Ν. Δένδιας: Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ασφάλεια στην περιοχή

Ν. Δένδιας: Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ασφάλεια στην περιοχή

«H Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι μία συμφωνία, η οποία διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, με τη διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, ο κ. Δένδιας, αφού υπογράμμισε ότι η  κυβέρνηση αναδέχεται πλήρως το πολιτικό βάρος της εισήγησης της παρούσας συμφωνίας, σημείωσε ότι το κείμενο από πλευράς προηγούμενης κυβέρνησης (δηλαδή όσα είχαν συμφωνηθεί) δεν ευρέθη πουθενά.

«Οσο καιρό θα ασκώ τα καθήκοντα ΥΠΕΞ θα αποφεύγω προσπάθειες κομματικής εκμετάλλευσης συγκεκριμένων θεμάτων. Η συγκυρία δεν το επιτρέπει. Η εθνική εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό φέρνει εθνική ζημιά. Δεν μπορώ να το επιτρέψω στον εαυτό μου», προσέθεσε και έκανε ειδική αναφορά στο καθεστώς της Σούδας.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η αντίληψη της παρούσας κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας στην περιοχή  δια της διεύρυνσης του αμερικανικού αποτυπώματος στην περιοχή. «Εμείς αυτή τη θέση έχουμε. Επιδιώξαμε την διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος. Για εμάς η παρουσία Αμερικάνων στην Αλεξανδρούπολη είναι πράγμα θετικό Δεν έχουμε διάθεση καθυστέρησης της συμφωνίας», είπε και εξήγησε ότι η παρούσα συμφωνία υπηρετεί το εθνικό συμφέρον την ώρα που όμως πολλά σημεία της συμφωνίας εφαρμόζονται. 

Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση, κυρώνοντας το πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, δίνει γη και ύδωρ χωρίς να πάρει τίποτα, αναφέρθηκε στις «δεκάδες θετικές δηλώσεις στήριξης» από τις ΗΠΑ, το διάστημα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ευθύνη. Σε αυτό το κλίμα, όπως ενημέρωσε τους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής, μόλις σήμερα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έλαβαν ακόμη μία επιστολή από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία στην Ελλάδα.