Ν. Δένδιας: Αναμένουμε την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια

Ν. Δένδιας: Αναμένουμε την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια

«Εμείς είχαμε πει ότι μετά τη θέση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ισχύ, η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει κι αυτό κάνουμε ως κυβέρνηση», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στη Βουλή, περιμένοντας ουσιαστικά την πλήρη εφαρμογή της από τη γειτονική χώρα.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η ΝΔ από την πρώτη στιγμή έχει τοποθετηθεί για τα προβλήματα που δημιουργεί η Συμφωνία, εντούτοις από τη στιγμή που υπογράφτηκε και υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει σε ισχύ, η χώρα μας οφείλει να παρακολουθεί την πιστή εφαρμογή της από τους γείτονες.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι «η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό, στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδας είναι ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και η επίλυσή του στη βάση αποφάσεων Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου η Ελλάδα «στηρίζει την πρόταση Γκουτέρες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας». «Η δική μας άποψη προκρίνει τριμερές σχήμα αρχικά και μετά 5μερές στην συνέχεια. Είμαστε σε διαρκή και πλήρη συντονισμό με τη Λευκωσία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πάντως παραδέχτηκε ότι έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις στο Αιγαίο αλλά και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην εργαλειοποιεί το ζήτημα, καθώς επίσης και να μην υιοθετεί ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς. «Εμείς το αντιμετωπίζουμε με ανθρωπισμό. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δραματική αύξηση ροών. Θεωρούμε σημαντική τη στήριξη και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», υπογράμμισε.

Τέλος, σχετικά με την Αλβανία κάλεσε τους γείτονες να επιδείξουν σεβασμό στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας για τον αυτοπροσδιορισμό τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι πλέον το ρολόι πίσω δεν γυρίζει. «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξεκινάει από κει που βρίσκεται σήμερα και όχι από εκεί που βρισκόταν όταν παρέδωσε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα από εδώ που βρίσκεται σήμερα το “ιδού, η διάλυση της Συμφωνίας” σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα χειρότερα δυνατά», είπε και συμπλήρωσε: «Και θέλω να το έχω πει αυτό κύριε Πρόεδρε, και να με ακούει ο ελληνικός λαός, διότι ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική είναι εύκολη ιστορία, όταν γίνεται όμως κατά τρόπο ανεύθυνο, ενέχει και κινδύνους, δεν είναι μόνο μια λαϊκίστικη προσέγγιση».