Επίθεση Δούρου σε ΜΜΕ: Παραπλανούν όσοι λένε ότι ήμουν απούσα στο Μάτι

Επίθεση Δούρου σε ΜΜΕ: Παραπλανούν όσοι λένε ότι ήμουν απούσα στο Μάτι

Μη αναλαμβάνοντας καμία ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι και επιμένοντας ότι αποτελεί υποκρισία να ζητούνται ευθύνες από την Περιφέρεια για όσα συνέβησαν στην τραγική πυρκαγιά, η Ρένα Δούρου πρόσθεσε ότι δεν ήταν απούσα από τον τόπο της τραγωδίας, αλλά η παρουσία της δεν ήταν υποχρεωτικό να γίνει... υπό το φως των προβολέων.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, η κ. Δούρου χαρακτήρισε υποκριτές όσους υποστηρίζουν ότι απουσίαζε από τα μέτωπα της φωτιάς.

Η Ρένα Δούρου εισηγήθηκε στο Σώμα την άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, για τη στήριξη των πυροπλήκτων. Επίσης, ζήτησε την άμεση ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων για την «αναμόρφωση του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτήν». Αφού περιέγραψε αναλυτικά το χρονικό των ενεργειών της διοίκησης της Περιφέρειας κατά την 23η Ιουλίου, επανέλαβε ότι η Περιφέρεια δεν έχει επιχειρησιακό ρόλο, αλλά υποβοηθητικό του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τόνισε ότι «δεν υπήρξε καμία εισήγηση από την πυροσβεστική για οργανωμένη, προληπτική απομάκρυνση», αποδίδοντας τη «σύγχυση μεταξύ των εννοιών για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών με αυτήν της εκκένωσης» στην προσπάθεια ορισμένων «να κατασκευάσουν εξιλαστήρια θύματα και ενόχους, και να δημιουργήσουν ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν».

«Αποτελεί υποκρισία και πρόκληση να ζητούνται σήμερα ευθύνες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακριβώς από εκείνους των οποίων οι ιδεολογικές τους μήτρες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την καταστροφή της 23ης Ιουλίου» πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Τους ίδιους χαρακτηρισμούς απέδωσε και σε εκείνους «που έθρεψαν τη λογική των αυθαιρέτων και σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα», όπως και σε εκείνους «που ζητούσαν να εξαιρεθεί το Μάτι από τους δασικούς χάρτες» κι εκείνους που «μπάζωσαν τα ρέματα».

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία περί απουσίας της ιδίας από το μέτωπο της φωτιάς, η περιφερειάρχης την χαρακτήρισε «παραπλανητική», γιατί όπως σημείωσε, αυτό που υπονοεί είναι η απουσία από τις κάμερες και τα τηλεπαράθυρα. «Απουσία», πρόσθεσε, στην οποία αναφέρεται και η κατηγορία περί μη επίσκεψης του χώρου της τραγωδίας. «Λες και είναι υποχρεωτικό η επίσκεψη αυτή να έχει γίνει υπό το φως των προβολέων».

«Το μεγάλο στοίχημα είναι η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων υποδομής»

Η περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «το μεγάλο στοίχημα- πρόκληση για την Περιφέρεια, είναι η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων υποδομής […] όπως ακριβώς κάνουμε σήμερα στη Μάνδρα όπου δουλεύουν οι μπουλντόζες». Επεσήμανε δε, ότι «πρέπει αυτή η τραγωδία να γίνει η αφετηρία για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Χωρίς αλληλοεπικαλύψεις γραφειοκρατία. Να μάθουμε από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με χώρες που έχουν προχωρημένη τεχνογνωσία και εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις ''φυσικών καταστροφών''. Να οικοδομήσουμε ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