Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, 11:36

-A +A

Ν. Δένδιας: Τουρκία και ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο μεταναστευτικό

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, 11:36
Ν. Δένδιας: Τουρκία και ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο μεταναστευτικό
-A +A

Την ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της διεθνούς κοινότητας, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επωμιστούν κατ'' αντιστοιχία τα βάρη που τους αναλογούν στο μεταναστευτικό, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, «Ζητάμε από τους Τούρκους να είναι εξαιρετικά σοβαροί σε αυτό και να μην επιτρέπουν, για να μην πω ενθαρρύνουν, να συμβαίνει αυτό που συμβαίνει».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να επιτρέψει το έδαφός της να γίνεται χώρος λαθρομετανάστευσης ή παράνομης μετανάστευσης. Το μόνο το οποίο δικαιολογείται είναι η προστασία των προσφύγων», προσθέτοντας ότι: «Το δεύτερο είναι προς τους Ευρωπαίους εταίρους, τους φίλους μας, την ευρωπαϊκή οικογένεια. Είμαστε όλοι μαζί, άρα, πρέπει τα βάρη, όπως και τις υποχρεώσεις, να τις επωμιζόμαστε και να τις φέρουμε όλοι».

Επίσης ο Υπουργός για ακόμα μια φορά έστρεψε τα πυρά του κατά συγκεκριμένων κρατών μελών της Ε.Ε. λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι μόνο η Ελλάδα που η γεωγραφική της θέση τής επέβαλε αυτό το τεράστιο βάρος, υπάρχουν και άλλες χώρες στην ΕΕ. Αν κάποιες από αυτές τις χώρες δεν δέχονται να επωμιστούν τα βάρη που η γεωγραφική ιδιότητα φέρει, τότε αυτές οι χώρες δεν μπορούν να επωφελούνται και απ'' το κοινό ταμείο ας πούμε».

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα προσπαθεί να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο σύντομα θα υπάρξει, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για «ένα θέμα μοναδικό στην τεράστια δυσκολία του».

Αναφορικά με την μέχρι στιγμής διαχείριση του ζητήματος από την κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως η προστασία των συνόρων έχει βελτιωθεί, ενώ συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες που έρχονται.

«Επίσης, θα βελτιώσουμε και το συνολικό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών και τις επιστροφές. Δηλαδή, αυτοί που δεν δικαιούνται την προστασία που το διεθνές δίκαιο επιβάλλει, να γυρνάνε στις εστίες τους, με αξιοπρέπεια, με σεβασμό των δικαιωμάτων τους, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να είναι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Όπως, επίσης, πρέπει να βελτιώσουμε και τις διαδικασίες που έχουμε να κάνουμε για το άσυλο», συμπλήρωσε. Τόνισε, δε, ότι γίνεται μία προσπάθεια σε επίπεδο των αρμόδιων υπουργών να ομογενοιοποιηθούν οι διαδικασίες παροχής ασύλου στην Ευρώπη. «Δεν μπορεί η Ευρώπη να έχει ένα ενιαίο πρόβλημα και 15 διαφορετικές λύσεις και διαδικασίες», σημείωσε.

Ευρωπαϊκή, σύγχρονη τακτική απέναντι στην Τουρκία

Αναφορικά με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η «Ελλάδα δεν έχει ήπια τακτική, έχει μία ευρωπαϊκή σύγχρονη τακτική». «Δεν έχουμε μία πολιτική αντίδρασης στο τι κάνει ο άλλος, έχουμε τη δική μας πολιτική. Επίσης, πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ανεξαρτήτως των προβλημάτων. Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε τα εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε και τόνισε ότι: «Εμείς δεν βλέπουμε την Τουρκία ως ένας αδύναμος συνομιλητής, εμείς βλέπουμε την Τουρκία στα ίσα».

Ο κ. Δένδιας επίσης ευχήθηκε η Τουρκία «να ακολουθήσει μία ευρωπαϊκή πολιτική, να ακολουθήσει μία πολιτική σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να εξελίξει την κοινωνία της, να γίνουμε τελικά όχι απλώς γείτονες, αλλά στενοί εταίροι και στενοί φίλοι. Αυτή είναι μία προσπάθεια μακρού χρόνου και μακράς πνοής. Όμως, δεν θα παραιτηθούμε απ'' την προσπάθεια, αλλά δεν θα παραιτηθούμε και απ'' την προστασία των δικαιωμάτων μας».

Καταληκτικά ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκπροσωπεί τη χώρα «που βγήκε από την κρίση και που βγαίνει μπροστά, με σοβαρότητα και αυτοπεποίθηση», ενώ παράλληλα «Επιδιώκουμε την εθνική συνεννόηση. Στα ευρύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής, κομματική επικεφαλίδα δεν χωράει».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα