Γ. Βρούτσης: Τις 400.000 φτάνουν οι εκκρεμείς συντάξεις

Γ. Βρούτσης: Τις 400.000 φτάνουν οι εκκρεμείς συντάξεις

Τις 400.000 φτάνουν οι εκκρεμείς συντάξεις σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο οποίος δήλωσε ότι εξετάζεται άμεσα το θέμα των συντάξεων χηρείας. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί και τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα ικανοποιήσει ό,τι απόφαση βγάλουν οι δικαστικές αρχές για τα αναδρομικά».

Συγκεκριμένα ο κ. Βρούτση εκτίμησε ότι «μέχρι στιγμής οι εκκρεμείς συντάξεις – υποθέσεις φτάνουν και θα ξεπεράσουν τις 400.000» και σημείωσε πως «με βάση τα σημερινά στοιχεία, που δεν είναι ακριβή, ακόμα στον ΕΦΚΑ δεν έχουν την πραγματική εικόνα». 

Ο υπουργός Εργασίας συμπλήρωσε ακόμα ότι στη «χθεσινή επίσκεψή μου στο λογιστήριο του κράτους, δηλαδή στην υπηρεσία του ΕΦΚΑ, η εικόνα που είδα είναι όχι μόνο αποκαρδιωτική, αλλά διάλυσης και χάους» και τόνισε ότι «είμαι ο πρώτος υπουργός που πάτησε εκεί».

Εν συνεχεία σημείωσε ότι «οι εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος ΑΤΛΑΣ. Έτσι, σταδιακά, οι εκκρεμείς συντάξεις θα δίνονται ψηφιακά». Τόνισε ότι η μελέτη είναι ήδη έτοιμη και πως από 01/06/2020 το 34,33% των νέων εκκρεμών συντάξεων θα δίδεται ψηφιακά, από 01/01/2021 το 23,29% και κάτι λιγότερο από 10% θα δοθεί από 01/06/2021».

Για τις συντάξεις χηρείας ο κ. Βρούτσης είπε ότι «μέσα από μια λογισμική εφαρμογή θα λυθεί άμεσα το θέμα αυτό και ελπίζω ότι θα γίνει μέσα στο έτος», ενώ όσον αφορά το ΚΕΑ, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «αυτό θα αλλάξει και θα γίνει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.Τα κριτήρια για αυτό δεν θα αλλάξουν και στόχος μας είναι να βελτιωθεί το ποσό που θα καταβάλουμε».

Για το νόμο Κατρούγκαλου ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «αυτός θα αλλάξει αμέσως μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά» και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει ό,τι απόφαση βγάλουν οι δικαστικές αρχές για τα αναδρομικά»