Αποφύγαμε τη χρεοκοπία της ΔΕΗ - Οριστικό τέλος στην εποχή του λιγνίτη

Αποφύγαμε τη χρεοκοπία της ΔΕΗ - Οριστικό τέλος στην εποχή του λιγνίτη

Του Γιώργου Φιντικάκη

Τη γλίτωσε προς το παρόν η ΔΕΗ, παρά τις ζημιές 274,8 εκατ. ευρω που έγραψε στο εξάμηνο, καθώς η έκθεση του ορκωτού της εκτιμητή, της Ernst & Young, θα είναι χωρίς αστερίσκους για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη.

«Η έκθεση του ορκωτού αναδεικνύει ότι τα καταφέραμε, η προσπάθεια συνεχίζεται για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ενεργειακού πυλώνα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπ. Ενέργειας, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ ξεπέρασε τον κάβο. Στην έκθεση της Ernst & Young, μπορεί να μην υπάρχει αναφορά σε κινδύνους για την επιχείρηση, ωστόσο ο ορκωτός δεν εκφέρει γνώμη ελέγχου, είτε θετική, είτε αρνητική, διευκρινίζοντας ότι στις εξαμηνιαίες καταστάσεις δεν γίνεται έλεγχος των αποτελεσμάτων, παρά επισκόπηση, διαδικασία εντελώς διαφορετική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επισημαίνει πάντως ότι δεν έχει περιέλθει στην αντίληψη του, ουσιώδης ασυνέπειας στις δηλώσεις των μελών της διοίκησης, που μιλούν για άρση της αβεβαιότητας.

Το μήνυμα πάντως Χατζηδάκη δεν περιορίστηκε στο γεγονός ότι η ΔΕΗ υπερέβη το πρώτο εμπόδιο, αλλά εστίασε στην απόφαση να μπει τέλος στην εποχή του λιγνίτη, που φέρνει σαρωτικές ανατροπές στην εικόνα της επιχείρησης, με μαζικό κλείσιμο μονάδων και ορυχείων.

«Η δήλωση Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη για απολιγνιτοποίηση το 2028 ισχύει απολύτως, τα υπόλοιπα θα εξειδικευθούν προσεχώς στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα». Επεσήμανε ότι η μετάβαση στη μετά λίγνιτη εποχή, θα είναι δίκαιη, θα γίνει με γνώμονα την προστασία των υφιστάμενων εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά και των τοπικών κοινωνιών (Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη Αρκαδίας), της οποίας η οικονομική δραστηριότητα είναι άμεσα συνυφασμένη με το λιγνίτη.

Το επιτελείο της ΔΕΗ έχει ξεκινήσει μια πλήρη ανάλυση, εκ του μηδενός, των κοστολγικών στοιχείων των μονάδων της επιχείρησης, προκειμένου να αποφασίσει ποιες θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ποιες όχι. Ο υπουργός επανέλαβε ότι εκεί που έχουν φτάσει τα κόστη των ρύπων (27 ευρω/τόνος), το κλείσιμο των μονάδων, και η συνέχιση της πληρωμής των εργαζομένων, θα στοίχιζε φθηνότερα στη ΔΕΗ.

Επανέλαβε επίσης τα από εδώ και πέρα επόμενα σχέδια εξυγίανσης, που αφορούν την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, το νόμο που θα έρθει τον Οκτώβριο με τον οποίο θα απελευθερώνεται η ΔΕΗ από τις ανελαστικές διαδικασίες του Δημοσίου σε θέματα προμηθειών και προσλήψεων, το νέο υπό κατάρτιση business plan, και το άνοιγμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ.

