Ευ. Βενιζέλος: Η χειρότερη μορφή λαϊκισμού είναι η συνταγματική

Ευ. Βενιζέλος: Η χειρότερη μορφή λαϊκισμού είναι η συνταγματική

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Πλήρως αποδόμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για έναν ενδεχόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ενώ προέτρεψε τη Βουλή να μην εγκρίνει καμία διάταξη με πάνω από 179 ψήφους, ώστε στην επόμενη (που θα κάνει την ακριβή διατύπωση) να απαιτούνται 180 ψήφοι, δηλαδή συναίνεση των κομμάτων.

«Να μην ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή καμία διάταξη με πάνω από 179 ψήφους, ώστε να χρειαστεί στην επόμενη 180 για αναθεώρηση», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι η χειρότερη μορφή λαϊκισμού είναι ο συνταγματικός λαϊκισμός.

Ο Ευ. Βενιζέλος έκανε ειδική μνεία στο άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη υπογράμμισε ότι «κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Εδώ σήμερα ξεκινάει η διαδικασία της συναινετικής υποτίθεται αναθεώρησης και πληροφορούμαστε ότι διενεργείται έρευνα στους λογαριασμούς του Κώστα Σημίτη. Δηλαδή κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας! Ματαιοπονούν αλλά εκτίθενται και εκθέτουν και τη δικαιοσύνη», ανέφερε με νόημα. 

Επανερχόμενος στην ανάγκη να προβλέπονται συνταγματικά κανόνες δημοσιονομικής επίγνωσης υπενθύμισε ότι ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει αποδεχτεί «υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060». Σύμφωνα, με τον ίδιο ένας τέτοιος κανόνας για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις, οφείλει να είναι κανόνας εθνικής ιδιοκτησίας.

Σε ότι αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις αποδόμησε μια προς μια. Ειδικότερα, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε ότι η χώρα πληρώνει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν αναθεωρήθηκε παλαιότερα, ενώ εκτίμησε ότι εκλογή από τον λαό θα οδηγήσει σε περαιτέρω συγκρούσεις κυβέρνησης αντιπολίτευσης.

Για τα δημοψηφίσματα, αφού ξεκαθάρισε ότι η θεωρία του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος είναι αντισυνταγματική θύμισε τι συνέβη το 2015, όταν ο Αλ. Τσίπρας έκανε το όχι, «ναι». Αναφορικά με την δήθεν θρησκευτική ουδετερότητα έκανε λόγο για μικροπολιτικό τέχνασμα από το Μέγαρο Μαξίμου. «Αυτό γίνεται τέθλασμα μικροπολιτικό για να  αδειάσουν 10.000 θέσεις και τάχα να γίνουν προσλήψεις», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Σε κάθε περίπτωση, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκτίμησε ότι η χώρα άντεξε την κρίση, τις πιέσεις επειδή είχε και Σύνταγμα. «Αυτό δείχνει  την ποιότητα του Συντάγματος και του Πολιτεύματος», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι το Σύνταγμα λειτούργησε  αρνητικά μόνο στη διάλυση Βουλής τον Ιανουάριο 2015, άλλωστε -όπως είπε- υπάρχει και η όψιμη θεωρία του καθαρού μυαλού...