Ο Ευκλείδης σε ρόλο… Ιφιγένειας;

Ο Ευκλείδης σε ρόλο… Ιφιγένειας;

Τον ούριο άνεμο που θα του επιτρέψει να ξεκολλήσει από τα χαμηλά ποσοστά αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας και στην προσπάθεια αυτή δεν θα διστάσει να… θυσιάσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Άλλωστε επιθυμεί διακαώς να αναδείξει το αρχηγικό του προφίλ, να καλύψει τα εσωκομματικά προβλήματα και να συνεχίσει το σκληρό ρoκ προκειμένου να αντιμετωπίσει και τις αποκαλύψεις που αφορούν τον πιο στενό του συνεργάτη, τον Νίκο Παππά. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποτελεί την ιδανική περίπτωση και για να χρεωθεί την οικονομική πολιτική της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Πολτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει και το τοπίο σχετικά με την πορεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το γάντι, προχωρώντας σε ευθεία απειλή σε βάρος του ενώ η αδελφή του, η Ζανέτ Τσίπρα ήταν πιο σαφή αναρτώντας στο fb τη θέση της που συνοψίζεται στο «σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να φύγει».

Μάλιστα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε και σχετικό όργανο, ένα είδος πειθαρχικού στο οποίο διόρισε και τον Θ. Θεοχαρόπουλο, τον εκ ΔΗΜΑΡ προερχόμενο ίσως θέλοντας να πικάρει ακόμη περισσότερο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, άτυπο εκπρόσωπο των 53+ και της άποψης να παραμένει καθαρά αριστερό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και να αποφύγει την πασοκοποίηση και ό,τι αυτή φέρνει μαζί της.

Τα μηνύματα στέλνονταν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο εδώ και καιρό, ιδίως μέσω του Παύλου Πολάκη, του στενού συνεργάτη και εκφραστή της σκληρής γραμμής του πρώην πρωθυπουργού. Ο Παύλος Πολάκης άλλωστε είχε κλείσει και ραντεβού για «ξεκαθάρισμα» στο συνέδριο που τελικά αναβλήθηκε. Σε κάθε ευκαιρία όμως άφηνε αιχμές κατά του πρώην τσάρου της οικονομίας για την πολιτική που εφάρμοσε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και για το πλήγμα που υπέστη ειδικά η μεσαία τάξη.

Ανάλογες οι αναφορές και από άλλους προεδρικούς, όπως ο Χρίστος Σπίρτζης ο οποίος την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας έστελνε το μήνυμα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο δήλωνε ότι «Η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι απαράδεκτη. Το λέω ευθαρσώς. Δεν έχει να κάνει με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ή μία άλλη θεώρηση» είχε αναφέρει για να προσθέσει με έμφαση:

«Το λέω γιατί σε όλα τα κόμματα πρέπει και οφείλουμε και τα στελέχη, όταν υπάρχουν διαφωνίες - και εμείς έχουμε αποδείξει για τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχουμε - να συζητιούνται τέτοιες διαφωνίες στα όργανα, όχι μέσω Facebook. Αν το κάναμε όλοι αυτό, γι' αυτά που διαφωνούσαμε με τον κ. Τσακαλώτο, εκεί να δείτε»

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως προερχόμενα από την τάση των Προεδρικών και των πραιτωριανών του Αλέξη έχουν κατ επανάληψη αφήσει αιχμές για την οικονομική πολιτική. ΄Και έχουν δείξει σχεδόν με το δάχτυλο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποδίδοντας και μέρος των αιτιών που οδήγησαν στην ήττα του Ιουλίου του 2019, παραγνωρίζοντας βέβαια το γεγονός πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν ακολουθούσε τη δική του πολιτική καθώς και ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος πάντως δεν έχει, προς το παρόν απαντήσει επ αυτού. Αντιθέτως και παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν γραφεί, ως άτυπος αρχηγός των 53+ προσέφερε – και από τη θέση του υπουργού – το αριστερό άλλοθι που χρειαζόταν ο Αλέξης Τσίπρας. Τώρα όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρόσωπο που δεν δίστασε να σύρει σε εκλογές τη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2015 για να καλύψει το κενό που δημιούργησε η αποχώρηση στελεχών όπως ο Π. Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Ως εκ τούτου ουδείς αποκλείει το γεγονός να υπάρχουν εξελίξεις τη Δευτέρα αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το θόρυβο που ξεσήκωσε το αρνητικό σχόλιό του για τους χαρακτηριστιμού τους Αλέξη Τσίπρα και άλλων, έναντι πολιτικών αντιπάλων και ειδικά για αυτούς περί πολιτικών απατεώνων, έσπευσε να εξαπολύσει σκληρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει διατεθειμένος να τραβήξει το σχοινί. Επιθυμεί να κλείσει τα εσωκομματικά του και να αναδειχθεί σε αδιαφιλονίκητο ηγέτη του κόμματος χωρίς να δέχεται κριτική ειδικά από τα αριστερά του. Όπως δείχνει διατεθειμένος να συνεχίσει το σκληρό ρόκ και την εμφυλιοπολεμική ρητορική παρά τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τις δημοσκοπήσεις.

Στην παρούσα φάση άλλωστε πρέπει να καλύψει και το πρόβλημα που ακούει στο όνομα Νίκος Παππάς, τον οποίο διατήρησε στην ομάδα των τομεαρχών του κόμματος. ΟΙ νέες καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα ανοίγουν νέα ζητήματα για τον στενότερο εκ των συνεργατών του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και η μόνη λύση που διαθέτει αυτή τη στιγμή είναι το πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα.

Και φυσικά η επίθεση, ως καλύτερη άμυνα. Ενδεικτική και η ανάρτησή του χθες μέσω της οποίας επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και όποιον άλλο μπόρεσε να συμπεριλάβει με αφορμή υποτίθεται την Καρδίτσα και τις καταστροφές που σημειώθηκαν εκεί από τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανός.

Απέδωσε ευθύνες μίλησε για κάλυψη των κυβερνητικών αδυναμιών από τα Μέσα Ενημέρωσης και έφτασε στο σημείο να θέσει και θέμα διαπλοκής υποστηρίζοντας πως δεν παρενέβη ο στρατός για να δοθούν δουλειές σε... εργολάβους.

Η ανάρτηση αυτή πάντως δείχνει και την ανησυχία που επικρατεί. Υπενθυμίζεται ότι και το καλοκαίρι όταν ο Νίκος Παππάς βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας μέσα από ένα μπαράζ καταγγελιών από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και τον Χρήτο Καλογρίτσα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και είχε εξαπολύσει μύδρους κατά της Κυβέρνησης εγκαινιάζοντας τότε το σκληρό ροκ ως αντιπολιτευτική τακτική.