσεις που αντικειμενικά και θα ικανοποιήσουν και θα δυσαρεστήσουν πολλούς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λοιπόν, την ώρα που η πανδημία έχει «χτυπήσει» με το δεύτερο κύμα της, σε κάθε ευκαιρία στέλνει ένα βασικό μήνυμα προς τους πολίτες σε σχέση με την αντιμετώπιση του ιού. Όχι στις εύκολες λύσεις που θα ικανοποιήσουν τους πολλούς. Προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή. Το δίπτυχο αυτό φαίνεται να αποτελεί τον οδηγό όλων των επιλογών Μητσοτάκη, τη δύσκολη περίοδο του κορονοϊού. Επιλογές που προφανώς και πολιτικό κόστος έχουν αλλά και οικονομικό αντίκτυπο έχουν, σε μία οικονομία που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της. 

Σε μία ιδιαίτερη στιγμή λοιπόν που όλοι περίμεναν τις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τη διαχείριση της κατάστασης το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός έκανε μία ανακοίνωση που λίγοι ανάμεναν. 

 «...ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του. 

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη επιλογή βλάπτει ένα κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας, στο οποίο απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι. Είναι επίσης προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε  με αυτή την ανακοίνωση όλους όσοι εκτιμούν ότι πρώτο του μέλημα είναι η χρησιμότητα και όχι το «χάιδεμα των αυτιών».

Παράλληλα κατέστη σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή και όχι η οικονομία, κάτι που αποδεικνύεται και με την ανακοίνωση που έκανε στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit 

«...τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα πουν οι ειδικοί» τόνισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει και μετά τις γιορτές. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάει κόντρα στις επισημάνσεις των ειδικών, προκειμένου να μην πληγεί η οικονομία.

Όπως τονίζει μάλιστα η ίδια πηγή τις επόμενες μέρες θα φανεί καθαρά η παραπάνω λογική που κυριαρχεί στις επιλογές Μητσοτάκη, μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν.