Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ και η «Αικατερίνη Κελέση»

Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ και η «Αικατερίνη Κελέση»

Μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» και η «Αικατερίνη Κελέση» μετέβη στη ΓΑΔΑ. Το βράδυ της Δευτέρας (20:30) θα καταθέσει στη ΓΑΔΑ, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα θα καταθέσει ο επίσης προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης». Όπως και στην περίπτωση του «Σαράφη», έτσι και για την «Κελέση» εκτελέστηκε το ένταλμα βίαιης προσαγωγής και της δόθηκε κλήτευση για την ημέρα και την ώρα που θα καταθέσει ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα η «Αικατερίνη Κελέση» είχε αιτηθεί την ανάκληση της κλήσης της ως μάρτυρας επικαλούμενη την ευρωπαϊκή οδηγία (σ.σ. αρ. 16 - 2019/1937) περί υποχρέωσης της εμπιστευτικότητας. Η ίδια  κοινοποίσσε την επιστολή της προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, αλλά και την Ευρωπαία Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σε δήλωση της, πριν μέρες, η μάρτυρας «Κελέση» είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε με γνωρίζει».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μετά την απάντηση του αντιεισαγγελέα Π. Μπρακουμάτσος πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην Προανακριτική της Βουλής, μετά το ερώτημα που είχαν καταθέσει μέλη της Προανακριτικής. 

Σημειώνεται πως την Τρίτη ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν εμφανίστηκε για να καταθέσει στη ΓΑΔΑ, όπως ήταν προγραμματισμένο, για την υπόθεση της σκευωρίας της Novartis. H πλειοψηφία της Προανακριτικής αποφάσισε την βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα, με την Αστυνομία. να τον αναζητά 

Ο «Μάξιμος Σαράφης», σε επιστολή του προς τα μέλη της επιτροπής, είχε ζητήσει να καταθέσει με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, επικαλούμενος φόβο διαρροής της πραγματικής τους ταυτότητας, αντίποινα και κίνδυνο της ζωής του και της οικογένειάς του ενώ υπογράμμιζε ότι στις 4/12/2019 ενώπιων του αντεισαγγελέα του Α.Π. Λάμπρου Σοφουλάκη κατέθεσε με μέτρα προστασίας και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του. Στο πλαίσιο αυτό είχε ζητήσει να εξεταστεί από την Προανακριτική με ηλεκτρονικά μέσα βάσει του άρθρου 9 παρ. 3. του ν.2928/2001.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» έθεσε όρους και προϋποθέσεις για να καταθέσει στην Προανακριτική επιχειρώντας να πείσει ότι η στάση του δεν αποτελεί απείθεια. Ο προστατευόμενος μάρτυρας έκανε δύο τηλεφωνήματα στον αρμόδιο αξιωματικό του τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ, υποστηρίζοντας πως θα καταθέσει αρκεί αυτό να γίνει  με ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ήχου, αλλοιωμένη φωνή και από διαφορετική αίθουσα. 

Η επικοινωνία του προστατευόμενου μάρτυρα επιβεβαιώθηκε από ενημερωτικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στην Προανακριτική Επιτροπή από την ΕΛΑΣ όπου αναφέρεται και το περιεχόμενο των επίμαχων συνομιλιών, με τον αρμόδιο αξιωματικό. 

Ο «Μάξιμος Σαράφης» είναι ένας εκ των τριών αρχικά  κουκουλοφόρων μαρτύρων που με τις καταθέσεις τους είχαν προκαλέσει τις παραπομπές 10 πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργών, μιλώντας για χρηματισμό τους από την Νovartis. Αρχικώς οι μάρτυρες ήταν τρεις. Όμως ο Ν. Μανιαδάκης ετέθη εκτός προστασίας, διότι σύμφωνα με τον ίδιο αρνήθηκε να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις των ανακριτικών αρχών και να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα διότι δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή του οτιδήποτε σχετικό.

Διαβάστε ακόμα:

Καταθέτει τη Δευτέρα ο «Μάξιμος Σαράφης» - Άνοιξε ο δρόμος

Προανακριτική Επιτροπή: Μέρος της δικογραφίας για Novartis έστειλε η Τουλουπάκη στη Βουλή