Εξετάζεται παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας

Εξετάζεται παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας

Το ενδεχόμενο παράτασης προστασίας της πρώτης κατοικίας πέραν της 30ης Απριλίου οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Εξετάζουμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου. Βήμα-βήμα θα βλέπουμε τις εξελίξεις και θα παίρνουμε τις αναγκαίες αποφάσεις. Βεβαίως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό» σημείωσε στον ΑΝΤ1. Ο ίδιος ανέφερε πως «η αναστολή στις συμβάσεις εργασίας, η αναστολή στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, σε συνδυασμό με την περίοδο χάριτος στις τράπεζες δίνουν οξυγόνο, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίζουν τη λειτουργία τους -όταν θα ξεπεράσουμε αυτή την υγειονομική κρίση- και οι εργαζόμενοι να είναι στη δουλειά τους».

Ωστόσο, έκανε αναφορά και στην ανάγκη εσόδων στο Δημόσιο προκειμένου να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Ο σχεδιασμός που γίνεται έχει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος είναι το δημοσιονομικό. Ευτυχώς, η Ευρώπη έδειξε κάποια αντανακλαστικά και εξαίρεσε οποιεσδήποτε δαπάνες γίνουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από τους δημοσιονομικούς στόχους. Το δημοσιονομικό κόστος, είναι περίπου 4,7 δις μέχρι σήμερα, δηλαδή 2,5% του Α.Ε.Π. περίπου. Τα μέτρα αυτά ήδη έχουν δρομολογηθεί και θα εξακολουθήσει να διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων.  Το δεύτερο σκέλος αφορά στο μέγιστο δυνατό περιθώριο ευελιξίας. Πέρα από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις, πρέπει να έχεις και το ρευστό για να το δώσεις» τόνισε.

Για το λόγο αυτό επισήμανε πως πρέπει να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα. «Ευτυχώς η Ελλάδα είχε ικανοποιητικά ταμειακά διαθέσιμα με τις εκδόσεις ομολόγων που έκανε τους τελευταίους μήνες στις αγορές με πολύ καλά επιτόκια. Θα πρέπει όμως και κάτι να εισπράξει. Δεν μπορεί να μην εισπράττει τίποτα από τα περίπου 4 με 5 δις που προβλέπονται κάθε μήνα και να δίνει επιπλέον 4 με 5 δις κάθε μήνα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον» υποστήριξε.

Και κατέληξε: «Γι’ αυτό θέλει σύνεση στη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε τον Μάρτιο, θα συνεχίσουμε τον Απρίλιο και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Φυσικά, άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν Φ.Π.Α., για τον Γενάρη, τον Φλεβάρη, τις αρχές του Μάρτη, πρέπει να τον καταβάλουν τώρα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον Απρίλιο και τον Μάιο να δίνουμε αναστολές σε αυτούς που χρειάζονται».