Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες που είχε εισηγηθεί ο Σταθάκης; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες που είχε εισηγηθεί ο Σταθάκης; 

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

Επιφύλαξη για την Ολομέλεια, που αναμένεται να μεταφραστεί σε «όχι», δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια επιτροπή σχετικά με την κατακύρωση 4 συμβάσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων (στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» στον κυπαρισσιακό κόλπο), τις οποίες ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, είχε εισηγηθεί.

Και μάλιστα με αρκετά δελτία Τύπου και φωτογραφίες ο ΣΥΡΙΖΑ «πανηγύριζε», πλάι σε εκπροσώπους Repsol και τις Total, για την υπογραφή τους από τους αρμόδιους υπουργούς. Τώρα, όμως, ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ τα γυρίζει, και επικαλούμενος μια επικείμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ (τα οποία λαμβάνουν μέρος στη μίσθωση των συμβάσεων), κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ξεπουλά τους ελληνικούς φυσικούς πόρους!

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η απόφαση "δωρεάς" στον Όμιλο Λάτση του Ομίλου (σ.σ. ΕΛΠΕ) και όλων των δικαιωμάτων του» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, προσθέτοντας πως το ξεπούλημα γίνεται απευθείας σε ιδιώτες, χωρίς διαγωνισμούς και τίμημα για το δημόσιο επειδή δεν απασχολεί την κυβέρνηση  το δημόσιο συμφέρον, τα εθνικά αποθέματα και η λειτουργία των διυλιστηρίων. Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση προχωρά στην απόσυρση του Δημοσίου από τις διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων.

«Σε ποιον σχεδιάζετε να ξεπουλήσετε τις συμβάσεις που συζητιούνται σήμερα; Ποιος είναι ο μουστερής για τα ΕΛΠΕ; Γιατί επίσημα από τα χείλη σας έχουμε ακούσει ότι δεν συζητάμε πια για το δημόσιο συμφέρον», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Από την πλευρά του ο Γ. Αρβανιτίδης εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε «υπέρ της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον και τις επόμενες γενιές μέσα σε ένα εθνικό σχέδιο στρατηγικής».

Την ίδια ώρα, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης ξεκαθάρισε ότι η «ΝΔ δεν είχε εναντιωθεί ποτέ επί της αρχής στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων». «Θεωρούμε ότι είναι ένας τομέας που μπορεί να προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη και την οικονομία και το προσεγγίζουμε χωρίς ταμπού και ιδεοληψίες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.