Με το βλέμμα στη ΔΕΘ και το άγχος των πρόωρων εκλογών ο Αλ. Τσίπρας

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ και το άγχος των πρόωρων εκλογών ο Αλ. Τσίπρας

Στις 7 Ιουλίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ και είναι ενδεχομένως η πρώτη φορά που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι απλά αδυνατεί να πλησιάσει ή και να περάσει μπροστά στις δημοσκοπήσεις, αλλά παραμένει κολλημένο σε ποσοστά πολύ κάτω από αυτά που έλαβε στις εκλογές. Ο δε, αρχηγός του εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός πίσω από τον κανένα.

Το γεγονός αυτό προκαλεί άγχος στον Αλέξη Τσίπρα που φέρεται διατεθειμένος να διατηρήσει σε καθεστώς επαναστατικής γυμναστικής τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο να σχεδιάζει σειρά περιοδειών δημιουργώντας μάλιστα κλιμα… προεκλογικό με υψηλούς τόνους στο πεδίο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να κρατήσει… ανοιχτό το κόμμα τους καλοκαιρινούς μήνες και να καλέσει τους βουλευτές και τα στελέχη να παραμείνουν ενεργά, καταθέτοντας προτάσεις αναφορικά με το πρόγραμμα της Κουμουνδούρου εν όψει και της ΔΕΘ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ακούν τα όσα λέει ο πρωθυπουργός, εντούτοις ο φόβος για μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες παραμένει ενεργός.

Εξυπηρετεί δε και τον Αλέξη Τσίπρα που χρησιμοποιεί αυτό το ενδεχόμενο ως το… μαστίγιο που δημιουργεί την ανάγκη μιας συσπείρωσης σε μια απέλπιδα προσπάθεια τέλη Αυγούστου να ξεκολλήσουν έστω τα ποσοστά που καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Διότι μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλουν τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, όπως άλλωστε πράττουν και για τα μέσα ενημέρωσης, γνωρίζουν ωστόσο πως οι διαφορές παραμένουν ισχυρές την ώρα που η κυβέρνηση διανύει το μισό της συνταγματικά καθορισμένης της θητείας.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τους υψηλούς τόνους που έχει επιβάλει ως κεντρική τακτική στο κόμμα του, γνωρίζει ότι οι θέσεις που εκφράζονται σε μια σειρά θεμάτων, άμεσα συνδεδεμένων με την καθημερινότητα των πολιτών και το μέλλον της χώρας, δεν τυγχάνουν ανταπόκρισης.

Τα όσα θα πει στη ΔΕΘ αν βασιστούν στην πλειοδοτική λογική των μέχρι τώρα προτάσεων είναι βέβαιο πως δύσκολα θα ανατρέψουν μια κατάσταση που δείχνει πλέον να παγιώνεται.

Αν μάλιστα έχει καταστεί εφικτή και η διαχείριση της πανδημίας μέσα από μια καλή εφαρμογή του προγράμματος «Ελευθερία», τότε ο δρόμος γίνεται ακόμη δυσκολότερος αφού σε αυτά θα έχουν αρχίσει να προστίθενται και οι πόροι από το ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσουν ένα νέο οικονομικό σκηνικό για την Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό πως η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα και η κοινή παρουσία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσιάστηκε ως μια επικοινωνιακή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου από τα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης παρά το γεγονός πως ουσιαστικά η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έφερε μαζί την έγκριση του ελληνικού σχεδίου. Έγκριση που οδηγεί και στην εκταμίευση των πρώτων πόρων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το άγχος του Αλέξη Τσίπρα πάντως δεν δείχνουν να το έχουν και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθούν να τηρούν αποστάσεις βλέποντας τον πρόεδρο του κόμματός τους να επιλέγει την αρχηγική λογική για το κόμμα και τους συμβούλους του να προτείνουν την δική του παρουσία ως του μοναδικού «ισχυρού χαρτιού» εντός του χώρου.

Ακόμη πιο αρνητική είναι για τα στελέχη αυτά και η απόφασή του προέδρου του κόμματος να βάλει στο περιθώριο τον ΣΥΡΙΖΑ λειτουργώντας με μια τάση ηττοπάθειας, αφού μιλώντας διαρκώς για μια προοδευτική κυβέρνηση δείχνει την αδυναμία που υπάρχει να βρεθεί μπροστά όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις το προσεχές μέλλον αλλά και στις επόμενες εκλογές, οι πρώτες εκ των οποίων θα είναι με απλή αναλογική.

Χειρότερο δε, για ορισμένα εκ των στελεχών είναι το γεγονός πως ο επικεφαλής του κόμματος επιδιώκει να εμφανιστεί ως εκφραστής του ΚΙΝΑΛ μέσα από μια ταύτιση θέσεων, απόψεων ακόμη και ρητορικής.

Ήδη καταγράφονται φωνές όπως αυτή του Νίκου Φίλη που εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την είσοδο στο κόμμα στελεχών του ΚΙΝΑΛ, όπως για παράδειγμα αυτή του Συμ. Κεδίκογλου.

Μάλιστα, εμφανίζεται να δηλώνει πως δεν χρειάζεται να απορροφούνται όλοι όσοι επιθυμούν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι αρκούν συμμαχίες στο πλαίσιο ενός κοινού σκοπού και μιας προγραμματικής συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, με την ΔΕΘ να πλησιάζει, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει κενό γράμμα, γεμάτο μόνο υποσχέσεις που θυμίζουν το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του 2014, τις δημοσκοπήσεις να χτυπούν καμπανάκι και τους ψηφοφόρους να ενδιαφέρονται περισσότερο για το μέλλον τους και λιγότερο για τις τύχες των πολιτικών κομμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο εν μέσω θερινής περιόδου.

Αν και το πρόσωπο που επιχειρεί να αντιγράφει είχε συγκεκριμένη άποψη για αυτή την περίοδο και τα λεγόμενα «μπάνια του λαού».