Ψηφιακά πλέον οι δημοσιονομικοί έλεγχοι δαπανών της κυβέρνησης

Ψηφιακά πλέον οι δημοσιονομικοί έλεγχοι δαπανών της κυβέρνησης

Σε λειτουργία τέθηκε το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικών Ελέγχων, με το οποίο θα διενεργούνται ψηφιακά οι δημοσιονομικοί έλεγχοι των δαπανών της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης, με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα σημαντικό ψηφιακό εργαλείο στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς και της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος που θα «κλείσει την πληγή» στη διαχείριση των κονδυλίων και των πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο εξής οι έλεγχοι των 62 Δημοσιονομικών Υπηρεσιών Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) στις οποίες υπάγονται 500 ελεγκτές θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και όχι χειρόγραφα, όπως γινόταν έως τώρα λόγω ανυπαρξίας ανάλογου πληροφοριακού συστήματος.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης επισήμανε ότι το νέο πληροφοριακό σύστημα «έρχεται να αναβαθμίσει το σύστημα δημοσιονομικών ελέγχων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και να κατοχυρώσει κανόνες απόλυτης διαφάνειας στη συνολική διαδικασία».

Μέσω του συστήματος θα ελέγχονται όλοι οι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης (Υπουργεία, Ανεξάρτητες Αρχές, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις), πάνω από 1.700 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (Δήμοι, ΔΕΚΟ, Νοσοκομεία κλπ) και πάνω από 15.000 κληροδοτήματα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όλες οι προϋπολογισθείσες δαπάνες της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης θα ελέγχονται πλέον δημοσιονομικά μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος.

Ενδεικτικά, το σύστημα θα διαχειρίζεται τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που αφορούν εθνικούς πόρους (κονδύλια κρατικού Προϋπολογισμού και Προϋπολογισμού Φορέων Γενικής Κυβέρνησης).

Οι δημοσιονομικοί έλεγχοι μέσω σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων καθίστανται απαραίτητοι προκειμένου να εντοπιστούν αλλά και να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Αποτελούν δε διεθνή πρακτική που ακολουθούν όλα τα σύγχρονα κράτη.

Με το σύστημα αυτό επιτυγχάνεται ένας κεντρικός στρατηγικός στόχος: οι πόροι του κρατικού Προϋπολογισμού να κατευθύνονται για την υλοποίηση συγκεκριμένων σκοπών με τρόπο αδιάβλητο και χωρίς αθέμιτες πρακτικές. Έτσι, προστατεύονται πρωτίστως τα χρήματα των φορολογουμένων, καθώς επιτυγχάνεται καλύτερη εποπτεία των δημοσιονομικών ελέγχων, σε όλα τα στάδια υλοποίησής τους. Ταυτόχρονα, γίνεται εφικτή η επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της προόδου των ελέγχων και άμεσης αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τους.

Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικών Ελέγχων που υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πρόκειται για ένα σύστημα δομημένο στη σύγχρονη τεχνογνωσία που διασφαλίζει τη διαφάνεια της διαδικασίας, υιοθετώντας αναγνωρισμένες διεθνείς πρακτικές, αναβαθμίζει τις σχετιζόμενες υπηρεσίες και είναι σε θέση να εξυπηρετεί πλέον με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα βεβαιωμένες ανάγκες των ελεγκτών.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα κομβικής σημασίας πληροφοριακό σύστημα που θα συμβάλλει στη προστασία και σωστή αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογούμενων.