Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, 20:22

-A +A

Μήνυμα Αλ. Τσίπρα προς την Ευρώπη από το Ισραήλ για το προσφυγικό

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, 20:22
Μήνυμα Αλ. Τσίπρα προς την Ευρώπη από το Ισραήλ για το προσφυγικό
-A +A

Σαφή μηνύματα ότι η Ελλάδα προχωρά τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ότι θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα και πως μένει να φανεί εάν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu.

Στο ερώτημα πόσο θα αντέξει η Ελλάδα να διαχειρίζεται ένα θέμα που ξεπερνά τις δυνάμεις της και που οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του οποίου δεν γίνονται αποδεκτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εκείνος θα έλεγε πόσο θα αντέξει και η Ευρώπη, για να σημειώσει ότι η Ελλάδα δέχεται μια πίεση πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τους τελευταίους μήνες, στα μικρά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα. Υπογράμμισε ότι παρότι βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση και σε μια δύσκολη προσαρμογή, η Ελλάδα καταφέρνει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Τόνισε ότι είναι σημαντική η συνεισφορά της χώρας μας στην Ευρώπη, ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ντροπιάζεται από τις εικόνες των νεκρών παιδιών στο Αιγαίο πέλαγος και έστειλε το μήνυμα ότι δεν έχει σημασία αν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες το κατανοούν ή αδιαφορούν, αλλά πως σημασία έχει ότι είναι μια διεθνής πραγματικότητα καταγεγραμμένη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις που έχουν προχωρήσει, ότι θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα και ότι μένει να φανεί κι αν η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Γενικότερα σημείωσε ότι η λύση του προβλήματος περνάει μέσα από μια συνεργασία με την Τουρκία και μέσα από την κατάλληλη συνεννόηση και συνεργασία και τον επιμερισμό των βαρών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα ακόμη μήνυμα, ότι το blame game, (σ.σ. το παιχνίδι για το ποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη), ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό. Σημασία έχει, τόνισε, να βρούμε λύσεις, να μοιράσουμε βάρη και όχι να μοιράσουμε ευθύνες.

Κοινή δήλωση και κείμενο συνεργασίας για την καινοτομία στον 21ο αιώνα υπέγραψαν οι δύο πρωθυπουργοί

Κοινή δήλωση η οποία ολοκληρώνει το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ υπέγραψαν οι Αλέξης Τσίπρας και Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς επίσης και κείμενο συνεργασίας των δύο χωρών για την καινοτομία στον 21ο αιώνα. Προηγήθηκε η τελετή υπογραφής συμφωνιών μεταξύ των ομόλογων υπουργών των δύο χωρών. Οι συμφωνίες που υπογράφησαν αφορούν σε συνεργασίες στους τομείς: του τουρισμού, της δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας, των μεταφορών, ενέργειας και υδάτων, διπλωματικής εκπαίδευσης. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν αμέσως μετά, οι δύο αρχηγοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των συνεργασιών στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας, που αφορά κυρίως στη συζήτηση για δημιουργία δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω τερματικών σταθμών LNG στην Ελλάδα ή και κατασκευής αγωγών, αλλά και στη συζήτηση για μεταφορά ηλεκτρισμού (euroasian interconnector).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση εξαιρετικά χρήσιμη, εποικοδομητική και σημαντική και τόνισε ότι εξέφρασαν την κοινή βούλησή τους να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες συνεργασίες με απτά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών και των λαών μας και την Ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπογράμμισαν τη σταθερή πεποίθησή τους ότι η προαγωγή της ενεργειακής μας συνεργασίας θα δώσει τη δυνατότητα και στις χώρες μας και της ευρύτερης περιοχής να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας και περιφερειακής ανάπτυξης που θα προάγει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο Μπ. Νετανιάχου σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ένας πραγματικός φίλος κι αυτή η φιλία μπορεί να αναπτυχθεί σε πραγματική συμμαχία για την ειρήνη, την πρόοδο και την ασφάλεια, μια φιλία και συνεργασία που ενισχύεται από τη σημερινή διακυβερνητική συνάντηση.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη δείπνο εργασίας σε ολομέλεια των δύο αντιπροσωπειών, με το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνονται οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα