Κόσοβο: Εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πρίστινας

Κόσοβο: Εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πρίστινας

Βόμβα που είχε τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσόβου στην Πρίστινα εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από πυροτεχνουργούς της αστυνομίας.

Στην πρωτεύουσα του Κοσόβου συνελήφθη η βουλευτής της αντιπολιτευόμενης "Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου" Ντονίκα Καντάι Μπουγιούπι και διεξήχθη ανεπιτυχής αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη του ιδρυτή και βουλευτή του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Αυτοδιάθεση".

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν συνέχεια του χάους που προκλήθηκε χθες στην Πρίστινα, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν για μία ακόμη φορά δακρυγόνο μέσα στη Βουλή και ψέκασαν με σπρέι πιπεριού μέλη της κυβέρνησης και τους φρουρούς ασφάλειας.

Η αντιπολίτευση του Κοσόβου αντιδρά στη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο και τους τελευταίους μήνες εμποδίζει με διάφορες μορφές διαμαρτυρίας τις εργασίες της Βουλής.

Η Φλόρα Αχμέτι, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσόβου, δήλωσε ότι ύποπτος εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε στον εξωτερικό χώρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ότι εξουδετερώθηκε με ασφάλεια από αστυνομικούς.

Πηγές της εφημερίδας "Κόχα Ντιτόρε" στο Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσαν ότι στο χώρο της εισόδου του κτιρίου, κοντά σε μία γεννήτρια βρέθηκε χειροβομβίδα.

Η έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι κοντά στο κτίριο της κυβέρνησης και η περιοχή έχει αποκλειστεί από αστυνομικούς, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν νωρίτερα το σπίτι του ιδρυτή και βουλευτή του κινήματος "Αυτοδιάθεση" Αλμπίν Κούρτι, αλλά εκείνος απουσίαζε.

Συνελήφθη ωστόσο η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της "Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου" Ντονίκα Καντάι Μπουγιούπι.

Το δικαστήριο της Πρίστινας εξέδωσε χθες ένταλμα σύλληψης του Αλμπίν Κούρτι και άλλων τριών βουλευτών της αντιπολίτευσης για παρεμπόδιση των εργασιών της Βουλής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αντιπολίτευση στο Κόσοβο ζητά ακύρωση της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας που προβλέπει συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο και εμποδίζει τους τελευταίους μήνες τη διεξαγωγή συνεδριάσεων της Βουλής.

Τα ΜΜΕ του Κοσόβου μεταδίδουν ότι στην περιοχή κοντά στην έδρα της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές και έριξαν κόκκινη μπογιά στο κτίριο και έσπασαν τζάμια παραθύρων.

Ο Αλμπίν Κούρτι φέρεται να συμμετέχει στη διαμαρτυρία στο κέντρο της Πρίστινας παρά το γεγονός ότι η αστυνομία τον αναζητεί από το πρωί, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