Κυρ. Μητσοτάκης: Αυξάνονται στο έπακρο τα μέτρα σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυξάνονται στο έπακρο τα μέτρα σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα

Αυξάνονται στο έπακρο τα μέτρα σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικαλείται τον κανονισμό της ευρωπαϊκής ένωσης περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας, μετά τα τρία κρούσματα του Κορονοϊού που εμφανίσθηκαν στην Ελλάδα. Ήδη ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη της χώρας ενώ έκλεισε για 14 ημέρες το σχολείο στο οποίο φοιτά ο υιός της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη που βρέθηκε επίσης θετικός στον ιό.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε αναφορές τόσο για το προσφυγικό όσο και για το ζήτημα του Κορονοϊού με αφορμή τα δύο νέα κρούσματα που ήρθαν να προστεθούν σε αυτό της Θεσσαλονίκης ανακοινώνοντας νέα μέτρα με αφορμή και τις ροές που φθάνουν στα νησιά από το Ιράν και το Αφγανιστάν. 

«Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την περαιτέρω διάδοση του ιού. Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο Υπουργός Υγείας έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για αναστολή όλων των εκδηλώσεων του καρναβαλιού στη χώρα και θα προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης».

Και αμέσως μετά δήλωσε ότι το  Μεταναστευτικό τώρα «αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα Κορονοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί»

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι «αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά».

Παράλληλα, σημείωσε πως «σε ό,τι αφορά την προστασία της Δημόσιας Υγείας, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το σχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου, το οποίο έχουμε εγκρίνει. Εκδηλώθηκαν, όπως ξέρετε, ήδη δύο κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία αντιμετωπίζονται, και ένα τρίτο κρούσμα το οποίο μόλις ανακοινώθηκε στην Αθήνα. Συνεχίζουν να εξετάζονται και άλλες ύποπτες περιπτώσεις, οι πιο πολλές μέχρι τώρα καταλήγουν σε αρνητικά αποτελέσματα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης «πόσο σημαντικό είναι στην καθημερινότητά μας όλοι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών -των γιατρών- και θα συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης της κυβέρνησης  για τα ζητήματα αυτά», επισημαίνοντας ταυτόχρονα «τη σημασία της προσωπικής ευθύνης όλων μας και στο επίπεδο της προσωπικής υγιεινής και στο επίπεδο της συμπεριφοράς στην περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα. Πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι εντολές που έχουν δώσει το Υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο πιο μεγάλος αντίπαλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα ο πανικός».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «ταυτόχρονα όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την περαιτέρω διάδοση του ιού. Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο Υπουργός Υγείας έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για αναστολή όλων των εκδηλώσεων του καρναβαλιού στη χώρα και θα προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης».

«Ως κυβέρνηση, βέβαια, αναπτύσσουμε και δράσεις για τις παράπλευρες συνέπειες ενός διεθνούς φαινομένου», συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, εξηγώντας πως «λαμβάνονται, ήδη, μέτρα από το Υπουργείο Τουρισμού. Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών μία πρώτη αξιολόγηση για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στην περίπτωση που το πρόβλημα κλιμακωθεί στην Ευρώπη», ανέφερε.

Αναφορικά με την αγορά, τέλος, τόνισε ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα τροφοδοσίας σε κανένα αγαθό. Ας μην δημιουργείται, λοιπόν, αγωνία και τεχνητή ζήτηση από τους καταναλωτές. Περιπτώσεις αισχροκέρδειας θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», είπε.