Ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη γιατί ενημέρωσε τους πολίτες

Ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη γιατί ενημέρωσε τους πολίτες

«Εγώ συγκάλεσα τρεις φορές συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας και επιτίθεται στην κυβέρνηση εν μέσω της κρίσης που διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ζητώντας για μια ακόμη φορά τη σύγκληση του συμβουλίου. Ξεχνάει όμως ότι για το Μακεδονικό, ένα επίσης εθνικό θέμα, επέλεξε τις τηλεφωνικές ενημερώσεις και εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι ενημέρωσε με το διάγγελμά του τον ελληνικό λαό.

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να απευθυνθεί στους πολίτες. Και να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις αλλά και για τη στάση της χώρας μας έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Με σαφήνεια και με συγκεκριμένες αναφορές για το πως θα κινηθεί η ελληνική πλευρά, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε διμερές.

Το γεγονός αυτό ενόχλησε τον Αλέξη Τσίπρα και έτσι πηγές της Κουμουνδούρου διέρρεαν ότι στο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρχαν αντιφάσεις, καλώντας τον να σταματήσει να ομιλεί. «Κρείττον το σιγάν» ανέφεραν οι πηγές αυτές που ανέφεραν ότι τα εθνικά θέματα δεν είναι επικοινωνία.

Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα εθνικά θέματα με συνέπεια και με συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτό φάνηκε στον Έβρο αλλά και στις δύο περιπτώσεις με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και τις navtex, όπου ο ελληνικός στόλος του πολεμικού ναυτικού αντέδρασε άμεσα λαμβάνοντας θέση έναντι των κινήσεων του τουρκικού.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να κάνει… ρελάνς. Όπως αδυνατεί και να γίνει πιστευτός σε όσα αναφέρει και για όσα κατηγορεί τον πρωθυπουργό δεδομένου ότι είναι αυτός που έχει δηλώσει πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα, αλλά και που ως κυβέρνηση δεν προχώρησε στις συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Για το λόγο αυτό επιλέγει τη στείρα αντιπολίτευση. Ότι κάνει με τον κορονοϊό και την πανδημία κάνει και με τα εθνικά θέματα. Καταγγέλλει την κυβέρνηση ως ανίκανη, επικαλείται το ζήτημα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας και καταλήγει να ζητεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής γραμμής.

Σημειώνει δε πως ο ίδιος το συγκάλεσε τρείς φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ποιες είναι αυτές;

Το πρώτο συμβούλιο έγινε το 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης και η παρέα του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου είχαν οδηγήσει τη χώρα στον γκρεμό. Και ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμαζόταν να φέρει ένα τρίτο μνημόνιο που γνώριζε ότι δεν θα ψήφιζαν πολλοί εκ των βουλευτών του. Αναζήτησε τη βοήθεια της αντιπολίτευσης για να μην καταρρεύσει η χώρα και βγει από το ευρώ.

Η δεύτερη ήταν όταν τον Νοέμβριο του 2015 έπρεπε να περάσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Αναζήτησε επίσης τη βοήθεια της αντιπολίτευσης. Το τρίτο ήταν τον Φεβρουάριο του 2016 και αφορούσε στο μεταναστευτικό. Στο πρόβλημα που ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ως κυβέρνηση και αδυνατούσε να βρει λύση έχοντας ανοίξει τα σύνορα της υποδοχής τους στα νησιά και την ενδοχώρα.

Το 2018 για το θέμα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας όχι μόνο δεν ζήτησε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας συμβούλιο αρχηγών αλλά ουσιαστικά άφησε αιχμές για τους πολιτικούς αρχηγούς και για τα όσα είχαν γίνει στα δύο προηγούμενα. Άλλωστε ο ίδιος χρησιμοποίησε το θέμα αυτό ευελπιστώντας πως θα προκληθούν εσωκομματικά προβλήματα στη Ν.Δ. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και τώρα πάντως ίδιες ελπίδες τρέφει. Εκτιμά πως θα υπάρξουν εσωκομματικά προβλήματα στη Ν.Δ. καθώς και ότι υπάρχουν τάσεις που σύντομα θα αντιδράσουν. Ο ίδιος πάντως δεν έχει κανένα πρόβλημα να κινείται και να ψαρεύει ψήφους και στην άκρα δεξιά. Άλλωστε διατηρεί στις τάξεις του στελέχη από τους ΑΝΕΛ. Όπως και από το παλαιό ΠΑΣΟΚ που κινούνταν με γνώμονα το βυθίσατε το Χόρα του Ανδρέα Παπανδρέου το 1976.

Με τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών εκτιμά πως θα μπεί στο παιχνίδι ώστε και να δημιουργήσει με διαρροές ή και επίσημες δηλώσεις όπως αυτή μετά την προχθεσινή ενημέρωσή του από τον Πρωθυπουργό και να εμφανιστεί πως είναι παρών στις εξελίξεις. Ακόμη και να υποστηρίξει πως δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στην Κυβέρνηση για τους περαιτέρω χειρισμούς.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πάντως το είχε θέσει λίγο πριν προσέλθει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τον Νοέμβριο του 2015, προσδιορίζοντας τη συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα:

«Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ.Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε»