Οι δύο επιλογές του πρώτου 6μηνου με την σφραγίδα Μητσοτάκη

Οι δύο επιλογές του πρώτου 6μηνου με την σφραγίδα Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Εάν κάποιος έλεγε πριν από τις 7 Ιουλίου, ημέρα των εθνικών εκλογών, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση που κέρδιζε μέσα στους πρώτους έξι μήνες της πρωθυπουργίας του, θα έλυνε όχι έναν άλλα δύο «γόρδιους δεσμούς» τότε ασφαλώς θα τον αποκαλούσαν το λιγότερο υπερβολικό αισιόδοξο.

Και όμως η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει ακόμα και τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του πρωθυπουργού. Πριν καλά καλά συμπληρωθούν 200 μέρες παραμονής του στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε δύο κινήσεις με μεγάλη θεσμική αξία. 

Από την μία πέρασε τον νόμο με πάνω από 200 ψήφους για να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Μία κίνηση την οποία επιχείρησαν πολλοί πριν από εκείνον , ένα ζήτημα που απασχολούσε την ομογένεια εδώ και δεκαετίες. Από την άλλη κατορθώνει όπως όλα δείχνουν να εκλέξει με την πρώτη ψηφοφορία την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου που αποτελεί επιλογή του , με τις ψήφους μάλιστα και του ΣΥΡΙΖΑ. 

Και οι δύο παραπάνω πολιτικές επιλογές, οι οποίες ασφαλώς και θα ακολουθούν τον κ.Μητσοτάκη σε όλη του την πρωθυπουργική πορεία δεν ήρθαν απλώς....έτσι ξαφνικά. Είναι και οι δύο μέρος μίας γενικότερης ανάλυσης και προσέγγισης που κάνει ο κ.Μητσοτάκης για  μεγάλα πολιτικά ζητήματα που υπερβαίνουν τα στενά όρια της απλής διαχείρισης της καθημερινότητας. Κοινή συνισταμένη η ευκολία με την οποία ο κ.Μητσοτάκης επιλέγει να κάνει είτε συμβιβασμούς είτε υποχωρήσεις προκειμένου να πετύχει τον μεγάλο στόχο. Για παράδειγμα στην περίπτωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού «θυσίασε» τη θέση του περί επιστολικής ψήφου ώστε να «σωθεί» το όλο ζητούμενο που ήταν να μπορούν όσοι Έλληνες διαμένουν εκτός της επικράτειας να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στο θέμα της επιλογής του προσώπου για την προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης υπερέβη την ευκολία που είχε να στηρίξει οποιοδήποτε πολιτικό στέλεχος της παράταξής του, αφού διαθέτει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δε θέλησε απλώς να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας, αλλά να εκλέξει έναν «ισχυρό» πρώτο πολίτη. 

Είναι προφανές ότι η επίτευξη συναίνεσης αποτελεί μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πολιτικό κέρδος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στα «μεγάλα» δείχνει ότι μπορεί να ελίσσεται με επιτυχία. 

Ποιό είναι το μυστικό; Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Ίσως τελικά να κρύβεται σε μία φράση που ο ίδιος χρησιμοποίησε στον τηλεοπτικό σταθμό άλφα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του : 

«Έχω κάνει πολιτική καριέρα από το να με υποτιμούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι. Δεν υποτιμώ κανένα. Έχω μια ευκαιρία να κάνουμε όλοι μαζί άλμα στο μέλλον. Έχω φιλόδοξα σχέδια για την Ελλάδα» είπε με νόημα ....