Εξετάζονται κυρώσεις κατά Τουρκίας
ΕΕ για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Εξετάζονται κυρώσεις κατά Τουρκίας

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε η ΕΕ προς την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παράνομης γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ αύριο ενδέχεται να συζητηθεί στην Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ η επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Σάββατο, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως «Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», μεταδίδει το πρακτορείο AFP, συμπληρώνοντας πως «Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του γι' αυτό.

Εν συνεχεία υπογράμμισε πως «Η ΕΕ είναι σε θέση να αποφασίσει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον των προσώπων ή των οντοτήτων που είναι υπεύθυνα για μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ή που εμπλέκονται σ' αυτές τις δραστηριότητες».

Ουσιαστικά, πέρα από την απόφαση για περικοπή του 75% των ευρωπαϊκών προ-ενταξιακών κονδυλίων προς την Άγκυρα, καταρτίζεται συγκεκριμένος κατάλογος με επιπλέον κυρώσεις, ο οποίος στην αρχική μορφή του είχε καταρτιστεί τον Νοέμβριο του 2019 και ο οποίος μπορεί να συζητηθεί κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Οι κυρώσεις θα αφορούν απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της ΕΕ, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και εταιρειών εμπλεκομένων στις γεωτρήσεις της Άγκυρας, καθώς και απαγόρευση δανεισμού κεφαλαίων σε πρόσωπα και σε εταιρικές οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Από πλευράς του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη του Βερολίνου για την ειρήνευση στην Λιβύη, απέρριψε τα «τελεσίγραφα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθύμισε πως η Τουρκία φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους, απειλώντας παράλληλα πως θα μπορούσε να τους ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη.