Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο άνθρωπος που θα ψηφιοποιήσει τη χώρα…

Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο άνθρωπος που θα ψηφιοποιήσει τη χώρα…

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί της δημοκρατίας είναι ο συγκεντρωτισμός και η γραφειοκρατία. Και όσο διογκώνονται πληθυσμιακά οι κοινωνίες τόσο περισσότερο μεγαλώνει η επικινδυνότητά τους. Η μοναδική λύση για την καταπολέμησή τους είναι η τεχνολογία. Και για την πολυπόθητη αποκέντρωση και για την πλήρη απλοποίηση της σχέσης του πολίτη με το κράτος και το Δημόσιο.

«Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε ο δείκτης DESI (Digital Economy and Society) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019. Ο δείκτης αυτός κατατάσσει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανάλογα με τις ψηφιακές τους επιδόσεις σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες, όπως τη συνδεσιμότητα, την ποιότητα του σχετικού ανθρώπινου κεφαλαίου και το εύρος των ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών. Για ακόμα μία χρονιά, η χώρα μας κατετάγη ανάμεσα στους ουραγούς: 26η ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη, οριακά πάνω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Και ειδικά στο σκέλος των ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών, η Ελλάδα πέφτει κατά ακόμα μία θέση».

Αυτό δηλώνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Και πράγματι, είναι άλλη μία κακή επίδοση για την ψηφιακή πραγματικότητα της χώρας. Εκείνο, όμως, που έχει σημασία είναι τι σημαίνει για την καθημερινότητά μας η αδυναμία του κράτους να εξυπηρετήσει τους πολίτες του. Τι κοστίζει σε χρόνο, σε χρήμα και σε ποιότητα ζωής η γραφειοκρατία και η έλλειψη ψηφιακών υποδομών στις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είναι ο άνθρωπος που θα ψηφιοποιήσει τη χώρα. Εδώ και έναν χρόνο, έχει έτοιμο ολόκληρο τον σχεδιασμό του υπουργείου του και δηλώνει πανέτοιμος να το υλοποιήσει. Είναι απολύτως ενήμερος για τις διεθνείς πρακτικές και για την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ίδιος θεωρεί ότι «το καλύτερο μοντέλο για την περίπτωσή μας αποτελεί, τηρουμένων των αναλογιών, η ίδρυση της Government Digital Service (GDS) το 2011 επί πρωθυπουργίας Κάμερον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η GDS κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κατοχυρώσει την παρουσία της, να θέσει κοινούς κανόνες σχεδιασμού και προδιαγραφές λειτουργίας σε όλα τα συστήματα του βρετανικού δημοσίου και να υλοποιήσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την πύλη gov.uk, η οποία συσσωρεύει το σύνολο των πληροφοριών που ένας πολίτης χρειάζεται για την αλληλεπίδρασή του με το κράτος. Το κράτος, έτσι, απέκτησε ένα ενιαίο πρόσωπο απέναντι στον πολίτη».

sΟ Κυριάκος Πιερρακάκης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις», θέση την οποία διατηρούσε μέχρι χθες, πριν του ανακοινωθεί η ανάθεση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Μέσα από αυτό τον οργανισμό προσπάθησε να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας με την εκπόνηση και δημοσιοποίηση μιας σειράς μελετών, οι οποίες έδιναν έμφαση στην ανάπτυξη. Είναι απόφοιτος του ΜΙΤ, του Χάρβαρντ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο σπουδών την τεχνολογική πολιτική, την πληροφορική και τη δημόσια διοίκηση.

Είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή ανάληψης της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας εξαιρετική «χημεία» με όλο το επιτελείο του νέου πρωθυπουργού. Αν και η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από την Κεντροαριστερά, είναι αξιοπρόσεκτη η αποδοχή του από τον κεντροδεξιό χώρο. Υπήρξε μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, ως προσωπική επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Παλαιότερα, υπήρξε συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου κατά τη θητεία της στο υπουργείο Παιδείας, υπηρετώντας ως πρόεδρος στο Ινστιτούτο Νεολαίας.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της νέας κυβέρνησης. Θεωρείται ειδικός σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και σύμφωνα με όσους παρακολουθούσαν εντατικά την καθημερινότητα της Πειραιώς, έχει εργαστεί αθόρυβα εδώ και καιρό, έχοντας ήδη διαμορφώσει ένα πλήρες σχέδιο για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας. Ταυτόχρονα, ακούγεται ότι έχει ήδη στελεχώσει μια υπερκομματική ομάδα ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με καταγωγή από τη Μάνη, μεγάλωσε στα Κάτω Πατήσια, ενώ είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων. Είναι πατέρας τριών παιδιών και ζει στις Αχαρνές Αττικής.

Ο νέος υπουργός θα εργαστεί με προσεκτικά βήματα για την ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους σε ορίζοντα δεκαετίας. Σε πρώτη φάση, εκκρεμεί η προσέγγιση του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο εύρος μιας τετραετίας. Και εντός των επόμενων δέκα ετών το ζητούμενο είναι το μεγάλο ποιοτικό άλμα: να περάσουμε από τη μια εποχή στην άλλη, ως χώρα και ως οικονομία. Η λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση αφορά τη σύγκλιση της ψηφιακής με τη φυσική και τη βιολογική σφαίρα. Οι τεχνολογίες που περιλαμβάνει -από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι την προσαυξημένη πραγματικότητα, το 3D printing και τις υποδομές του δικτύου 5G- βρίσκονται ήδη εδώ και οι επιπτώσεις τους θα είναι καταλυτικές, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.

Οι πολίτες αυτής της χώρας, από οποιαδήποτε ιδιότητα και θέση, έχουν ανάγκη από περισσότερο δημιουργικό χρόνο και περισσότερη παραγωγική ενέργεια. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι το πρόσωπο-κλειδί για να τους εξασφαλίσει όλα αυτά που χρειάζονται για να τρέξουν την Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο…

 

 

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 9 Ιουλίου.