Ο «απρόσεχτος» κύριος Τσίπρας και οι μάρτυρες… συμφέροντος

Ο «απρόσεχτος» κύριος Τσίπρας και οι μάρτυρες… συμφέροντος

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο βήμα της Βουλής για τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Το ημερολόγιο δείχνει 1η Φεβρουαρίου του 2017 ημέρα Τετάρτη.

Πολλούς μήνες πριν οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες « Μάξιμος Σαράφης» και « Αικ.Κελέση» αρχίσουν – σύμφωνα με το επίσημο ημερολόγιο των καταθέσεων τους – να πηγαινοέρχονται στο γραφείο της εισαγγελέως Τουλουπάκη, στους προθαλάμους της εισαγγελίας ίσως και στο κρυφό διαμέρισμα κάπου πίσω από την αμερικανική πρεσβεία.

Εκείνη την ημέρα ο κ. Τσίπρας μέσα σε μια σφοδρή πολιτική σύγκρουση λέει με οργισμένη βεβαιότητα προς τα έδρανα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ τους κατηγορεί για τα τραπεζικά δάνεια και μαύρα κομματικά ταμεία: «: Και, βεβαίως, τώρα ανοίγει και μια άλλη υπόθεση, η NOVARTIS, που θα δούμε και αυτή τι θα μας φέρει, όπως και τα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα. Το τι μίζες έχουν μπει στα «μαύρα» ταμεία των κομμάτων που κυβερνούσαν σαράντα χρόνια τώρα τη χώρα -χρήματα του ελληνικού δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων-, είναι κάτι που μένει να το ψάξουμε όλοι για να το βρούμε…».

Ο τότε πρωθυπουργός υποπτεύεται (;) προεξοφλεί (;) προαναγγέλλει (;) σκάνδαλο, μίζες σε πολιτικούς και κομματικά ταμεία γιατί όχι και φυλακίσεις αφού συνδέει την «υπόθεση της Novartis» με την εξέλιξη των υποθέσεων των εξοπλιστικών για τις οποίες καταδικάστηκε ο ‘Ακης Τσοχατζόπουλος και ελέγχεται ο Γ. Παπαντωνίου.

«Να σας πω και κάτι άλλο; Κάποιος «κελαηδάει» τώρα από το κελί της φυλακής για τις αμαρτίες του «Ερρίκος Ντυνάν». Αύριο θα λαλήσει κάποιος άλλος για τα εγκλήματα της «NOVARTIS». Έτσι, λοιπόν, θα ξαναλαλήσει και εδώ για όλα όσα διαπιστώνουμε ως εγκλήματα. Τα εγκλήματα τα περιγράφουμε με ενάργεια, με αποφασιστικότητα και με αποδείξεις. Καμμία επιχειρηματολογία, κανένα επιχείρημα, καμμία συγκεκριμένη έρευνα, καμμία διαπίστωση δεν είναι αυθαίρετες, αλλά ακουμπά στο αντίστοιχο αποδεικτικό μέσο, είτε είναι απόδειξη, είτε είναι μαρτυρική κατάθεση, είτε είναι έγγραφο της αποδεικτικής διαδικασίας.» έλεγε στην ίδια συνεδρίαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας! Τότε δεν είχε μετρήσει κανείς όσο έπρεπε τις κουβέντες του δικηγόρου βουλευτή επιφορτισμένου στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ με τον χειρισμό θεμάτων δικαιοσύνης!

Ο κ. Λάππας - που σηκώνει σήμερα στις πλάτες του εντός της προανακριτικής την υπεράσπιση του Δ. Παπαγγελόπουλου και της γραμμής της Κουμουνδούρου – είναι απολύτως σίγουρος την 1η Φεβρουαρίου του 2017 ότι «αύριο θα λαλήσει κάποιος για τα εγκλήματα της Novartis»!

Ο κ. Λάππας είναι ακριβής και συγκεκριμένος. ‘Αρα υποθέτουμε ότι δεν… υπέθετε απλώς όταν μιλούσε «για εγκλήματα της Νοvartis» και μαρτυρικές καταθέσεις και αποδείξεις.

