Κεντροαριστεροί με σύνδρομο Στοκχόλμης!

Κεντροαριστεροί με σύνδρομο Στοκχόλμης!

Αν  δεν ήταν  αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι… troll  στο twitter. Ενώ ο λόγος των υπολοίπων  τριών αρχηγών, Μητσοτάκη, Γεννηματά, Κουτσούμπα, είναι πολιτικός, μπορείς να διαφωνήσεις μαζί τους ή όχι, ο λόγος του Τσίπρα  συχνά είναι πέραν της πολιτικής λογικής.

Εντυπωσιακές ατάκες άνευ περιεχομένου. Σαν χθες που συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και το διέπραξε: «είδαμε τον Μητσοτάκη να πουλάει ηλιοβασιλέματα, την ώρα  όμως που ο τουρισμός βρίσκεται σε βαθύ σκοτάδι»! 

Πως συσχετίζονται τα δύο; Θα είχε λογική αν ο τουρισμός ήταν σε βαθύ σκοτάδι εξαιτίας  της κυβέρνησης. Όταν όμως είναι  γνωστό τοις πάσι, ακόμη και στην Κουμουνδούρου,  ότι ο παγκόσμιος τουρισμός έχει διαλυθεί λόγω της πανδημίας, προς τι η αντιθετική αναφορά «πουλάει ηλιοβασιλέματα»;

Εκείνο  που έκανε ο Μητσοτάκης, και καλώς το έκανε,  ήταν μάρκετιγκ  υπέρ της χώρας,  χρησιμοποιώντας ως ελκυστικό  ντεκόρ το αρχέγονο  κάλλος της Σαντορίνης. Γιατί  να μην  το «πουλήσει»;  (και  δεν είναι υπεράσπιση του Μητσοτάκη αυτό. Υπεράσπιση της κοινής λογικής είναι,  που κονιορτοποιείται από τις ανάγκες μιας ανερμάτιστης αντιπολίτευσης). 

Δεν είναι μια ατάκα που ξέφυγε στον Τσίπρα. Είναι μια νοοτροπία. Αντιπολίτευση και εκεί όπου δεν υπάρχει δικαιολογητική βάση, με επιχειρήματα  που δεν αντέχουν στη κοινή λογική. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν προβληματίζουν τους κεντροαριστερούς οπαδούς που συνέτρεξαν.    Ισως γιατί όπως έχει πει εκείνος  ο αρχαίος φιλόσοφος, αυτό που έχει γίνει συνήθεια αντιμετωπίζεται  ως κάτι φυσιολογικό («το ειθισμένον ώσπερ πεφυκός ήδη γίγνεται» - Αριστοτέλης).  

Είναι η «κεκτημένη μνήμη» που λειτουργεί ως ψευδής πραγματικότης και τροφοδοτεί την συσπείρωση. Στη μεγάλη μάζα τα όσα αποκαλύπτονται  με τις κασέτες Μιωνή προκαλούν απέχθεια και αποστασιοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες όμως στην έρευνα της Prorata  η απόκλιση μεταξύ των δύο δείχνει  μείωση δύο μονάδων (38% ΝΔ - 24% ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό επιβεβαιώνει και την εμπειρική  διαπίστωση  στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην στήλη, ότι έχουν  διαπιστώσει  συσπείρωση.

Ένα τμήμα προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, δυσπιστεί και κωφεύει ως προς τις αποκαλύψεις των συνομιλιών ή τις καταγραφές της ΕΥΠ.  Τις εκλαμβάνει ως «επίθεση της Δεξιάς στην προοδευτική παράταξη»!  Και αν ο αναγνώστης διερωτηθεί για το   αν υπάρχουν  τέτοιοι άνθρωποι που να δυσπιστούν  στο  οφθαλμοφανές, ο γράφων καταθέτει την εμπειρία του: 

Προκάλεσε αίσθηση τις πρώτες ημέρες που μαθεύτηκε ότι ο Δημήτρης Τσοβόλας ανέλαβε συνήγορος υπεράσπισης του Δημ. Παπαγγελόπουλου. Ηταν  ένας εμβληματικός υπουργός από τα σπλάχνα  του βαθέως ΠΑΣΟΚ  ( το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν μόνο έτσι, αλλά στο λαϊκό φαντασιακό… πιο ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται). Παράλληλα έχει συνδεθεί το όνομά του (αδίκως γιατί υπήρξε πολύ καλός υπουργός Οικονομικών) με την εμβληματική φράση του Αντρέα «Τσοβόλα δώστα όλα». Κυρίως όμως γιατί βρέθηκε στο ειδικό δικαστήριο με τις ψήφους ΝΔ και Συνασπισμού. 

Και τώρα υπερασπίζεται ένα παραδοσιακό  δεξιό, τον Παπαγγελόπουλο  που ήταν υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απογόνου του Συνασπισμού. Δηλαδή  «δύο σε ένα», αυτών που θεωρούσε  σταυρωτήδες του.  

Όταν τον συνάντησα στο διάδρομο  της Βουλής και τον ρώτησα γιατί ανέλαβε μια τέτοια υπόθεση «Αυτός», που τον είχαν τόσο σπιλώσει, η απάντησή του ήταν κοφτή και κατηγορηματική: «Γιατί η δεξιά  πάντα τα ίδια κάνει»! Παρότι δηλαδή το είχε ζήσει στο πετσί του και με τις ψήφους του Συνασπισμού, υπήρχε μόνο η Δεξιά. Το κόμμα έχοντας εκ γενετής το ηθικό πλεονέκτημα προφανώς κατά… λάθος  μετείχε της τότε  συνωμοσίας! 

Η στήλη φυσικά δεν είναι στο μυαλό του, δεν μπορεί να ξέρει αν ο Τσοβόλας το είδε καριερίστικα, ως μια υπόθεση που έχει δημοσιότητα, άρα και επαγγελματική προστιθέμενη αξία. Μπορεί να είναι αφέλειά μας, αλλά πιστεύουμε ότι ο Τσοβόλας το εννοεί αυτό που μας είπε, και δεν το είδε ως επαγγελματική ευκαιρία. Ανέλαβε μια υπόθεση  που την εκλαμβάνει ως συνέχεια των αγώνων του κατά της Δεξιάς...

Και σαν τον Τσοβόλα είναι πολλοί. Μπορεί η αήθεια  των απογόνων της «δρακογενιάς» να βγάζει μάτι, μπορεί  να θέτει ένα μεγάλο τμήμα του λαού απέναντι στις πρακτικές των μαθητευόμενων μειρακίων του ΣΥΡΙΖΑ, όμως υπάρχει και η πλευρά Τσοβόλα: «Η δεξιά πάντα τα ίδια κάνει».

Αυτοί βέβαια δεν θα φέρουν την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αρκούν για να τον διατηρήσουν με ευπρόσωπα ποσοστά στην αντιπολίτευση. Και  παράλληλα αποτελούν κίνητρο για να γίνει ο Τσίπρας πιο επιθετικός, θύοντας στο παράλογο. Το μόνο άλλωστε που δεν του κάνει κόπο!