Καταθέτει τη Δευτέρα ο «Μάξιμος Σαράφης» - Άνοιξε ο δρόμος

Καταθέτει τη Δευτέρα ο «Μάξιμος Σαράφης» - Άνοιξε ο δρόμος

Ο δρόμος για την κατάθεση των «προστατευόμενων μαρτύρων» άνοιξε. Και μπορεί ο αντιεισαγγελέας Π. Μπρακουμάτσος να δηλώνει πως μπορούν να καταθέσουν με οποιονδήποτε τρόπο αυτοί επιθυμούν, εν τούτοις τα μέλη της προανακριτικής θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήσεις. Τη Δευτέρα καταθέτει ο «Μάξιμος Σαράφης» που εμφανίστηκε μετά από τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ.

Η θέση που έλαβε ο εποπτεύων την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, Π. Μπρακουμάτσος, δείχνει πως οδήγησε τον «Μάξιμο Σαράφη» να δηλώσει παρών στη ΓΑΔΑ ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να καταθέσει. Αν και παραμένει ακόμη άγνωστο το πως θα γίνει αυτό, δεδομένης της επιστολής του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο «προστατευόμενος μάρτυρας» θα επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος θεωρεί πως καλύπτεται. Δηλαδή, σε διαφορετική αίθουσα με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και την φωνή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει δικαιωμένος. Υπερασπίστηκε στο ανώτερο επίπεδο -υπήρξε παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα- τους «ήρωες» (κατά δήλωσή του) «κουκουλοφόρους», οι καταθέσεις των οποίων μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Έπεσαν στο κενό.

Και οι «τροχήλατες βαλίτσες» και οι «μίζες» και τα ραντεβού με τον «Λαζαρίδη» που τελικά δεν ήταν ο Χρύσανθος ο στενός συνεργάτης του Αν. Σαμαρά, αλλά ένας άλλος και τα «μου είπαν» «άκουσα» «έμαθα», «εκτιμώ ότι». Παραμένουν όμως υπό προστασία και ουδείς γνωρίζει τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Τη Δευτέρα ξεκινάει ένας νέος κύκλος στην υπόθεση για την σκευωρία όπου στήθηκε γύρω από τη Novartis και την εμπλοκή του Δ. Παπαγγελόπουλου. Το κατώφλι της Προανακριτικής θα περάσουν και άλλοι μάρτυρες. Βέβαια θα κυριαρχήσει στην αρχή της η κατάθεση «Σαράφη» ενδεχομένως και της «Κελέση» για την οποία επίσης έχει εκδοθεί ένταλμα βίαιης προσαγωγής.

Η πλειοψηφία των μελών της Προανακριτικής δηλώνει πως άνοιξε ο δρόμος για να λάβουν καταθέσεις. Ο τρόπος θα αποσαφηνιστεί με βάση τα «θέλω» του «προστατευόμενου μάρτυρα» και όλων όσων περιγράφει ο σχετικός νόμος. Το αν θα καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση με μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει στην προανακριτική αρνούμενοι ότι γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικό με την δωροδοκία πολιτικών προσώπων προς το παρόν δείχνει να δυσκολεύει.

Είναι στα χέρια των μελών της επιτροπής να χειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξέταση για να υπάρξει και αποτέλεσμα

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ουσία της έρευνας της Προανακριτικής μέχρι τώρα, δεν αλλάζει. Αντιθέτως εξετάζεται ακόμη και η διεύρυνση της έρευνας σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που, σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναφερθεί σε μια τουλάχιστον κατάθεση, ως ο «Ρασπούτιν» που έλυνε και έδενε στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Και πέντε εν ενεργεία εισαγγελείς τον έχουν κατηγορήσει πως τους ασκούσε πιέσεις. Μάλιστα έχουν υποστηρίξει πως όταν δεν έπαιρνε αυτό που ήθελε για διάφορες υπoθέσεις απειλούσε ενώ ταυτόχρονα οι εισαγγελείς έβλεπαν εαυτούς και οικογένειες να γίνονται πρωτοσέλιδα σε συγκεκριμένες, φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εφημερίδες.