Οι 30 μέρες «φωτιά» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη 

Οι 30 μέρες «φωτιά» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη 

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Όλες οι διακυβερνήσεις έχουν ορισμένες χρονικές περιόδους, στη διάρκεια των οποίων γίνονται πολλά που κρίνουν όμως  ακόμα περισσότερα. Στην περίπτωση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη η πρώτη τέτοια περίοδος, όπου θα «τρέξουν» σημαντικά γεγονότα και σε περισσότερα μάλιστα του ενός επίπεδα είναι οι τριάντα μέρες που αρχίζουν από το τέλος Αυγούστου και ολοκληρώνονται στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Σε αυτόν τον μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την πρώτη του επαφή με την ιδιότητα του πρωθυπουργού με πολλούς και κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες κυρίως εκτός ελληνικών συνόρων, επαφές που το αποτέλεσμα των οποίων φαντάζει καθοριστικό για τις επόμενες κινήσεις. Πρόκειται για συναντήσεις και διαβουλεύσεις που θα βάλουν το πλαίσιο ώστε το δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας να τρέξει με μεγάλους ρυθμούς και τελικό στόχο την μείωση του βραχνά των πλεονασμάτων.

- Για τις 29 Αυγούστου προγραμματίζεται το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις όποιες επόμενες ελληνικές πρωτοβουλίες.

Στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην αναγκαιότητα μείωσης των πλεονασμάτων κάτω του 3,5%, μέσα από την πιστή τήρηση ενός εμπροσθοβαρούς μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ως αναγκαίο ενδιάμεσο βήμα για την ανάκτηση της ελληνικής αξιοπιστίας. Οι δυο τους άλλωστε τα λένε συχνά, καθώς η πλέον πρόσφατη συνάντηση της τους έγινε πριν από ένα μήνα στις Βρυξέλλες.

Ασφαλώς και δε θα πρόκειται για ένα τετ α τετ όπου θα κριθούν τα πάντα, όμως «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και θα πρέπει να μπουν οι βάσεις για τις επόμενα βήματα.

- Σχεδόν ένα μήνα αργότερα και πάντως μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για την γενική συνέλευση του οργανισμού. Δε θα προκαλούσε  έκπληξη αν στο περιθώριο αυτής της επίσκεψης ο πρωθυπουργός έχει τετ α τετ τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Παρότι καμία από τις παραπάνω συναντήσεις δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί όλα παραμένουν ανοιχτά.

Στην κατεύθυνση και ειδικά ως προς το σκέλος που αφορά στην συνάντηση με τον κ. Τραμπ, δεν μπορεί να θεωρεί τυχαίο το γεγονός πως το βράδυ της Παρασκευής δείπνησαν μαζί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Ράινς Πρίμπους, προσωπικός φίλος του κ. Σαμαρά όπως αποκάλυψε το liberal.gr

Για τους γνωρίζοντες,  ο κ. Πρίμπους δεν είναι ένας απλός Αμερικανός δικηγόρος. Ήταν και παραμένει στον στενό πυρήνα διαχρονικών συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ. Υπήρξε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου της κυβέρνησης Τραμπ από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2017, ενώ διατέλεσε και  πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος από τις 14 Ιανουαρίου 2011 έως τα τέλη του 2016. Με άλλα λόγια έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο, στοιχείο που μπορεί να αποβεί χρήσιμο για την νέα ελληνική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση μία πιθανή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων τόσο σε οικονομικό όσο και σε καθαρά  γεωστρατηγικό επίπεδο, μερικούς μόνο μήνες μετά την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές.

- Στις αρχές Σεπτεμβρίου (2-3) ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Ολλανδία για να συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε. Θα πρόκειται για ένα ακόμα κομμάτι στο δύσκολο παζλ το οποίο όταν όλα τα κομμάτια του ενωθούν, ο μεγάλος στόχος της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος θα γίνει πραγματικότητα.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την πρώτη άνοδο στη Θεσσαλονίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού στις 7-8 Σεπτεμβρίου για τη διεθνή έκθεση. 

Εκεί θα κάνει αναλυτική παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος, μερικές μέρες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή. Ένας προϋπολογισμός, η τήρηση του οποίου θα αποτελέσει το διαβατήριο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο επίπεδο της αξιοπιστίας.