Να πει ο κ. Τσίπρας ποιος κρύβεται πίσω από τον κωδικό «White Porsca»
ΝΔ για τα 3 εκατ. του Καλογρίτσα

Να πει ο κ. Τσίπρας ποιος κρύβεται πίσω από τον κωδικό «White Porsca»

Απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τα όσα αναφέρει στη μήνυσή του ο Χρήστος Καλογρίτσας γύρω από τις εικονικές συναλλαγές και τα 3 εκατομμύρια που χρησιμοποιήθηκαν τελικά στην έκδοση του Documento, ζητά η Νέα Δημοκρατία, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι σαν να βλέπεις μαφιόζικη ταινία» και υπογραμμίζει ότι αναμένει τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα για το ποιος κρύβεται πίσω από τον κωδικό «White Porsca».

Ειδικότερα, η ΝΔ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «δίπλα στο "μαγαζί", το White House, τον Ν. Παππά, τον κολλητό εργολάβο, το Documento, τον κ. Βαξεβάνη, τις εικονικές συναλλαγές, τα εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια, τους κυπριακούς αριθμούς λογαριασμών, έχουμε σήμερα και κάποια "White Porsca"».

Καταλήγοντας δε ρωτάει «Ποια είναι η "άμωμη ύπαρξη" από την οποία ξεκινούσαν όλα; Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό τον κωδικό;» και τονίζει ότι «για όλα αυτά, που είναι σαν να βλέπεις μαφιόζικη ταινία, αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα».

«Έδωσε» Παππά, Documento, Μαξίμου και... White Porscha ο Χρ. Καλογρίτσας

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα σήμερα, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας δείχνει μέσω μήνυσης που κατέθεσε τον Νίκο Παππά, το Μαξίμου, έναν μυστηριώδη White Porcha αλλά και το Documento, για τα όσα συνέβησαν στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και κυρίως για τα 3 εκατομμύρια που πήρε από την κατασκευαστική εταιρεία CCC.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα τιμολόγια ήταν εικονικά, δηλώνει πως τα 3 εκατομμύρια χρησιμοποιήθηκαν στην έκδοση του Documento και υπογραμμίζει ότι όλα όσα έγιναν ήταν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου και ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων. 

H μήνυση του Χρήστου Καλογρίτσα έρχεται μία ημέρα μετά την αποκάλυψη της κατάθεσής του στη δικαστική διαμάχη με την CCC στην οποία επίσης αναφέρει ότι έλαβε τα 3 εκατομμύρια ευρώ μετά από διαμεσολάβηση του white house (δείχνοντας το Μέγαρο Μαξίμου) και του Νίκου Παππά. Σε αυτή δεν υπάρχουν μόνο τα όσα ο ίδιος υποστηρίζει. Υπάρχουν και στοιχεία καθώς και έγγραφα μεταξύ τον οποίων και ένα mail που είχε σταλεί απο εκπρόσωπο της CCC και στο οποίο καθοριζόταν η διαδικασία βάσει της οποίας θα γινόταν η συναλλαγή.

Σε αυτό προκύπτει ότι υπήρξε μια συμφωνία για εικονικά τιμολόγια με την επίκληση ενός έργου κατασκευής ενός mail στο Λίβανο για να μπορέσει να κινηθεί το ως άνω ποσό και να καταστεί εφικτή η συμμετοχή της εταιρείας του υιού του Χρήστου Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιχείρησε να διεξάγει προκαλώντας στο τέλος και την αρνητική απόφαση του ΣτΕ.

Στη μήνυση του επιχειρηματία, ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται αναλυτικά στο θέμα των 3 εκατομμυρίων. Περιγράφει το πως έγινε η διαδικασία και ποιοι γνώριζαν για την εξέλιξη. Άλλωστε όλα έγιναν στο παραπέντε με αποτέλεσμα η εγγυητική των 3 εκατομμυρίων να κατατεθεί εκπρόθεσμα. Και με άνωθεν παρέμβαση να γίνει αποδεκτή.

