Ο Τσίπρας, ο Ηλίας Ηλιού και η… αισχύνη

Ο Τσίπρας, ο Ηλίας Ηλιού και η… αισχύνη

Της Κατερίνας Γαλανού

Ο Ηλίας Ηλιού, η ξεχωριστή αυτή προσωπικότητα της Αριστεράς, θα ανατρίχιαζε αν άκουγε τον Αλέξη Τσίπρα να τον μνημονεύει προκειμένου να καλύψει τις νέες θεσμικές απρέπειες και αντικοινοβουλευτικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του στη διαδικασία διερεύνησης της σκευωρίας της Novartis.

Πάει πολύ να επικαλείται ο τέως πρωθυπουργός την ιστορική φράση του Ηλιού (προς τον Κωνσταντίνο Τσάτσο) «θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα» ενώ ο ίδιος γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την κοινοβουλευτική τάξη, τον Κανονισμό της Βουλής και τα προβλεπόμενα στην ποινική δικονομία.

Μπορεί ως πρωθυπουργός να κυβέρνησε φτάνοντας στα όρια όλες τις πρόνοιες της αρχής της πλειοψηφίας αλλά σήμερα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδίδεται σε έναν επιζήμιο ενδοκοιβουλευτικό ακτιβισμό, αναφέρεται απαξιωτικά και πονηρά σε «πλειοψηφισμό» και μιλάει «κρούσματα αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Η «επιβολή» της παρουσίας των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου στην προανακριτική Επιτροπή δεν είναι απόρροια μιας εύλογης διεκδίκησης των δικαιωμάτων της μειοψηφίας.

Είναι η επιτομή της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του να μπαινοβγαίνουν στη «μεθόριο» άρνησης της συνταγματικής και νομικής τάξης της χώρας όποτε τους γουστάρει και όποτε τους βολεύει.

Η εξαίρεση των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής δεν είναι θέμα επιβολής της άποψης της πλειοψηφίας στη μειοψηφία όπως φωνασκούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είναι ούτε πολιτική ούτε νομική η μάχη που δίνουν ο Αλέξης Τσίπρας και η Κουμουνδούρου .Είναι άλλωστε τόσο προφανής και ο πολιτικός και πρωτίστως ο νομικός παραλογισμός της άποψης ότι μπορούν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στην επιτροπή που έχει ρόλο εισαγγελέα πρωτοδικών, να υποδύονται και τον μάρτυρα και τον εισαγγελέα, που οδηγείται κανείς ασφαλώς στο συμπέρασμα ότι κάποιο άλλο σχεδιασμό έχουν.

Η κουτοπόνηρη στρατηγική λέει ότι αν καταφέρει με τις απειλές να κρατήσει Πολάκη και Τζανακόπουλο στην επιτροπή, με ένα αίτημα, ακόμα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί! Δηλαδή, αφότου ολοκληρωθεί η προανακριτική επιτροπή και πριν προχωρήσει η παραπομπή του (αν τελικά βεβαίως παραπεμφθεί) στο Ειδικό Δικαστήριο, το Δικαστικό Συμβούλιο να εξετάσει αν η σύνθεση της επιτροπής ήταν «νόμιμη» και εφόσον κριθεί ότι δεν ήταν, τότε η υπόθεση ακυρώνεται και η όποια δίωξη παύει να υφίσταται!

Η εξαίρεσή τους είναι λοιπόν προϋπόθεση νομιμότητας της διαδικασίας.

«Ποτέ στα χρονικά δεν έχει αποφασίσει η επιτροπή που συστήνεται από τη Βουλή ποιους θα έχει η μειοψηφία στη σύνθεσή της» υποστήριξε ξανά χθες κ. Τσίπρας. Μόνον που το ζήτημα για τους κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο δεν είναι ο ορισμός τους στην επιτροπή. Είναι η άμεση εμπλοκή τους και ο ρόλος τους στην υπό διερεύνηση σκευωρία. Ο μεν κ. Πολάκης θα πρέπει απαντήσει πως γνώριζε και ποιός του είπε αυτό που από τηλεοράσεως είπε το Φεβρουάριο του 2018. Δηλαδή ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι «στελέχη της εταιρείας (σ.σ. της Novartis) είναι οι μάρτυρες που άρχισαν να «κελαηδούν» και να «δίνουν» στελέχη τα οποία τα έπιασαν να έχουν μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται». Και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να απαντήσει τι έκανε ως ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα επισκεπτόμενος στις 5 Φεβρουαρίου του 2018 τον Άρειο Πάγο για ενημέρωση επί της δικογραφίας της Novartis για τα 10 πολιτικά πρόσωπα λίγο πριν αυτή διαβιβαστεί στη Βουλή…

Προς το παρόν η άρνηση των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσουν και η παρεπόμενη επιλογή του προέδρου της Προανακριτικής Γ. Μπούγα να διακόψει για να αποφύγει κίνδυνο ακυρότητας της διαδικασίας, διασφάλισε ότι ο άνθρωπος που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το κλειδί του σκανδάλου Novartis, ο Κωνσταντίνος Φρουζής δεν θα ερωτηθεί από κανέναν και για τίποτα. Τουλάχιστον έως την προσεχή Τρίτη. Οπότε η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά.

Και τότε θα μετρηθεί ξανά ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας και με τη νομιμότητα και με το «φάντασμα» του Ηλία Ηλιού ο οποίος τον Ιανουάριο του 1981 ανακοινώνοντας την αποχώρηση του από την πολιτική είπε από το βήμα της Βουλής: «Στα τριάντα χρόνια που θήτευσα σε αυτό το βήμα, προσπάθησα να είμαι αντικειμενικός, ευπρεπής και ήπιος και να υπηρετώ τα γενικά συμφέροντα και όχι τα στενά κομματικά».

Ο Ηλίας Ηλιού του 1962 είχε τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τον Ηλία Ηλιού του 1981.

Δυστυχώς και ο Αλέξης Τσίπρας του 2019 έχει τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τον Αλέξη Τσίπρα του 2014.