«Αποφεύχθηκε για τους Έλληνες πολίτες μια σοβαρή αρνητική εξέλιξη, αν δεν έβγαινε θετική η έκθεση του ορκωτού, η διαπραγμάτευση της μετοχής θα σταματούσε, και τα δάνεια της επιχείρησης θα γίνονταν κόκκινα επομένως οι σημερινές εξελίξεις αφορούν τους πάντες», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Καμία αρνητική αναφορά από τον ορκωτό, αλλά και επιφυλάξεις για το μέλλον

Στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της Ernst & Young δεν υπάρχει καμία αρνητική αναφορά για το μέλλον της ΔΕΗ, ωστόσο καταγράφει κάποιες επιφυλάξεις. Οπως επισημαίνει η Ernst & Young, δουλειά της ήταν η επισκόπηση των αποτελεσμάτων, και όχι ο έλεγχος, διαδικασία που είναι εντελώς διαφορετική. Επισημαίνει λοιπόν ρητά, ότι η διαδικασία της επισκόπησης δεν δίνει την δυνατότητα της διασφάλισης ότι έχουν περιέλθει στην αντίληψη του ελεγκτή όλα τα σημαντικά θέματα, που θα μπορούσαν να εντοπιστούν σε έναν έλεγχο. Με άλλα λόγια η έκθεση επισκόπησης δεν βρίσκει προβλήματα, ακριβώς γιατί δεν πρόκειται για έλεγχο.

Επομένως διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις, όσον αφορά πιθανές οικονομικές παραμέτρους που θα εντοπιστούν μελλοντικά. Κι αυτό καθώς επισημαίνει «η επισκόπηση έχει ουσιωδώς μικρότερο εύρος από τον έλεγχο, ο οποίος διενεργείται σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία και συνεπώς δεν μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε τη διασφάλιση ότι έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας όλα τα σημαντικά θέματα που θα μπορούσαν να εντοπιστούν σε έναν έλεγχο». Κατά συνέπεια, ο ορκωτός δεν εκφράζει γνώμη για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ.

Οι ζημιές

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, ο όμιλος ΔΕΗ παρουσίασε στο εξάμηνο καθαρές ζημιές ύψους 274,8 εκατ. ευρώ έναντι 518 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι. Δηλαδή παρά τις μεγάλες ζημιές, εντούτοις υπάρχει βελτίωση κατά 48,5% έναντι της περυσινής χρονιάς.

Τα αποτελέσματα προ φόρων του α΄ εξαμήνου 2019 διαμορφώθηκαν σε ζημίες 352,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών €3,2 εκατ. το α' εξάμηνο 2018 μετά από τις προσαρμογές για χρέωση ΕΛΑΠΕ, πρόβλεψη αποζημιώσεων προσωπικού και απομείωση της αξίας των λιγνιτικών θυγατρικών.

s

Σε επίπεδο τζίρου, παρά τον μειωμένο όγκο πωλήσεων κατά 921 GWh (ή 4,6%) λόγω απώλειας μεριδίου αγοράς, αυτός αυξήθηκε το α' εξάμηνο 2019 κατά 94 εκατ. ή 4,3%.

Στην αναστροφή της εικόνας της ΔΕΗ, και σε έμμεση αναφορά στα όσα θα προβλέπει η έκθεση του ορκωτού, έκανε μνεία και ο μάνατζερ της επιχείρησης Γ.Στάσσης. «Στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2019 αποτυπώνεται η σημαντική αρνητική επίδραση στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) από τις αυξημένες ποσότητες δημοπρασιών NOMΕ και την αύξηση των τιμών καυσίμων, Οριακής Τιμής Συστήματος και δικαιωμάτων CO2, που είχαν ήδη επηρεάσει τα αποτελέσματα του Β εξαμήνου 2018 και σε συνδυασμό με τη μη λήψη μέτρων, είχαν οδηγήσει σε ουσιώδη αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας της Εταιρείας, όπως επισημάνθηκε από τους Ορκωτούς

Ελεγκτές κατά την έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων του 2018», σημειώνει ο νέος επικεφαλής της επιχείρησης.

Στις από εδώ και πέρα κινήσεις, ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε σε :

-Ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και απογαλακτισμός της ΔΕΗΔΕΗ 0,00% από τον στενό εναγκαλισμό των διαδικασιών του Δημοσίου προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει επί ίσοις όροις με τον ανταγωνισμό.
-Επιτάχυνση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων και προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ προκειμένου ο ομιλος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά αυτή τα επόμενα χρόνια.
-Εκσυγχρονισμό της εμπορίας με νέα εμπορική πολιτική και προϊόντα, όχι μόνο οριζόντια αλλά στοχευμένα.
-Ψηφιακός μετασχηματισμός όλου του ομίλου στην παραγωγή, τα δίκτυα, την εμπορία.