Η αναξιόπιστη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Η αναξιόπιστη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Σιδέρη

Οι λαμπερές μέρες έχουν περάσει για τον ΣΥΡΙΖΑ, και θα αργήσουν αρκετά να ανατείλουν νέες στον ορίζοντα. Έλαμψε ως διάττων αστήρ στον σκοτεινό ουρανό των μνημονίων, και τώρα που η χώρα βρέθηκε στο λιγοστό φως του σύθαμπου -η ανατολή αργεί ακόμα- φαίνεται ο ίδιος χλωμός, παραδομένος στην πολιτική αναξιοπιστία και την εσωτερική αναταραχή.

Η αναξιοπιστία συνίσταται στον αντιπολιτευτικό του λόγο που κάθε άλλο παρά ίχνη σοβαρότητας καταδεικνύει. Επιτίθεται στην κυβέρνηση για βάρη που αυτός κληροδότησε στη χώρα. Ενδεικτικά και μόνο:

Η Κουμουνδούρου κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι «ξέχασε τα πλεονάσματα λίγο πριν πάει στο Βερολίνο». Τολμούν δηλαδή, κατά τη λαϊκή ρήση, να μιλούν για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Ήταν οι ίδιοι που με την άφρονα πολιτική τους δημιούργησαν τις προϋποθέσεις επιβολής των θηριωδών πλεονασμάτων που υφιστάμεθα.

Οι ενημερωμένοι πολίτες θεωρούν αστείες τις αιτιάσεις, καθώς θυμούνται ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα τα υπέγραψε η υπερήφανη κυβέρνησή τους και τα ψήφισε στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022, υπονομεύοντας την οικονομική ανάπτυξη μέχρι το 2022.

Τα ποσοστά πλεονασμάτων είναι: 3,56% του ΑΕΠ το 2018 - 3,96% το 2019 - 4,15% το 2020 - 4,53% το 2021 και… 5,19% το 2022! Ηράκλεια ποσοστά για μια εύθραυστη οικονομία. Και μέμφονται την κυβέρνηση (αδιάφορο για τον γράφοντα αν είναι η ΝΔ ή αν θα ήταν… το ΚΙΝΑΛ) γιατί «ξέχασε» τα πλεονάσματα που οι ίδιοι αναιτίως μας φόρτωσαν!

Μπορεί να νομίζουν ότι με την συνεχή καταγγελιολογία θα τσιμπήσουν τμήματα του λαού (κάποια ναι, εδώ οι οπαδοί τους πιστεύουν ότι άφησαν στα κρατικά ταμεία… 37 δισ.!), αλλά εναπόκειται στην κυβέρνηση να τους «ξεμπροστιάσει» για τις ευθύνες τους, αντί να είναι απολογητική και να προσπαθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να εξηγήσει ότι η κυβέρνηση προτάσσει το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο προκειμένου να κερδίσει αξιοπιστία ώστε να είναι πιο εύκολο σε δεύτερη φάση να τεθεί το θέμα της μείωσης.

Έτερο παράδειγμα: Με αφορμή την επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από την κατάληψη των Εξαρχείων, δεν είναι μόνο ο Γ. Ραγκούσης που μίλησε για «χολιγουντιανού τύπου επιχείρηση με κασκαντέρ την ελληνική αστυνομία», αλλά και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κ. Αρβανίτης που απείλησε ότι θα καταγγείλει την επιχείρηση στην Ευρωβουλή, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως… «γροθιά στη δημοκρατία»!

Δηλαδή είναι γροθιά στη δημοκρατία μια επιχείρηση εντεταλμένων οργάνων του κράτους, κατ' εντολήν δικαστικών αποφάσεων και διενεργηθείσα παρουσία εισαγγελέως. Αντί να ζητήσουν συγνώμη οι ίδιοι που έδιναν γροθιά στη δημοκρατία, αγνοώντας αποφάσεις της συντεταγμένης Πολιτείας, η οποία είχε διατάξει την εκκένωση των κτιρίων, μετά από προσφυγή των ιδιοκτητών.

Ακόμη: Ο Πρωθυπουργός της εκατόμβης στο Μάτι Τσίπρας, επέκρινε τον Μητσοτάκη γιατί δεν έθεσε στον Μακρόν το θέμα των πυρκαγιών του Αμαζονίου (παρότι το έθεσε), ενώ η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη υπερκέρασε σε ελαφρότητα. Σε ανακοίνωσή της, κατήγγειλε τον Κ. Χατζηδάκη: «Ο υπουργός περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης, λαλίστατος κατά τα άλλα, προχωρεί σε συνεχείς δηλώσεις για τη ΔΕΗ, τη Φυλή, το Ελληνικό ακόμα και το πάρκο Τρίτση, αλλά δεν είδαμε όμως κάποια ανακοίνωσή του για την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στον Αμαζόνιο».

Ως γνωστόν, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Μπολσονάρου, που τα έβαλε με την οικουμένη όταν του πρότεινε βοήθεια για την κατάσβεση, που επιτέθηκε στον Μακρόν ανοίκεια, και που ο Βραζιλιάνος υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τον Γάλλο Πρόεδρο «καιροσκόπο και κρετίνο», θα έμπαιναν σε περισυλλογή και θα ένιωθαν τύψεις, εάν έκανε δήλωση ο Χατζηδάκης για τις πυρκαγιές του Αμαζονίου!

Τέτοια έλεγαν και παλιά. Τότε περνούσαν αυτά και ο κόσμος τους χειροκροτούσε. Κάποιοι λίγοι εξακολουθούν να τους χειροκροτούν. Οι πολλοί όντας απομαγευμένοι, βρίσκονται εν απορία και αμηχανία.

Οσο για το εσωτερικό τοπίο του κόμματος, ο Α. Τσίπρας προσπάθησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να απορροφήσει τους κραδασμούς που είχαν δημιουργηθεί. Διαβεβαίωσε ότι δεν τον αφορά η εκλογή Προέδρου από τη βάση, ενώ κάλεσε τα στελέχη να μην επιδοθούν σε μια άχαρη και αδιέξοδη εσωστρέφεια: «Είναι μεγάλη πολυτέλεια να γυρίσουμε σε μια άχαρη και αδιέξοδη εσωστρέφεια και σε σκιαμαχίες μεταξύ μας. Οι επιθέσεις στον Γραμματέα (σ.σ. Σκουρλέτη) και σε στελέχη μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά».

Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτό. Οι επιθέσεις σε στελέχη από μηντιακούς κόμβους που παριστάνουν τους «Ηρακλείς» του κ. Τσίπρα, ερμηνεύονται ως υποβολιμαίες από τον ίδιο. Όμως ακόμη και καλή τη πίστει να αποδεχθεί κάποιος ότι δεν είναι έτσι, το πρόβλημα παραμένει, καθώς πρόσωπα εκτός οργανωτικής δομής ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται σε στελέχη του (π.χ. Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Παππά κ.ά.).

Αυτό καταδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε φάση εσωτερικής ρευστότητας, και διάφορα κέντρα δύναμης, καλοδιάθετα ή μη, διεκδικούν ρόλο και λόγο στην πορεία του.