Πολύ βιαστικός; Πολύ απρόσεχτος; Πολύ σίγουρος;…

Εκείνη τη μέρα, την 1η 2ου 2017 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τότε πρωθυπουργός και ο βουλευτής που σήμερα παίζει κομβικό ρόλο στην Προανακριτική «οραματίστηκαν» πράγματα μελλοντικά.

‘Η μήπως απλά έκαναν νωρίτερα απ’ ότι έπρεπε τα αποκαλυπτήρια του «οικοδομήματος» της πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας για την οποία εργάστηκαν αόκνως υπόγεια κάποιοι άλλοι;

Πράγματα που φαίνεται πως γνώριζε ήδη και ο κ. Παύλος Πολάκης όταν τον Ιανουάριο του 2017 σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ προεξοφλεί ότι υπάρχουν για τη Novartis «πολιτικές και ποινικές ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας». Όχι μόνο πολιτικές, όπως δικαιούται να εικάζει και να εκτιμά. Αλλά και ποινικές. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας ( θα εμφανιστεί ως μάρτυρας στην προανακριτική πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα) κομπάζει επίσης τον Φεβρουάριο του 2018 από τηλεοράσεως - χωρίς προφανώς να αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα που θα αποκτούσε η παραδοχή του - ότι οι ,εκ των υστέρων προστατευόμενοι μάρτυρες, «κελάηδησαν» γιατί τους έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη!

«Αύριο θα λαλήσει κάποιος » έλεγε ο Σπύρος Λάππας το Φεβρουάριο του 2017.

« Κελαήδησαν» έλεγε ο Παύλος Πολάκης τον Φεβρουάριο του 2018.

Οι καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη αρχίζουν τον Νοέμβριο του 2017 και ολοκληρώνονται άρον άρον στις 4 Φεβρουαρίου 2018 όταν η μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Αικατερίνη Κελέση» καλείται να συμπληρώσει στην κατάθεσή της ότι έχει ξεχάσει τις 8 προηγούμενες.

Η πρώτη κατάθεσή της δόθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 2017! Εμφανίζεται να μιλάει για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε κατάθεση της την 1η Δεκεμβρίου 2017. Και δίνει την τελευτααία ένορκη κατάθεση στις 5 Φεβρουαρίου του 2018 Κυριακή, μέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το πρωί της Δευτέρας 6ης Φεβρουαρίου του 2018 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Δημήτρης Τζανακόπουλος ( καταθέτει την ερχόμενη Τρίτη στην Προανακριτική) μεταβαίνει στον Αρειο Πάγο. Η επίσκεψή του για …άσχετο λόγο συμπίπτει με την παράδοση της δικογραφίας μόλις προ ολίγων ωρών από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για να διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών και αντικείμενο έρευνας δυο πρώην πρωθυπουργούς και 8 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα.

Δευτέρα βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλος φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Σταύρος Κοντονής έχει και εκείνος εκτιμήσει πολύ νωρίς, από τις 4 Φεβρουαρίου του 2017 ότι «η Νovartis είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο απ΄αυτό της Siemens». Το θυμίζει και το επαναλαμβάνει στη δήλωση που κάνει έξω από το Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και έχοντας στο πλευρό του τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Θεωρώ ότι η πρώτη εκτίμηση που είχε γίνει πριν ένα χρόνο επιβεβαιώνεται σε ένα μεγάλο βαθμό σήμερα» λέει ο κ. Κοντονής και σημειώνει ό,τι «με εντολή του πρωθυπουργού η δικογραφία που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα αποστέλλεται αύριο κιόλας στη Βουλή». Το λόγο παίρνει ο αναπληρωτής του και τυπικά αναρμόδιος Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και αναφερόμενος στην δικογραφία και υπόθεση κάνει την περίφημη δήλωση. Στην οποία αναφέρει ότι ι έχει λάβει «μερική ενημέρωση για τη δικογραφία» ( σε συνεντεύξεις του αργότερα φωτογραφίζει τον κ. Κοντονή γι’αυτή τη μερική γνώση ) και με βάση την εισαγγελική πείρα του όπως δηλώνει, λέει καταλήγει στο «αβίαστο συμπέρασμα» περί του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους προτρέποντας το πολιτικό σύστημα σε αυτοκάθαρση!

