Κυρ. Μητσοτάκης: «Βέτο για Λιβύη - Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Βέτο για Λιβύη - Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε καμία πολιτική λύση στη Λιβύη, «αν δεν υπάρχει ως βασική προϋπόθεση η κατάργηση του Μνημονίου με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών», έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως θα θέσει βέτο σε επίπεδο Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πράξει ο, τι χρειάζεται αν παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα.  

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αlpha, ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής ως προς το θέμα της Λιβύης, τις εξελίξεις με τη διάσκεψη στο Βερολίνο αλλά και το μνημόνιο με την Τουρκία που επιχειρεί να καθορίσει θαλάσσιες ζώνες.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η Ελλάδα κακώς δεν προσκλήθηκε δεδομένου ότι έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε από το 2015 η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν το επιδίωξε. Η μόνη συμμετοχή ήταν σε μια εμβόλιμη συνάντηση στην Ιταλία.

«Αυτό κληρονομήσαμε» δήλωσε προσθέτοντας πως ο ίδιο είχε γραπτή επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία όπως αποκάλυψε, θα έχει και τηλεφωνική για το θέμα αυτό αύριο. «Έχω στείλει επιστολές σε όλους τους ηγέτες της Ε.Ε. για να ενημερώσω για τις ελληνικές θέσεις» είπε προσθέτοντας πως σε αυτές «εστιάζουμε στο απαράδεκτο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης».

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα σε επίπεδο συμβουλίου κορυφής δεν θα δεχθεί πολιτική λύση που να μην έχει ως προϋπόθεση την κατάργηση του μνημονίου». «Θα βάλουμε βέτο», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει αν η Τουρκία παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας τόνισε:

«Θα πράξω ότι χρειάζεται», και πρόσθεσε πως προηγουμένως «θα πράξω ό,τι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως κατέστησε απόλυτα σαφές στον πρόεδρο Τραμπ τις κόκκινες γραμμές της χώρας και ανέφερε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.

«Όποιος δεν είναι πρόσφυγας, θα γυρίζει πίσω»

Κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τους  τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα». «Εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα τόνισε ότι «οι νέες μεταναστευτικές δομές θα γίνουν», σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο.

Όσον αφορά την απόφαση του για επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται. «Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι'αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω», ανέφερε.

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού: