Κυρ. Πιερρακάκης: Σε δημοπρασία το φάσμα 5G μέχρι το τέλος του 2020

Κυρ. Πιερρακάκης: Σε δημοπρασία το φάσμα 5G μέχρι το τέλος του 2020

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την δημοπρασία του φάσματος 5G μέχρι το τέλος του 2020 ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και ως εκ τούτου και στο 5G το οποίο θα δημοπρατηθεί στο προσεχές έτος.

«Όλα αυτά αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα θετικά από τους θεσμούς. Είχαμε πρόσφατα μια σχετική έκθεση αναφερόταν θετικά στις επιδράσεις και στις προοπτικές που επιφέρει η ψηφιακή ατζέντα της κυβέρνησης συνολικά στις οικονομικές προοπτικές της χώρας», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ προσέθεσε ότι από το νέο έτος θα διατίθεται ψηφιακά η φορολογική ενημερότητα για όλους τους πολίτες αλλά και για τις επιχειρήσεις.

«Με το νέο έτος θα ξεκινήσει να διατίθεται ψηφιακά η φορολογική ενημερότητα σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. Έτσι κάθε υπηρεσία θα αναζητεί ψηφιακά την ενημερότητα και θα διευκολύνουμε σημαντικά πολίτες και επιχειρήσεις από περιττές γραφειοκρατικές ενέργειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θέμα ημερών ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Την ίδια ώρα, εξήγγειλε ότι άμεσα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα ξεκινήσει τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες και παράλληλα ανακοίνωσε μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τους Έλληνες. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι για τα ληξιαρχικά γεγονότα οι πολίτες δεν χρειάζεται να πηγαίνουν πλέον στις εφορίες, καθώς η ενημέρωση γίνεται αυτόματα.

Στην ομιλία του ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι είναι θέμα ημερών ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, ο οποίος -όπως είπε- θα προκηρυχθεί άμεσα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μιλώντας για την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για τη ταυτοποίηση των πολιτών είπε ότι σύντομα θα προσθέσουμε και τους κωδικούς του τραπεζικού συστήματος, όπως προβλέπει ευρωπαϊκή οδηγία, ώστε οι πολίτες να έχουν πολλαπλούς τρόπους ταυτοποίησης. Σε αυτή τη στρατηγική, είπε ο υπουργός, εντάσσεται ο ενιαίος αριθμός πολιτών που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ κλπ, ο οποίος θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες, όταν εκδοθούν.

«Προχωράμε στην απλοποίηση των διαδικασιών σχετικά με τα γεγονότα ζωής. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα έχουμε νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα προβαίνει σε μια σειρά απλουστεύσεων στη διαδικασία επικοινωνίας του πολίτη με το κράτος ταυτόχρονα έχουμε ήδη προβεί σε πολλαπλές διαλειτουργικότητες που κάνουν ήδη αυτή τη δουλειά. Έχουμε ήδη διασυνδέσει το μητρώο πολιτών με τις εφορίες με το μητρώο της ΑΑΔΕ, πλέον για ληξιαρχικά γεγονότα δεν χρειάζεται πλέον οι πολίτες να πηγαίνω στις εφορίες για να δηλώσουν γάμο η διαζύγιο», είπε και προσέθεσε: «Στόχος μας είναι να μειώσουμε δραστικά τη γραφειοκρατία, η οποία απορροφά το 6,8% του ΑΕΠ. Δίνουμε πίσω στους πολίτες χρήματα και ώρες που ξοδεύουν χωρίς να κατευθύνονται πουθενά».

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό σημείωσε το εξής: «Ένα γνωστό ρητό λέει: «Μη μου λες τι πιστεύεις. Δείξε μου τον προϋπολογισμό σου και θα σου πω εγώ τι πιστεύεις». Η κυρίαρχη αλλαγή φιλοσοφίας είναι ορατή από την αντιμετώπιση των υπερπλεονασμάτων».