Ερωτηθείς τον Οκτώβριο του 2019 ο κ. Κοντονής ( Real FM) γιατί δεν βρίσκεται μαζί με τον κ. Παπαπαγγελόπουλο στο κάδρο απαντά « Δεν θέλω να μπω σε μια αντιπαράθεση με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Εγώ προσπάθησα να λειτουργήσω και λειτούργησα θεσμικά σε όλη αυτή την διαδικασία…». Εύλογο ερώτημα προς τον πρώην υπουργό; Είχε ενδείξεις ότι κάποιος άλλος λειτουργούσε παραθεσμικά; Προφανώς γιατί προσφάτως έκρινε ως «επιβαρυντικά» για τον κ. Παπαγγελόπουλο όσα κατήγγειλαν οι εισαγγελείς περί παρεμβάσεων του στην υπόθεση της Novartis και όχι μόνον. Ελεγε και κάτι άλλο όμως τον Οκτώβριο ο κ. Κοντονής στην ίδια συνέντευξη υπονοώντας πολλά και δικαιολογώντας την δική του αρχική εκτίμηση. « "Όταν είχε ξεκινήσει αυτή η ιστορία όλοι μπορεί να υποπτευόμαστε ότι μπορεί να υπάρξει εμπλοκή πολιτικών προσώπων αλλά εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κάτι δεδομένο και δεν σας κρύβω ότι εγώ εξεπλάγην όταν έλαβα τη δικογραφία από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και είδα για παράδειγμα το όνομα του κ. Πικραμμένου ως ενός εκ των εμπλεκομένων...».

Οι μάρτυρες συμφέροντος

Ο κ. Πικραμμένος έγινε το εμβληματικό πρόσωπο της σκευωρίας και του διασυρμού των συνολικά 10 πολιτικών. Με μόνες μαρτυρίες και…αποδείξεις τους ισχυρισμούς δυο προσώπων που χρίστηκαν εκ των υστέρων μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος κατά παράβαση των δικονομικών κανόνων και εις γνώση των εισαγγελικών λειτουργών ότι είναι πρώην στελέχη της Νοβάρτις που είχαν καταθέσει στις αμερικανικές αρχές προσδοκώντας σημαντική αμοιβή σε περίπτωση καταδίκης της εταιρίας στις ΗΠΑ για αθέμιτες πρακτικές!

Είναι οι μάρτυρες που στις καταθέσεις τους στις αμερικανικές αρχές σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν ανέφεραν εμπλοκή ή χρηματισμό έλληνα πολιτικού αλλά εκ των υστέρων στις παντελώς αναξιόπιστες καταθέσεις τους προς την κ.Τουλουπάκη ισχυρίζονται ότι «άκουσαν» ,« υποθέτουν» « η αγορά λέει» « σύμφωνα με τη λογική των πραγμάτων» πως χρηματίστηκε ο Σαμαράς μέσα στο Μαξίμου με τροχήλατη βαλίτσα και μωβ και πράσινα χαρτονομίσματα.

Η ίδια η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ( έχει κληθεί να καταθέσει την Πέμπτη στην προανακριτική) με έγγραφό της που είχε αποκαλύψει η Καθημερινή στις 8 Οκτωβρίου 2019, σε απάντηση προφανώς σχετικής ερώτησης των αντεισαγγελέων Ζαχαρή και Σοφουλάκη που διενεργούν έρευνα για τις καταγγελίες περί σκευωρίας κατά πολιτικών προσώπων αναφέρει πως επί της ουσίας δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι (σίγουρα ο ένας, πιθανόν ο δεύτερος) τα ίδια πρόσωπα με τους μάρτυρες που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ, προσδοκώντας οικονομικές απολαβές.

Η κ. Τουλουπάκη αναφέρεται σε έγγραφο των αμερικανικών αρχών που έχει στα χέρια της και σημειώνει «Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον ένα εκ των δύο προσώπων, τον οποίο εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιόν μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης”».

