Προανακριτική: Νομικά αβάσιμο το αίτημα Παπαγγελόπουλου για κήρυξη ακυροτήτων

Νομικά αβάσιμο το αίτημα Παπαγγελόπουλου για κήρυξη ακυροτήτων

Νομικά αβάσιμο χαρακτήρισε η Προανακριτική Επιτροπή του αίτημα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τη διαβίβαση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της αίτησής του περί ακυροτήτων για τη διαδικασία της Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης όσο και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισαν ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν είναι υπερκείμενο όργανο από την προανακριτική Επιτροπή και συνεπώς «δεν μπορεί να ελέγξει τις πράξεις ή τις παραλείψεις της».

Τόνισαν δε ότι ο πρώην αναπληρωτής Δικαιοσύνης έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση για ακυρότητας κατευθείαν στο δικαστικό συμβούλιο όταν και εφόσον παραπεμφθεί.

«Κατόπιν των προτάσεων-εισηγήσεων των εισηγητών των Κομμάτων, που συμμετέχουν στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, σας γνωρίζω ότι το αίτημα σας να διαβιβαστεί από την επιτροπή, η από 10 Ιουλίου 2020 αίτησή σας προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, κρίνεται κατά πλειοψηφία νομικά αβάσιμη και δεν γίνεται δεκτή για τους λόγους, που αναφέρονται στα επισυναπτόμενα έγγραφα των εισηγητών της ΝΔ, κ. Αθανασίου Πλεύρη και του ΚΙΝΑΛ κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου», αναφέρει σε έγγραφο που μεταβίβασε προς τον κ. Παππαγελόπουλο ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, προτού υποβληθούν τα σχετικά πορίσματα προς την Ολομέλεια της Βουλής, κατέθεσε αίτηση η οποία απευθύνεται προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με την οποία ζητεί την κήρυξη ακυροτήτων και την άρση των αμφισβητήσεων (κατά άρθρο 244 παρ. 5 Κ.Π.Δ.) που - όπως υποστηρίζει - έλαβαν χώρα κατά την διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση που αποφασίστηκε σε βάρος του.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μία φορά ταυτίστηκε σήμερα με τον κ. Παπαγγελόπουλο, με τον εισηγητή του κόμματος Λάππα να θεωρεί ότι το αίτημα θα πρέπει να γίνει δεκτό, προκειμένου να δημιουργήσει νέες καθυστερήσεις ως προς τη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση η προανακριτική επιτροπή αναμένεται εντός των επομένων ημερών να συζητήσει το πόρισμα ενώ η Ολομέλεια θα συνεδριάσει μετά την 20η Ιουλίου.

Δ. Τσοβόλας: «Δικαστικό πραξικόπημα»

Την ίδια ώρα, ο συνήγορος του υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, έκανε λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα» ισχυριζόμενος ότι ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ εκ προθέσεως παραβιάζουν το καθήκον τους και διαπράττουν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.