Το γεγονός όμως ότι δεν βρήκε τα 20,6 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης τον οδήγησε εκτός διαγωνισμού και ενδεχομένως εκτός επαφών με αποτέλεσμα από εκείνη την περίοδο και μετά, με αφορμή και τα βοσκοτόπια, να βρεθεί εκτεθειμένος.

Η CCC εμφανίσθηκε πέρυσι την Ανοιξη να ζητά τα χρήματα πίσω. Όμως όπως ο ίδιος ο Χρ. Καλογρίτσας σημειώνει αυτά δόθηκαν για την έκδοση της εφημερίδας Documento. Oυσιαστικά τα χρήματα της εγγυητικής δεν κρατήθηκαν με κάποιο τρόπο ούτε από τις φορολογικές αρχές παρά τα χρέη που είχε ο επιχειρηματίας. Επιστράφηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για άλλη εκδοτική προσπάθεια πάλι στο πλαίσιο της προσπάθειας της τότε κυβέρνησης να ελέγξει τα Mέσα Ενημέρωσης.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στη μήνυση αυτό έγινε «κατά τις υποδείξεις του τότε υπουργού του κ. Νικολάου Παππά, για την έκδοση του φιλοκυβερνητικού εντύπου Documentο».

Στη μήνυση επίσης σκιαγραφείται όλη η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Από όσα αναφέρονται σε αυτή προκύπτει ότι υπήρχε κεντρικός συντονισμός, από την ίδρυση της εταιρείας από τον υιό Καλογρίτσα για τη διεκδίκηση της άδειας, την επαφή με την CCC, τα εικονικά τιμολόγια για την μεταβίβαση του ποσού μέχρι τη διάθεση του ποσού για την εφημερίδα Documento.

Ως κεντρικό πρόσωπο ο επιχειρηματίας αναφέρει τον Νίκο Παππά. Αλλά και συνολικά το Μέγαρο Μαξίμου. Δηλώνει πως γνώριζαν τον όλο σχεδιασμό ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι και άσκησαν πιέσεις. Επίσης αναφέρει ότι η πλευρά της CCC δεν έδωσε το υπόλοιπο ποσό της συμφωνίας που ήταν 25.000.000 και το οποίο ήταν αρκετό για την πρώτη δόση.

Αυτή ακριβώς η στάση οδήγησε τότε το Μέγαρο Μαξίμου (White House) όπως αναφέρεται να αναζητήσει αλλού… επενδυτές που είτε θα δάνειζαν το ποσό, είτε θα έμπαιναν στην εταιρεία αλλά με ποσοστό κάτω του 50%. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε αναφερθεί σε αυτή την πρόταση ενώ ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει αποκαλύψει ότι του ζητήθηκε από τον Νίκο Παππά να δανείσει το ποσό της πρώτης δόσης στον Χρ. Καλογρίτσα, ήτοι 20,5 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όσα αναφέρονται στη μήνυση Καλογρίτσα χρίζουν άμεσων απαντήσεων. Για τα εικονικά τιμολόγια, τη διαμεσολάβηση του White House, το ρόλο του Νίκου Παππά.

Έρχονται δε να προστεθούν στην νέα καταγγελία του Σάμπυ Μιωνή. Κυρίως ως προς το σκέλος ότι δεν γνώριζε μόνο ο Νίκος Παππάς τα όσα συνέβαιναν, ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ επιχειρηματιών, τις συνεργασίες και τις συμφωνίες αλλά και τις παρεμβάσεις που υπήρξαν.

Στο επίμαχο email αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητέ Κυριάκο,

Η ιδέα δεν είναι άμεσα ή έμμεσα να καταγραφούμε σε μια συναλλαγή χρηματοδότησης, η οποία θα αφήσει ίχνος για την τελική συναλλαγή.

Οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος, και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των "φίλων" στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνουμε σε αυτή τη φόρμουλα.

Η προκαταβολή θα πάει σε "φίλους" στα Η.Α.Ε. (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και εκείνοι με τη σειρά τους θα την στείλουν τοπικά.

Είμαι πεπεισμένος ότι είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε αυτό.

Αναμένοντας τις απόψεις σας».