Για την λεγόμενη «Αικατερίνη Κελέση» τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και η κ. Τουλουπάκη αποκαλύπτει «ότι για την ιδιότητα, τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας και τη γνώση της μάρτυρος αυτής, σχετικά με την υπόθεση Novartis, είχαμε ανεπίσημη πληροφόρηση από αλλοδαπές αρχές, πριν από την 6η Νοεμβρίου του 2017». Λεπτομέρεια: η Αικατερίνη Κελέση δίνει την πρώτη της κατάθεση στις 6 Νοεμβρίου

Η γκροτέσκα ιστορία όπως χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» όσα συνέβησαν και συμβαίνουν αυτές τις μέρες με τους κουκουλοφόρους μάρτυρες αναμένεται να λάβει μερικό τέλος, τη Δευτέρα όταν ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» κληθεί από τα μέλη της προανακριτικής να δώσει απαντήσεις. Με όποιον τρόπο και αν γίνει η έξετασή και εκείνου και της Αικατερίνης Κελέση θα υπάρχει σαφής ένδειξη αν είναι όντως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, προσωπικού και ποινικού συμφέροντος ή ενεργούμενα μιας πολιτικής σκευωρίας και ψευδομάρτυρες όπως έχουν μηνυθεί.

Αν κελάηδησαν ηρωικά, κατά παραγγελία ή κατόπιν εξαναγκασμού.

Και αυτό θα είναι μια καλή αρχή.

Η περαιτέρω στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία της προανακριτικής θα αξιολογηθεί. Η αγωνία που επέδειξε προσωπικά ακόμη και ο κ. Τσίπρας εκλαμβάνεται ως ανησυχία και προσπάθεια αποτροπής των αποκαλυπτηρίων. Όχι των προσώπων, των ηρωϊκών «μαρτύρων» όπως τους είχε χαρακτηρίσει ο πρώην πρωθυπουργός. Αλλά όσων πραγματικά συνέβησαν, ειπώθηκαν, γράφτηκαν στις καταθέσεις…

Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ανέλαβε την ευθύνη να διερευνήσει αν όντως ο τέως αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δημ.Παπαγγελόπουλος , όπως κατήγγειλαν ενώπιον της πέντε εισαγγελικοί λειτουργοί, είχε ρόλο ενορχηστρωτή στο σύστημα που έστησε και τη σκευωρία της Νοβάρτις κατά 10 πολιτικών προσώπων, πρέπει να προχωρήσει με θεσμικά ανεπίληπτο τρόπο το έργο της. Να στοιχειοθετηθεί ή να απορριφθεί η ύπαρξη ενός παραθεσμικού «ρασπουτινικού» κυκλώματος.

Για να φανεί μήπως τελικά είχε δίκιο ο κ. Τσίπρας όταν στη συζήτηση για τη σύγκροτησή της τον Νοέμβριο του 2019 στήριζε το «εξιλαστήριο θύμα» ρωτώντας « Άντε, λοιπόν και την έστησε τη σκευωρία ο Παπαγγελόπουλος. Πείτε μου: Πώς την έστησε αυτή τη σκευωρία; Μόνος του; Για κάποιο προσωπικό όφελος έστησε αυτή τη σκευωρία ο Παπαγγελόπουλος;»

Η πολιτική απάντηση είναι μάλλον εύκολη και την έδωσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από το 2017 όταν έλεγε πρώιμα και βιαστικά «Και, βεβαίως, τώρα ανοίγει και μια άλλη υπόθεση, η NOVARTIS, που θα δούμε και αυτή τι θα μας φέρει, όπως και τα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα».

Οι δίκες του καφενείου και οι φυλακίσεις που αποζητούσαν ακόμη και μέσα στα κομματικά όργανα δεν τους βγήκαν την πρώτη φορά. Κρατάνε δυνάμεις και…τεχνογνωσία για τη δεύτερη;

Διαβάστε ακόμα:

-  Ευ. Βενιζέλος για προστατευόμενους μάρτυρες:«Μια ιστορία μεταξύ Κάφκα και Ιονέσκο»

Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ και η «Αικατερίνη Κελέση»