Εξεταστικές Επιτροπές, για πάσαν νόσον

Εξεταστικές Επιτροπές, για πάσαν νόσον

Του Γιάννη Σιδέρη 

Με το σπαθί της κάθαρσης ελαύνει πλέον η κυβέρνηση. Ξεκίνησε εν είδει εκδικητή στο πρώτο εξάμηνο της ΠΦΑ, συγκροτώντας εξεταστική για την Οικονομία και τα μνημόνια. Παράλληλα έτρεχε και η επιτροπή που συγκρότησε η Ζωή για το – «παράνομο, απεχθές, επονείδιστο, αθέμιτο  και μη βιώσιμο» χρέος.

Τις δυο επιτροπές τις πήρε ο άνεμος του δημοψηφίσματος, των εκλογών και του τρίτου μνημονίου. Πώς να κάνεις επιτροπή και να εξετάσεις γιατί σε έβαλαν οι προδότες στα μνημόνια, όταν εσύ υπέγραψες το τρίτο και δικό σου;

Στη δεύτερη φορά Αριστερά, είχαμε τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων. Ανθρακες ο θησαυρός, αφού ασχέτως με το τι πιστεύει η κοινή γνώμη, άσχετα και από το κλίμα που είχε δημιουργήσει η καταιγιστική συνθηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα (οι πολιτικές υπάρχουν αλλά είχαν ήδη αποδοθεί από τον λαό, δια της ψήφου).

Και όχι απλώς άνθρακες, αλλά υπέστη και ηθική ήττα η κυβέρνηση, καθώς απεδείχθη ότι οι φωνασκώντες άτεγκτοι «πολικοί κατήγοροι» του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν μετέλθει των ιδίων μέσων και παρομοίων αιτιολογιών, για να σβήσουν κτηριακά δάνεια, ή να δανειστούν με προίκα την «ιστορικότητα» της εφημερίδα τους!

Τώρα, μεσούσης της προανακριτικής για τα εξοπλιστικά, με κατηγορούμενο τον Γιάννο Παπαντωνίου, ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Ξανθός, προανήγγειλε εξεταστική για το χώρο της Υγείας. Ουσιαστικά επανέλαβε την  εξαγγελία που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στην «ώρα του πρωθυπουργού», κατά την απάντησή του στον Βασίλη Λεβέντη.

Ο κ. Ξανθός, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής υπεραμύνθηκε της σύστασης εξεταστικής, κάνοντας λόγο για ανάγκη να βρεθούν οι ευθύνες «αυτών που έκαναν πάρτι», καθώς και για τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες στον χώρο της υγείας.

Υπέροχα! Από θέση αρχής ο κάθε καλόπιστος πολίτης πιστεύει ότι πρέπει να διερευνηθούν και να τιμωρηθούν τα… άνιμαλ πάρτι του χώρου της Υγείας, που διαγούμισαν το δημόσιο κορβανά. Και αυτό, ασχέτως με το γεγονός ότι οι εξαγγελίες τέτοιων επιτροπών πηγάζουν από την απεγνωσμένη ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τη δημόσια ατζέντα και να στρέψει τη δημόσια προσοχή από τον όλεθρο της διαπραγμάτευσης και του «ναι σε όλα».

Κάθε καλόπιστος πολίτης, μαζί με την συγκατάβασή του στη δημιουργία τέτοιας επιτροπής, θα έθετε δυο προϋποθέσεις:

Η εξεταστική για να έχει στοιχεία - πολιτικής -  νομιμοποίησης, θα πρέπει  να αγγίξει ερευνητικά και την περίοδο των προ μνημονιακών κυβερνήσεων.

Να εξετάσει, όπως ζητεί το ΠΑΣΟΚ για όλες τις εξεταστικές (προφανώς και έχει τους λόγους του, αλλά δικαιούται να τους έχει) από το 2000 και μετά, και όχι μόνο κατά την μνημονιακή περίοδο, ώστε να δημιουργήσει η κυβέρνηση ένα θολό σύννεφο ατεκμηρίωτων εντυπώσεων που θα καλύψει την πολιτική ζωή, θα επιτρέψει πάλι την άρθρωση νεφελωδών καταγγελιών προς άγραν εντυπώσεων, και θα εμποδίσει την αλήθεια να λάμψει.

Να εξετάσει δηλαδή και την περίοδο Καραμανλή, που μέσα σε 5 μόλις χρόνια, σχεδόν διπλασίασε τις δαπάνες Υγείας

Επίσης: να επεκταθεί η έρευνα της επιτροπής έως σήμερα, περιλαμβάνοντας και τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Δύο χρόνια είναι ήδη αρκετός πολιτικός χρόνος, τόσος που να έχει στερήσει πλέον την κυβέρνηση από το προτέρημα του πρώην έντιμου βίου!

Μόνο έτσι θα πείσει για το αγνό των προθέσεών της.

(φωτογραφία: SOOC)