«Μπρος» συντριβή και «πίσω» Πετσίτης για τον Τσίπρα - Σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού

«Μπρος» συντριβή και «πίσω» Πετσίτης για τον Τσίπρα - Σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την λήψη των οριστικών αποφάσεων του πρωθυπουργού σχετικά με το χρόνο των εθνικών εκλογών. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας στο δημόσιο λόγο του να επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας και να τοποθετεί τις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο, όμως τα δεδομένα βάση των οποίων θα καταλήξει στην απόφαση δε διαμορφώνονται όπως εκείνος θα ήθελε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο κρίσιμος παράγοντας των δημοσκοπήσεων, τις οποίες παρά τα αντιθέτως λεγόμενα το Μέγαρο Μαξίμου ασφαλώς και αναλύει, δεν βοηθά τον κ. Τσίπρα. Κοινός τόπος, μυστικών και μη, ερευνών είναι η διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μία απόσταση που μεγαλώνει εξαιτίας της λεγόμενης «χαλαρής» ψήφου και η οποία πλήττει σε μεγαλύτερο βαθμό το κυβερνών κόμμα.

Σε αυτό τον τομέα υπάρχει ένα εύρημα που μοιάζει να είναι πιο ανησυχητικό για το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία των πολιτών αποκαλύπτει ότι η ψήφος τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θα είναι η ίδια με εκείνη των εθνικών όποτε και αν αυτές γίνουν. Με άλλα λόγια τα περιθώρια τουλάχιστον σε δημοσκοπικά επίπεδα στενεύουν για τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, μία ακόμα απόδειξη της σύγχυσης και της αδυναμίας του Μεγάρου Μαξίμου να καθορίσει τη δημόσια ατζέντα αποτελούν οι εξελίξεις στην υπόθεση Πετσίτη.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, σε λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά «άγνωστης αιτιολογίας», που προέρχονται από κυπριακές εταιρείες. Ωστόσο δεν αποδεικνύεται παροχή υπηρεσιών του κ. Πετσίτη προς τις εταιρείες- τροφοδότες των λογαριασμών. Η παραπάνω πληροφορία γίνεται ακόμα πιο «περίεργη» και ασφαλώς πιο δύσκολα διαχειρίσιμη, μετά την παραίτηση ανώτατου στελέχους της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος που ασχολήθηκε με την υπόθεση Πετσίτη. Μία παραίτηση που συνοδεύθηκε με αιχμές για ολιγωρία και καθυστερήσεις στην προώθηση των υπηρεσιακών πορισμάτων.

Καθώς λοιπόν τον κ. Τσίπρα χωρίζουν πλέον λιγότερες από εξήντα μέρες πριν από την πρώτη κάλπη που θα στηθεί μετά από τέσσερα χρόνια, η πίεση και η ένταση δείχνει να μεγαλώνει στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν αποτελεί μυστικό ότι ένας σημαντικός αριθμός στενών συνεργατών του πρωθυπουργού επιμένουν μέχρι και σήμερα στην διενέργεια εθνικών εκλογών τον Μάιο, μια και θεωρούν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να «γυρίσει το παιχνίδι» τον Οκτώβριο, σε περίπτωση που η διαφορά από την ΝΔ στην ευρωκάλπη είναι μεγάλη.

Στο πλαίσιο αυτό επανέρχονται τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να μην κλείνει το ζήτημα, παρά τις επίμονες διαψεύσεις, της προκήρυξης εθνικών εκλογών έχοντας δύο εναλλακτικές.

Η πρώτη είναι οι εκλογές να γίνουν στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές, ποντάροντας στο χαρτί των πολλαπλών καλπών και άρα της σύγχυσης. Η δεύτερη είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν μέσα στον Ιούνιο. 

Σε αυτή την περίπτωση ο στόχος της κυβέρνησης θα είναι να ξυπνήσει τα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά των πολιτών, ελπίζοντας στο καλύτερο δυνατό για εκείνη αποτέλεσμα.

Όπως πάντως εξελίσσεται η κατάσταση για τον κ. Τσίπρα όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις Άγιες μέρες του Πάσχα, όταν και μέχρι την πρωτομαγιά,συνταγματικά, μπορεί ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στον αιφνιδιασμό. Έναν αιφνιδιασμό που όσο περνούν οι μέρες φαίνεται ολοένα και πιο καθαρά πως είναι το τελευταίο του χαρτί...