Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το «Σχέδιο Β» - Τι θα προβλέπει
Κορονοϊός

Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το «Σχέδιο Β» - Τι θα προβλέπει

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά την αύξηση του αριθμού των εισαγόμενων κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα και τις προειδοποιήσεις επιστημόνων για δεύτερο κύμα ακόμα και εντός καλοκαιριού. Στην προγραμματισμένη κυβερνητική σύσκεψη σήμερα υπό τον πρωθυπουργό εξετάζεται το «Σχέδιο Β» που θα υλοποιηθεί σε περίπτωση έξαρσης του κορονοϊού στην Ελλάδα και το οποίο προβλέπει τη λήψη νέων μέτρων και αυξημένους ελέγχους.

Η κυβέρνηση, όπως έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της, αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη υιοθέτηση νέων μέτρων για την προστασία του πληθυσμού. 

Στο πλαίσιο αυτό στην κυβερνητική τηλεδιάσκεψη συζητιέται η πορεία διεξαγωγής των ελέγχων στα αεροδρόμια και στα χερσαία σύνορα, αλλά και το «Σχέδιο Β» για να παραμείνει η κατάσταση υπό έλεγχο, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των 50 νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχέδιο περιλαμβάνονται εντατικότερα μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, τα οποία χωρίζονται σε τρία στάδια: Ελέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Επίσης, δεν αποκλείεται να επιβληθεί και «κλείσιμο» συνόρων για ορισμένες χώρες, στις οποίες παρατηρείται έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με τις οποίες η Ελλάδα έχει κοινά χερσαία σύνορα. 

Ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η πρόσβαση των κατοίκων των δύο χωρών προς την Ελλάδα, ομοίως με την ανάλογη απόφαση που ελήφθη προ ημερών για τη Σερβία.

Όσον αφορά στην παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον καθηγητή της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών κ. Δρακόπουλο, ενώ στη σύσκεψη συμμετέχουν εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΕΛΑΣ, Λιμενικού και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