«Όχι» σε εκλογές, «ναι» σε ανασχηματισμό εντός των επομένων μηνών
Κυρ. Μητσοτάκης

«Όχι» σε εκλογές, «ναι» σε ανασχηματισμό εντός των επομένων μηνών

Ποτέ στην πολιτική σκακιέρα οι κινήσεις δεν είναι τυχαίες ούτε γίνονται χωρίς κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό. Ο άγραφος αυτός κανόνας ισχύει στον μέγιστο βαθμό όταν αφορά τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επέλεξε τυχαία την χρονική συγκυρία κατά την οποία έδωσε την τηλεοπτική συνέντευξη στο Σταρ. Με την έμφανισή του αυτή ήθελε να περάσει συγκεκριμένα μηνύματα. 

Προφανώς και ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία το γιατί άνοιξε όλες τις τάξεις του δημοτικού, παρά την αντίθετη γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών όπως αυτή απορρέει από τις έρευνες κοινής γνώμης. 

Είναι σαφές όμως ότι σε καθαρά πολιτικό επίπεδο ο σκοπός του ήταν να αναφερθεί σε δύο θέματα που έχουν ευθεία αναφορά στην λειτουργία της κυβέρνησης του. Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και τον ανασχηματισμό. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε ότι έχει να κάνει με τις κάλπες δεν προξένησε απορία σε όσους γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται και δρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θιασώτης της θεσμικότητας και πολέμιος των τακτικισμών η απάντηση του στο ερώτημα για την πιθανότητα πρόκλησης εκλογών με απώτερο στόχο το «κάψιμο» της απλής αναλογικής δεν σηκώνει πολλές ερμηνείες. Το «όχι» είναι ξεκάθαρο. «Η ελληνική κοινωνία πιστεύω ότι περιβάλλει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά με αρκετή εμπιστοσύνη. Και το κάνει επειδή πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής. Ότι το μέλημά μου είναι να κυβερνήσω όσο πιο καλά μπορώ τη χώρα και να τιμήσω την εντολή την οποία πήρα....Δεν έχουμε συμπληρώσει καν χρόνο. Είμαστε κυβέρνηση 10 μηνών και γίνεται συζήτηση για πρόωρες εκλογές; Τελείως ανεύθυνη αυτή η συζήτηση» είπε ο κ.Μητσοτάκης, οποίος έκλεισε κάθε σχετική συζήτηση. 

Δε θα έλεγε κανείς το ίδιο όμως αναφορικά με την θέση που πήρε για τα σενάρια ανασχηματισμού. Σε μία πρώτη ανάγνωση αβίαστα βγαίνει το  συμπέρασμα ότι ο κ.Μητσοτάκης «ξέκοψε» κάθε σχετική συζήτηση. Πράγματι  αυτό κάποιος θα μπορούσε να το πει με μεγάλη ευκολία,μια και ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά των αλλαγών στον κυβερνητικό σχήμα. Μια πιο προσεχτική όμως ματιά στο ακριβές περιεχόμενο της απάντησης  προσδίδει μία ελαφρώς  διαφορετική αλλά πιθανόν  καθοριστική  διάσταση. 

«...Ούτε ανασχηματισμό βλέπω λόγο να κάνω αυτή τη στιγμή. Πάντα, κάποια στιγμή θα γίνει κάποιος ανασχηματισμός. Αλλά, δεν είναι του παρόντος και πρέπει να σας πω... Δεν είναι του παρόντος ο ανασχηματισμός, γιατί θεωρώ ότι βασικά η κυβέρνηση έχει βρει το βηματισμό της και δουλεύει καλά. Και υπάρχει κάποια λογική. Όλοι, όλα τα πολιτικά στελέχη να δοκιμάζονται και να έχουν κάποιο χρόνο να μπορούν να αποδείξουν ότι αξίζουν της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, ο οποίος και τους επέλεξε, αλλά όχι βιαστικές κινήσεις και κυρίως όχι κινήσεις που πηγαίνουν κόντρα στη λογική των πραγμάτων» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. 

Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός απορρίπτει τα σενάρια ανασχηματισμού αλλά συμπληρώνει την σκέψη του με δύο φράσεις :  «...Αυτή τη στιγμή» και «επί του παρόντος». Με τον τρόπο αυτό ενισχύει την άποψη που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποδεχθεί τις σχετικές εισηγήσεις περί κυβερνητικών αλλαγών όχι όμως για το κοντινό μέλλον. Οι απαντήσεις αυτές ουσιαστικά δίνουν πόντους σε όσους τοποθετούν τον ανασχηματισμό είτε μέσα στον Ιούλιο είτε στο τέλος Αυγούστου, πριν από τη ΔΕΘ.